Előregyártott beton térkövek

Régebben a ház körüli járda alapanyagát a kőművesek a helyszínen keverték össze, majd zsaluzást követően ott öntötték formába.
Ma már számos formájú-, és színű díszburkolatot, kerti térkövet vásárolhatunk, amelyeknek lerakása jóval egyszerűbb. De más okok is e késztermékek mellett szólnak…

MITŐL JOBB AZ ELŐREGYÁRTOTT?
Mind a családi házaknál, mind pedig a közterületi burkolatok esetében egyre nagyobb teret hódítanak az előre gyártott betonból készült térkövek. Ezek számos előnnyel rendelkeznek a régi technológiával, a helyben kevert-, és készített betonjárdákkal szemben.
Egyik előnyük változatosságukban rejlik, hiszen ezek már számos színben kaphatók, így akár egyszínű, akár színes burkolatot szeretnénk kertünkbe, ezek az előre gyártott szín-, és formagazdag betonlapok többféle alternatívát ígérnek.
Nem kell a megfelelő beton összekeverésével, zsaluzásával, kiöntésével vesződnünk. A hagyományos módon elkészített, helyben öntött járdának a mintázata adott, színezni lehet ugyan, de többféle színből már nagyon körülményes elkészítenünk a tervezett térkő-burkolatot.
A házilag öntött betont elkészülte után még rendszeresen locsolni kell, hogy ne hirtelen száradjon. Ha pedig valamilyen hibát vétettünk és megreped, akkor nagy felületet kell újra kicserélnünk belőle. Arról nem is beszélve, hogy a régi beton, és az újonnan javításként ráöntött szinte biztos, hogy egy repedéssel ismét elválik majd egymástól.
Ezzel szemben a térköveknél sérülésük esetén egyszerűen kicseréljük a meghibásodott darabot úgy, hogy az a többit nem érinti. Mivel ezek homok- vagy kavicságyba vannak rakva, és a fúgákat is csak egyszerű homok beseprésével tömítettük, nem okoz nagy gondot, ha a kövezés alatt földmunkát kell végezni. Mondjuk, egy meghibásodott vízvezeték, szennyvízcső, vagy gázvezeték miatt a térkövek könnyen felszedhetők, majd újra lerakhatók. Ezzel szemben a helyben öntött betont fel kell törni, és a munkálatok végeztével teljesen újat kell önteni helyette.

EZ IS BETON, CSAK KICSIT MÁS…
A jó minőségű térkövek ugyanolyan tartósak és ellenállók, mint a hagyományos beton, sőt… Mivel fajlagosan kisebb felületű egy-egy térkő, mint az öntött beton, és több lapok közötti hézag jut egységnyi felületre, így a hőtágulás is problémamentesebb: belső feszültségek híján kisebb a repedés valószínűsége.
A térkövek megmunkálása sokféle lehet attól függően, hogy milyen kőzetadalékok hozzáadásával készültek. Színük lehet természetes, amit a kavics, homok, cement és az esetlegesen hozzáadott nemes kőzúzalékok együttesen adnak, de a vas-oxidos festékkel színezettek is ellenállóak, jó színtartóak.
Mivel a gyártáshoz felhasznált komponensek a kitermelés helyétől függően változhatnak – hol sötétebb, hol világosabb homokot kap a gyártó – lehetnek árnyalatbeli eltérések. Ezek kiküszöbölhetők úgy, ha több raklapnyi áru esetén már a lerakás kezdetétől fogva vegyesen használjuk fel a betonelemeket a különféle göngyölegekből. Így elkerülhető az, hogy például megbontunk egy raklapot, lerakjuk a tartalmát, a következő pedig egy árnyalattal világosabb köveket tartalmaz, és az udvarunk kövezése érdekes, több négyzetméter kiterjedésű foltokkal lesz tarkított.
Lejtők és rézsűk kialakítására is használhatunk erre alkalmas betonelemeket, amelyek a kerten belüli térbeli tagolásokkor lehetnek nagy segítségünkre.

LERAKÁSUK EGYSZERŰ
Klasszikus lerakásuk egyszerű, házilag is könnyen megoldható. Ha nem csak gyalogos-forgalomra szánjuk, hanem gépkocsival is átjárnánk rajta, vagy lapos tetőre helyeznénk fel a térköveket, akkor ahhoz természetese más lerakási technikára van szükség.
Kertbe, ahol csak gyalogosan közlekedünk rajtuk, körülbelül 30 centiméterrel szélesebb körben végezzük el a föld kitermelését, mint ahol a tervezett burkolt felület lesz. A lejtésre már ekkor ügyelni kell, így fontos megválasztanunk, merre szeretnénk, hogy a víz távozzon majd a területről.
A tartóréteget tömöríteni kell, majd először helyezzük be a szegélyelemeket. Ezután leteríthetjük a 4 cm vastagságú ágyazatot, ami lehet finomabb, apró szemű kőzúzalék, vagy homok. Az erre lerakott térköveknél figyeljünk, hogy az egymástól való távolságuk mindenhol ugyanakkora legyen. Ennek érdekében készíthetünk házilag is távtartókat, vagy vásárolhatunk fúgakereszteket.
A 4 mm-es fúgákat végül finom homokkal töltsük fel. Erre a célra a cement-, vagy mészhabarcs nem alkalmas (csak szakember kivitelező esetén ajánlott), mert alkalmazásuk esetén könnyen felfagynak a térkövek télen. Ezek ugyanis a homokkal ellentétben nem hagynak mozgási lehetőséget a betonelemeknek. Fúgázó homok egyébként már többféle színben is kapható, tehát még az ilyen részleteket is ízlésünknek megfelelően választhatjuk ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: térkő, díszburkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti utak, térkövek, lépőkövek

A kerti térkövek, utak funkciója, hogy esőben, hóban is stabil, és lehetőleg csúszásmentes járófelületet biztosítsanak. Némely típusok lerakása házilag is könnyen kivitelezhető, másokhoz némi...


Hogyan óvjuk meg a térkőt a felfagyástól?

A fagy beköszöntekor már kevesen gondolnak a kertjükre, hiszen ekkor már bőven véget ért a kerti szezon. A növények visszahúzódnak, a kerti bútorok meleg helyre kerülnek, a csapokat pedig...