Vakolatrendszerek

Az ember kezdetek óta többé-kevésbé eredményesen védekezett a csapadékvíz ellen, a falba szívódó talajnedvesség elleni védelemmel azonban csak a XX. század eleje óta foglalkozik. Magától értetődő hát, hogy a hazai épületállomány közel negyede is károsodott. A sókivirágzások nap mint nap láthatók, nemcsak a félreeső utcákban, magányos műemlékeken, de községeink, városaink főutcáin, középületein is.

Vakolatrendszerrel történő felújítás

Az átnedvesedett fal málló és sószennyezett vakolatát le kell verni, és a mielőbbi kiszáradása érdekében a lehető legtovább vakolatlanul hagyni. Az új vakolás olyan pórusos, javító vakolóhabarcsból készüljön (LB-Knauf Eurosan és LB-Knauf WTA Eurosan vakolatrendszerek), amely segíti a maradék nedvesség elpárolgását, sőt pórusrendszere alkalmas a nedvesség által még kihozott sók tárolására is, azok felületi kivirágzása nélkül. Ezen vakolatrendszereket célszerű az utólagos szigetelési eljárások (mechanikai eljárások, vegyi falszigetelések, elektrokinetikus eljárások) kiépítése esetén is alkalmazni, mivel azok kisebb hibáinak és a falszerkezetben már meglévő víz- és feldúsult sótartalom kezelésére is alkalmasak.
A normál vakolóhabarcsok használatakor a korábbi hibákhoz hasonló, de kisebb mértékű nedvesedés és sókivirágzás jelenhet meg.

LB-Knauf Eurosan szárító és WTA Eurosan felújító vakolatrendszerek nedves, sóterhelt falakra

A nedves, sókivirágzásos falakra felvitt hagyományos vakolatot rövidesen átjárja a nedvesség, a külső felülete foltossá válik, újra megjelennek a sókristályok és rövid időn belül a vakolat szilárdsága nagymértékben lecsökken és leválik a falról. Ez a folyamat lejátszódik a külső és a belső falakon egyaránt. Az ilyen módon károsodott, felújításra szoruló épületeket LB-Knauf Eurosan vakolatrendszerrel javasolt ellátni, amely szerkezeténél és összetételénél fogva alkalmas nedves, sóterhelt épületek újravakolására. Az LB-Knauf Eurosan felújító vakolatban alkalmazott kötőanyagok ellenállnak a vízben oldott ásványi sóknak. A felújító vakolat víztaszító tulajdonságú és rendkívül jó páraáteresztő. Kiemelkedően nagy légpórus-tartalma elegendő teret biztosít a vakolatba belépő és ott kikristályosodó ásványi sóknak, így a térfogat-növekedéssel lejátszódó kristályosodási folyamat károkozás nélkül (feszültségmentesen) megy végbe. Az LB-Knauf Eurosan vakolatrendszerek jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek. Alkalmazhatók olyan felületeken is, ahol az utólagos vízszigetelésre nincs mód (pl. pincék), ilyenkor azonban számolni kell azzal, hogy a vakolat – a talajvíz oldott sótartalmától függően – előbb vagy utóbb feltöltődik sókristályokkal és évek múltán ez a vakolat felszínén is megjelenik, de ebben az esetben is a felújított felület jó pár évig (évtizedig) só- és vízfoltmentes lesz.

A Lasselsberger-Knauf Kft. a különböző só- és vízterhelésnek kitett falazatokhoz illeszkedő Eurosan vakolatrendszereket hoz forgalomba.

1. Időszakos nedvesedési problémák kezelésére: LB-Knauf Eurosan szárító vakolatot.
2. Műemlékek, lakóépületek só és nedvesség károsította falfelületeire az építkezés helyszínéhez közel található homok felhasználásával készítendő felújító vakolatokhoz: LB-Knauf Eurosan felújító vakolat kötőanyag-keveréket.
Annak a lehetőségnek a megteremtésével, hogy területre jellemző adalékanyag kerülhet felhasználásra a korabeli vakolathoz nagymértékben hű bevonat alakítható ki, amely műemlékek megőrzésében fontos szerepet tölt be.
3. Igényes műemlék, lakó- és középületek nedves és sóterhelt falaira kül- és beltérben alkalmazható jó hőszigetelő tulajdonságú gyári felújító vakolatot az LB-Knauf WTA Eurosan felújító vakolatrendszert.

Az LB-Knauf WTA Eurosan vakolatrendszer megfelel a WTA előírásoknak.
WTA: felújításokkal, műemlékek restaurálásával foglalkozó nemzetközi tudományos munkacsoport. A munkacsoport irányelveket, előírásokat fogalmazott meg a nedves, sóterhelt falakra alkalmazható vakolatokra. Ezek az előírások a vakolatok fizikai tulajdonságaira és rétegrendjére vonatkoznak.

A Lasselsberger-Knauf Kft. szolgáltatásai a probléma felmérésétől a kivitelezési javaslatig

  • a felújítandó épület szemrevételezése
  • mintavétel a falakból és a vakolatból
  • laborvizsgálatok
  • javaslattétel a felújítás módjára
  • feldolgozási tanácsadás
  • javaslat vakológépekre.

Kérjük, hogy a felújítási munkák megkezdése előtt olvassa el részletes tájékoztatónkat!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vakolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átnedvesedett, sóval terhelt falazatok javítása

A BOTAZIT(r) RENOVATION nedvességszabályzó vakolat rendszer átnedvesedett sóval terhelt falazatok nagy hatásfokú, gazdaságos felújítására alkalmazható. A rendszer sajátossága, hogy a különleges...


Otthonunk színe: esztétikai szempontok és a fizika

MESTER+Lehet, hogy még csak a tervező asztalon látjuk leendő otthonunkat, lehet, hogy még csak számítógépes grafika alapján kell elképzelnünk, milyen is lesz majd a valóságban, az biztos, hogy a...