Mobil vagy split

Klíma vagy nem klíma

2011-07-20 22:30:04 | Módosítva: 2011-07-22 22:14:46

A hirtelen beköszöntő hőség felgyorsítja a lakáshűtés iránti igényt. Mondhatnánk kapkodás kezdődik, mert egy évig ugyan nem is gondoltunk rá, de most azonnal kéne valami hatékony hűtőberendezés – olcsón.

A feladat nem könnyű, és ami olcsó, az ritkán hatékony, vagy csak első ránézésre látszik olcsónak, aztán kiderülnek a részletek is… Alapvetően kétféle klímaberendezés jöhet szóba normál lakás vagy családi ház esetében, a mobil és a split rendszerű készülék. Az adiabatikus hűtőkről e lapszámunkban külön írunk, de az nem minősíthető klíma berendezésnek, a fan-coil rendszerű gépek pedig ritkák családi házas méretben. Nézzük, hogy amikor gyors megoldásra van szükségünk, akkor milyen érvek és ellenérvek szólnak mellettük, ellenük.
A mobil klíma mellett mindenképpen az idő, hiszen ezt a készüléket jóformán csak meg kell venni, hazavinni, és beállítani. Mivel a mobil berendezéseknek minden része – a kompresszor és a „beltéri” hűtőrész - egy házba van beépítve, csak egy vastag csőnek a szabadba vezetéséről kell gondoskodnunk, ami a hőleadó rész forró levegőjét a szabadba vezeti. Megnyithatjuk ehhez kissé az ablakszárnyat, vagy beköthetjük a kamraszekrény szellőzőkürtőjébe.
És itt már el is érkeztünk a mobil készülék gyenge pontjához! Akár az ablakon vezetjük ki a hőleadó csövet (ilyenkor persze az ablak többi részénél dől vissza a kinti meleg levegő), akár ügyesebben oldjuk meg ezt a kivezetést, a zárt térből kiszívott levegő pótlódni fog. Nyilván a kinti meleg levegőből. Amit a csövön kivezetünk, az az ablakréseken, küszöb alatt, szellőzőn keresztül visszajön. Emiatt a hűtés nem lesz igazán hatékony. A mobil készülék fújja ránk a hűs levegőt, ez adhat is némi felüdülést, de a lakás hőmérsékletét mérhetően alig fogja csökkenteni. Viszont nem kell a légcseréről külön gondoskodnunk, nem lesz klimatizáltan száraz a belső levegő, mert a folyamatos légcsere magától létrejön.
A split klíma berendezések sokkal hatékonyabban oldják meg ezt a feladatot. Ezeknél a hőleadás a kültéri egységben, kívül, a hűtés a beltéri egységben belül történik. Ha az ablakok-ajtók jól zárnak, akkor a légcsere minimális, és a hűtés hatékony, mérhető, érzékelhető. Ezek az érvek mind a split klíma mellett szolnak, és kijelenthető, hogy a hatékony hűtés e két készülék viszonylatában csak a split klímával érhető el.
Egyre kedvezőbb a split készülékek beszerzési ára is, bár ez természetesen már márka és minőség, no, meg technikai fejlettség kérdése. Számolnunk kell viszont azzal, hogy a split készülék vételárához tekintélyes beszerelési költség járul. Lehet készüléket vásárolni már 40-50 ezer forintért is, de a beszerelés és beüzemelés ugyanennyire várható még, és így már a mobil készülék nyilván olcsóbb. Ráadásul találjunk most egy szabad klímaszerelőt!
A fixen szerelt split klímánál az esetleges garanciális hiba is nagyobb problémát jelent. A szerelő nyilván csak a saját munkájára adja a garanciát, a készülékgyártó meg a készülékre. Ha az elromlik, és esetleg garanciában cserélni kell, akkor bizony le kell szerelni, és visszaszerelni az újat. Ennek költsége nem az első készülék felszerelését végző szakembert terheli, hiszen remélhetőleg ő nem vétett hibát. Marad a tulajdonos. Itt már hangsúlyosabbá válik a megbízható, márkás készülék – még ha kicsit drágább is.
Ne legyünk azonban pesszimisták, nem fog elromlani! Működik split készülékünk, és hatékonyan lehűti a lakást. Számoljunk viszont azzal, hogy erősen szárítja a levegőt, és ha ráadásul közvetlenül magunkra fújatjuk a hideget, akkor mindenféle meghűléses és reumatikus betegségeket szerezhetünk be magunknak.
Mobil_klíma_beszerelésTanuljuk meg tehát helyesen kezelni a klímát, hogy ezeket elkerüljük. Talán legjobb, ha a lakás, a falak felmelegedését akadályozzuk meg vele, és elsősorban akkor tartjuk hidegen vele a helyiségeket, amikor nem vagyunk otthon. Estére aztán akár már ki is zárhatjuk, és át is szellőztethetjük a lakást, a hidegen megőrzött falak már kellemes hőmérsékletet eredményeznek. Így elmarad a köhögés, az ízületi fájdalom. Ne hűtsük túl a lakást, csak néhány fokkal hűvösebbre, mint amilyen klíma nélkül amúgy lenne. Egészségtelen az, amikor kint 40 fok van, a lakásban meg 24 °C. Ez túl nagy különbség, a ki-be járkáló lakó szervezetére túl nagy terhet ró.
Ne akarjunk mindent a klímával megoldani; ne versenyeztessük a hűtőkészüléket az ablakon betűző Nappal. Árnyékoljunk – lehetőleg kívül, de ha az nem megy, akkor belül -, mert a Nap hősugara hamar pótolja a drága pénzen elszívott meleget. A hűtés csak akkor hatékony, ha a helyiség szinte hermetikusan zárt – a klímakészülék működése közben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: klíma, hűtés, split

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autóklíma karbantartása

Új személygépkocsit szinte már alig árulnak klímaberendezés nélkül. Autóklíma használata azért ajánlatos, hogy biztonságosabban, kényelmesebben vezethessünk, be tudjunk állítani egy állandó...


Felülethűtés

Hőszivattyúval nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet a falakat vagy a mennyezetet, így nyáron kellemes hőmérsékletet tarthatunk, a hagyományos klíma hátrányai nélkül.