Robot biztonsági őr

2013-12-16 11:34:01 | Módosítva: 2013-12-16 15:31:06

A biztonsági őrök munkája – szerencsés esetben - elég monoton. Jó esetben nem történik semmi rendkívüli, így az ő feladatuk is a figyelésre és a jelenlétre korlátozódik. Bizony, nem éppen inger-gazdag tevékenység!

A szilícium völgyben már dolgoznak ennek az emberi erőforrásnak a kiváltásán, sőt el is készült a robot biztonsági őr első két prototípus, a Knightscope K5 és a K10.


A robotok tulajdonképpen univerzális érzékelők, amelyek a mért, érzékelt adatokat valós időben továbbítják egy központi számítógépbe. 

Mindent lát és hall!

360 fokos szögben látó, nagy felbontású kamerával rendelkezik és jó minőségű mikrofonnal, így mindent lát és hall maga körül. Hőtérképen rögzíti a hőmérsékletváltozásokat, rendelkezik infra érzékelővel, radarral, ultrahangos sebesség és távolság érzékelőkkel, méri a levegő minőségét. Optikai karakterfelismerője folyamatosan szkenneli az arcokat és a rendszámokat.

A továbbított adatokat egy diszpécserszolgálat figyelheti, a számítógép pedig folyamatosan rögzíti, így a bűnüldözők számára később is elővehetők.

A robot biztonsági őrök természetesen mozognak az ellenőrzött területen. A mozgás koordinálására felhasználja az összes szükséges érzékelőjét; a 3D kamerától kezdve az infra érzékelőig (éjszakai üzemben).


A K10 elsősorban nagy nyitott területek ellenőrzésére lett kifejlesztve, a K5 inkább a nagyobb zárt területekhez van optimalizálva.
forrás: Gizmag

Az alábbi videón a Knightscope K5-öt láthatjuk munka közben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit tudnak a modern fűnyírók?

Egy modern fűnyíró nem csak a fűnyírásról szól. Ettől sokkal többet tud: a kertből egy kellemes helyet varázsol!


Robot porszívók

A minden igényt kielégítő porszívók hátránya, hogy nem dolgoznak „önállóan”. Léteznek azonban olyan készülékek is, amelyek nem igényelnek állandó személyi irányítást, automatikusan, előre...