Pro és kontra

Leválás a távfűtésről

2009-05-17 21:01:44 | Módosítva: 2009-05-17 21:02:43

Létezik egy parlament által elfogadott törvény, ami szerint ha egy lakóközösség 80%-a úgy dönt, hogy leválik a távfűtésről és önálló fűtési rendszert alakít ki, akkor ezt megteheti. Ez a törvény már több mint 10 éve hatályos. Pontosan behatárolja, hogy a leválásnak milyen feltételeket kell teljesítenie; nem lehet a távfűtésnél alacsonyabb komfortfokozatú, és a környezetvédelmi előírásokat is teljesítenie kell. A fővárosi önkormányzat viszont hozott egy olyan önkormányzati rendeletet, ami szigorúbb feltételeket támaszt a leváláshoz, mint a fenti törvény. Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy ma Budapesten nem lehet úgy leválni a távfűtési hálózatról, hogy az átalakítás ennek az önkormányzati rendeletnek megfeleljen. Erről a kérdésről beszélgettünk Tarján Ernővel, aki személyesen menedzselte végig több épülettömb fűtésrendszerének átalakítását.

A XI. kerületi Fehérvári úton meggyőződhettünk arról, hogy az új gázfűtéses rendszer valóban a mai legmodernebb technikát képviseli. (Következő lapszámunkban részletesebben bemutatjuk a technikai megoldást.) A lakóközösség többségi hozzájárulása után megtörténtek a tervezési munkák és lezajlottak az engedélyeztetési eljárások, majd a régi távfűtéses rendszer működése közben megvalósult az új, gázkazános fűtés- és melegvíz ellátó rendszer. Az átállás a tél leghidegebb időszakában egyetlen napon belül lezajlott, a lakók szinte nem is érzékelték az átváltást.

A fehérvári úti épület 200 lakásának gázfűtésre alakítása lakásonként durván 300 ezer forintba került. Ezt a lakók hitelfelvételből finanszírozták. Az első lépcsőben - ezért az árért - a ház régi, egycsöves fűtésrendszere még megmaradt, a radiátorok nem változtak, egyéni szabályozás lehetősége sincs. De a hőenergiát már saját gázkazánjaik szolgáltatják. Egy tervezett második lépcsőben megszüntetik az egycsöves fűtésrendszert, és lakásonkénti egyéni betáplálást, lakásonkénti hőmennyiség-mérést valósítanak meg. Az új rendszert még napkollektorokkal is kiegészítik, így a második ütem majd nagyjából megduplázza a beruházást.
Ehhez hasonlót pl. Zuglóban, egy másik háztömbben már öt évvel ezelőtt megvalósítottak. Annak a hitelét a lakóközösség már vissza is fizette a megtakarításokból. Az 56 nm-es lakások fűtési és melegvíz költsége együttesen most - a megemelt gázárakon - kevesebb, mint 15 ezer forint. Csak hogy a korábbi árváltozásokkal ezt összevethessük; 2005-ben kb. 9 ezer Ft, 2006-ban 10 ezer, 2007-ben 11300 Ft volt a havi energia költsége egy ugyanilyen lakásnak. Egy távfűtéses lakás éves fűtésköltsége manapság évente kb. 100 ezer forinttal magasabb. A teljesen egyéni elszámolás további takarékossági ösztönzést valósít meg.

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal

A fővárosi távhőrendelet egyes részeinek megsemmisítését kezdeményezi az illetékes közigazgatási hivatal az Alkotmánybíróságnál. A hivatalvezető szerint a fővárosi önkormányzat nem írhatja elő a távfűtésről leválni szándékozóknak, hogy milyen fűtési módot válasszanak.

A Fővárosi Közgyűlés rendeletének - a távhőszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeletének - felülvizsgálatára és megsemmisítésére tett indítványt a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, mivel az a szervezet szerint törvénysértő.
A vitatott passzus szerint, aki le akar válni a távhőszolgáltatásról, csak olyan fűtési módot alkalmazhat, amely nem jár többlet-emisszióval, vagyis nem bocsát ki több káros anyagot, mint a távfűtési rendszer, ugyanakkor a távhőszolgáltatásról szóló törvény megszabja, hogy az önkormányzatok milyen kérdéseket szabályozhatnak a jogszabály végrehajtása során. A Fővárosi Közgyűlés ugyanakkor olyan ügyet szabályozott, amire nincs felhatalmazása.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kérdésben mikor születik döntés, hiszen az Alkotmánybíróság még nem döntötte el, hogy mikor tűzi napirendre az ügyet.

A Főtáv

Egy fővárosi jogszabály alapján szigorúan fellép a Főtáv Zrt. a távfűtésről leválni szándékozók ellen - mondta a társaság szóvivője. Aki úgy dönt, hogy a cég hozzájárulása nélkül cseréli le a fűtőberendezését, annak a Főtáv továbbra is kiszámlázza a fűtés alapdíját. Maradéktalanul betartatják a hatályos jogszabályokat a Főtávtól távozni szándékozó fogyasztók esetében.
Alkalmazzák például azt a fővárosi rendeletet, amely előírja, hogy a távhő-vezeték 200 méteres körzetében olyan fűtési mód nem létesíthető, amely többlet-emisszióval jár, vagyis jobban szennyezi a környezetet, mint a távfűtés. Ez a szabály eleve kizárja, hogy az olcsóbb gázfűtésre térjenek át a lakók. A szóvivő szerint ez azért van így, mert télen a fűtés miatt kerül a legtöbb káros anyag a levegőbe, a szabály azonban megakadályozza, hogy mennyiségük tovább növekedjen. Ugyancsak korlátozás, hogy amennyiben egy többlakásos épületből egy lakás szeretne leválni, a Főtáv elvárja a tulajdonosok száz százalékos hozzájárulását.
A szolgáltató nem veszi tudomásul annak a fogyasztónak a leválását, aki jogellenesen cseréli le fűtési rendszerét. A Főtáv szóvivője szerint az ilyen ügyekben indított pereket sorra a Főtáv nyerte meg.

Az illetékes minisztérium

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lakásügyi titkárság-vezetője szerint az idei panelpályázatok elbírálásakor már nem élvez feltétlen védelmet a távfűtés, vagyis bizonyos átalakítások megvalósítása esetén a lakóközösségek leválhatnak a távhőszolgáltatásról. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bizonyos átalakítások megvalósítása esetén a lakóközösségek leválhatnak a távhőszolgáltatásról, de a döntés meghozatala előtt számos szempontot érdemes mérlegelni.
A korábbi panelpályázatokkal eltérően az idén már támogatható is a leválás, tehát ha egy társasház úgy dönt, hogy maga akarja kialakítani a fűtési rendszerét, ezt megteheti, és a pályázatban erre támogatást kaphat. Feltétel azonban az is, hogy az új megoldás energia-megtakarítással járjon. Érdemes a változtatást előbb alaposan végiggondolni, mert a fűtés rendkívül nagy kockázatú ágazat. Kérdéses például, hogy ki fogja megjavítani, felújítani a rendszert, ha valami baj történik.

A kerületi önkormányzat

Az egyik békásmegyeri lakásfenntartó szövetkezet - a meggyőző fogyasztási adatok alapján - a közösség négyötödös szavazattöbbségével úgy döntött, hogy felmondja a Főtávval kötött szerződését, és gáztüzelésre alakította át fűtésrendszerét. Hat épület több mint ezer lakásában az egycsöves fűtési rendszert mérhetővé, szabályozhatóvá alakították.

A közösség öt éves futamidőre 600 millió forint hitelt vett fel a fűtési rendszer átalakítására, és a legmodernebb gázkazánokkal megvalósította a korszerűsítést. A számítások szerint a legnagyobb (66 nm-es) lakások megtakarítása - a fűtési, üzemeltetési és hiteltörlesztési kiadásokat is figyelembe véve - 12 500 Ft havonta.
A Főtáv azonban nem veszi tudomásul a leválást, és tavaly október óta folyamatosan számlázza az alapdíjat a lakóknak. Érvelése szerint károsanyag kibocsátás történik, és nem a jogszabályban előírt tulajdonosi hányad szavazta meg az átalakítást.
A lakóközösséget védelmébe vette a kerület polgármester is. Nyilatkozatában elfogadhatatlannak tartja, hogy a Főtáv olyan szolgáltatásért számít fel díjat, amit nem teljesít. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy a távhő-szolgáltató visszaél monopol helyzetével, és megsarcolja a szolgáltatás korábbi igénybevevőit.
Pillanatnyilag a távfűtés költséghátránnyal működik a többi fűtési móddal szemben, ennek árát azonban nem lehet a lakóssággal megfizettetni - nyilatkozta Bús Balázs, a III. kerület polgármestere.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         Alkotmányellenes

Alkotmányellenes a fővárosi távhőszolgáltatásról leválás korlátozása, ezért az erről szóló önkormányzati rendeletet megsemmisítette az Alkotmánybíróság:
http://www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20090520-alkotmanybirosag-alkotmanyellenes-a-fovarosi-tavhorol-levalas-korlatozasa.html

Nedves üzem és koromégés

A korszerű, szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő készülékeknél a legújabb követelményeknek megfelelő kémény szükséges, mert egy begyújtási cikluson belül előfordulhat a nedvesség kicsapódása a...


Gépészeti rendszerek szigetelése

Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és...