Fagyálló és flexibilis

Aki házat vagy lakást épít, felújít, tervez vagy csak egyszerűen szakmailag érdeklődik, annak érdemes tisztában lenni a csempe-, járólap-, greslap- és természetes kőburkolatok kivitelezésénél használt segédanyagok helyes felhasználásával. Így mindenképpen érdemes tudni, hogy mit jelent a flexibilis és mit a fagyálló - akár ragasztóról, akár fugázó anyagról legyen szó.

Milyen is egy építőanyag, ha fagyálló? Ragasztók és fugázó anyagok esetében ez azt jelenti, hogy az ide vonatkozó szabványokban meghatározott többszöri fagyási és olvasztási ciklusok hatására nem keletkeznek a felületen repedések, nem következik be súlyveszteség és nem tapasztalható egyéb jelentős károsodás.
A hazai időjárási viszonyok mellett nagyon fontos a fagyálló burkolólapok azon tulajdonsága, hogy vízfelvételük alacsonyabb legyen, mint 3 térfogatszázalék. Az egyre közkedveltebb greslapok vízfelvétele még ennél is kisebb; 0,5 %. Ha természetes kövekről beszélünk ez az érték 5 %-ot mutat.
És mit is jelent a flexibilis ragasztó? Rugalmasságot, jó deformálódó képességet, magas fokú tapadó és szakítószilárdságot. Az ebbe a kategóriába sorolt termékek képesek arra, hogy a kültéri burkolatokat érő hirtelen hőmérsékletváltozások, úgynevezett hősokkok által okozott feszültségeket kompenzálják. A mai hőmérsékleti viszonyok között gyakran előfordul, hogy ilyen hősokk éri a burkolatot. Nyáron a tűző Nap hatására a színétől függően akár a 40-50 °C-ot is elérheti felszínének hőmérséklete, majd percek alatt kialakul egy nyári zápor, amely a burkolatot pillanatok alatt lehűti több tíz fokkal.
Ilyenkor a hirtelen hőmérsékletváltozás hatására mind a burkolat, mind az alatta lévő ragasztó, valamint az aljzatbeton elmozdul (összehúzódik vagy tágul). A probléma ott kezdődik, hogy a burkolat és a ragasztó, valamint az aljzatbeton elmozdulása lényegesen eltér egymástól, mert az úgynevezett hőtágulási együtthatójuk különbözik. Emiatt a burkolat-ragasztó-aljzat szerkezetben feszültségek keletkeznek, amelyet a ragasztónak a burkolat felválása nélkül el kell viselnie. Ezt egy egyszerű fagyálló ragasztó, főleg nagyformátumú (20x20 cm-nél nagyobb) és esetleg még sötét árnyalatú lapok esetében nem tudja.
Miután a burkoló a megfelelő ragasztóágyazatba lefektette lapjainkat, és kivárta a gyártó által a ragasztós zsákok hátoldalán feltüntetett kötési időt, nincs más hátra, mint kiválasztani az ízlésünknek és a követelményeknek megfelelő fugázó anyagot. A ragasztókhoz hasonlóan megkülönböztetünk deformálódásra képes - flexibilis - és deformálódásra nem képes - normál - fugázókat. Alapszabály, hogy ahol flexragasztót használtunk, indokolt a flexfugázó alkalmazása.
A flexibilis fugázóanyagok sem alkalmasak azonban dilatációs és csatlakozó hézagok tömítésére. Ezekhez minden esetben használjunk penészedés álló és gombásodás gátló szaniter szilikont.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fagy, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tégla vagy kőhatású bevonat betonra

Teraszok vagy egyéb szabadtéri épületrészek kialakítása utánóhatatlanul felmerül, hogy betonépítmények felülete az adott környezetben befejezetlennek, illetve félig késznek látszik....


Csempét egy életre

Az életre szóló csempeválasztás talán túlzás, deaz tény, hogy a lakás burkolatait hosszú távra szoktuk kialakítani. Azért is, mert a kerámia és egyéb hidegburkolatok jóval drágábbak a...