Kényelem és biztonság együtt

Motoros redőnyök

Manapság a motoros hajtások előnyeit egyre többen igénylik, amit a kényelmes használaton túl ezek biztonságossága tesz még vonzóbbá. Ez természetesen az ablakredőnyökre is igaz.

A kényelem itt is lényeges, hiszen a nagyobb méretűeket bizony nem könnyű mozgatni, ráadásul feltolásukat csak külön zárószerkezettel lehet csak biztosítani. A motoros meghajtás e két problémára együttes megoldást biztosít, mivel a redőnyök gombnyomásra működnek, és megállásuk után automatikusan rögzítetté válnak.
A motoros redőnymeghajtás szerencsére nemcsak az új műanyag, illetve alumínium redőnyöknél lehetséges, hanem a régebbi, megfelelő állapotú fa- és műanyag redőnyöknél is megoldható, feltéve, hogy a lamelláik elcsúszás gátlókkal szereltek. A meghajtómotort mindig a redőny súlyához igazodva kell kiválasztani, amihez feltétlenül szakember közreműködése szükséges, mint ahogyan a motor beszereléséhez is. A motor a redőny tengelyében van, és vezérlése két módon is megoldható.
A vezetékes megoldás egyszerűbb, csupán 3x1 mm2-es kábelből kiépített elektromos hálózat és egy speciális kapcsoló szükséges hozzá. A redőny fel-le mozgatását a kapcsolóval lehet szabályozni, és köztes helyzetben is megállítható. Több redőny együttes mozgatására is mód van, ám akkor minden redőny motorját össze kell kötni egymással, és összehangolt mozgatásukhoz egy központi vezérlőegység is szükséges.
A másik és korszerűbb megoldás a redőnymotorok rádiós vezérlése. Az ilyen vezérléssel már időkapcsoló nélkül előre programozható a nyitás és zárás ideje akár egy hetes időre is. Így a vezérlés automatikusan akkor is mozgatja a redőnyöket, ha senki nincs a lakásban vagy a házban. Sőt, a szellőztetés is beprogramozható, ugyanis e funkciónál a motor csak annyira húzza fel a redőnyt, hogy a szellőzőnyílások szabaddá váljanak. Az igényesebb vezérlések arra is módot biztosítanak, hogy automatikus leeresztés esetén megakadályozzák a redőny túl korai leeresztését.
A már meglevő vezetékes rendszerrel használt redőnymozgatók is átalakíthatók rádiós vezérlésűre, csupán a kapcsolót kell megfelelő rádiós vezérlő egységre cserélni, amely már távirányítóval is működtethető, ill. programozható. A vezérlés csatornaszámát - egymástól független működtetés esetén - mindig a redőnyök számához igazodva kell kiválasztani.
A redőnyt mozgató csőmotorok 230 V-os feszültséggel működő aszinkron motorok, amelyeknek az átmérője 35, 45, 50, 60 mm, és a legfeljebb 130 mm-es átmérőjű redőny tengelyekhez igazodó. Beállítható végállás kapcsoló és elektromágneses tárcsafékek biztosítják a redőny túlfutás nélküli megállását és a lágy indítást. Ezek a fékek teljes fékerővel rögzítik az adott helyzetükben a redőnyt, és azt még áramkimaradás esetén is biztonságosan megtartják.
A csőmotorok karbantartást nem igényelnek, robosztus felépítésűek, és háromfokozatú bolygóhajtómű segítségével adják le a típus szerint változó, 12-120 Nm közötti forgatónyomatékukat. Túlmelegedés ellen védettek, és ezen túlmenően a redőny lefagyása, illetve akadályba ütközésekor automatikusan leállnak. Minden motor hosszú élettartamú, karbantartást nem igényel.
A csőmotor mindenkor a redőny tengelyébe kerül beépítésre. Régi jó állapotú redőnyök esetén csak a tengelyüket kell kicserélni, a redőnytestet azonban nem. A mozgató motor típusát, pontosabban annak a forgatónyomatékát mindenkor a redőny súlyához és méretéhez igazodva, rátartással kell kiválasztani, amivel elkerülhető a motor túlterhelése. Ezt, és a komplett motorizálást azonban csak szakember tudja megfelelő minőségben, pontosan beszabályozva és természetesen garanciával elvégezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télen fűt, nyáron hűt

Hát persze: a redőny! Jó hír, hogy a németekhez hasonlóan - ahol az építési szabályok szerint már nem épülhet ház aluredőny nélkül -, nálunk is mind többen felismerik az alumínium redőny...


Rádiós távirányítók az okos otthonért

Távirányítani sok mindent lehet. Televíziót, DVD-t vagy egyéb médialejátszókat. Egy nyomógombra kapcsolható a lakás helyiségeinek a világítása is, de mi történik a redőnyökkel?