Mobil vagy split

Klíma vagy nem klíma

2011-07-20 22:30:04 | Módosítva: 2011-07-22 22:14:46

A hirtelen beköszöntő hőség felgyorsítja a lakáshűtés iránti igényt. Mondhatnánk kapkodás kezdődik, mert egy évig ugyan nem is gondoltunk rá, de most azonnal kéne valami hatékony hűtőberendezés – olcsón.

A feladat nem könnyű, és ami olcsó, az ritkán hatékony, vagy csak első ránézésre látszik olcsónak, aztán kiderülnek a részletek is… Alapvetően kétféle klímaberendezés jöhet szóba normál lakás vagy családi ház esetében, a mobil és a split rendszerű készülék. Az adiabatikus hűtőkről e lapszámunkban külön írunk, de az nem minősíthető klíma berendezésnek, a fan-coil rendszerű gépek pedig ritkák családi házas méretben. Nézzük, hogy amikor gyors megoldásra van szükségünk, akkor milyen érvek és ellenérvek szólnak mellettük, ellenük.
A mobil klíma mellett mindenképpen az idő, hiszen ezt a készüléket jóformán csak meg kell venni, hazavinni, és beállítani. Mivel a mobil berendezéseknek minden része – a kompresszor és a „beltéri” hűtőrész - egy házba van beépítve, csak egy vastag csőnek a szabadba vezetéséről kell gondoskodnunk, ami a hőleadó rész forró levegőjét a szabadba vezeti. Megnyithatjuk ehhez kissé az ablakszárnyat, vagy beköthetjük a kamraszekrény szellőzőkürtőjébe.
És itt már el is érkeztünk a mobil készülék gyenge pontjához! Akár az ablakon vezetjük ki a hőleadó csövet (ilyenkor persze az ablak többi részénél dől vissza a kinti meleg levegő), akár ügyesebben oldjuk meg ezt a kivezetést, a zárt térből kiszívott levegő pótlódni fog. Nyilván a kinti meleg levegőből. Amit a csövön kivezetünk, az az ablakréseken, küszöb alatt, szellőzőn keresztül visszajön. Emiatt a hűtés nem lesz igazán hatékony. A mobil készülék fújja ránk a hűs levegőt, ez adhat is némi felüdülést, de a lakás hőmérsékletét mérhetően alig fogja csökkenteni. Viszont nem kell a légcseréről külön gondoskodnunk, nem lesz klimatizáltan száraz a belső levegő, mert a folyamatos légcsere magától létrejön.
A split klíma berendezések sokkal hatékonyabban oldják meg ezt a feladatot. Ezeknél a hőleadás a kültéri egységben, kívül, a hűtés a beltéri egységben belül történik. Ha az ablakok-ajtók jól zárnak, akkor a légcsere minimális, és a hűtés hatékony, mérhető, érzékelhető. Ezek az érvek mind a split klíma mellett szolnak, és kijelenthető, hogy a hatékony hűtés e két készülék viszonylatában csak a split klímával érhető el.
Egyre kedvezőbb a split készülékek beszerzési ára is, bár ez természetesen már márka és minőség, no, meg technikai fejlettség kérdése. Számolnunk kell viszont azzal, hogy a split készülék vételárához tekintélyes beszerelési költség járul. Lehet készüléket vásárolni már 40-50 ezer forintért is, de a beszerelés és beüzemelés ugyanennyire várható még, és így már a mobil készülék nyilván olcsóbb. Ráadásul találjunk most egy szabad klímaszerelőt!
A fixen szerelt split klímánál az esetleges garanciális hiba is nagyobb problémát jelent. A szerelő nyilván csak a saját munkájára adja a garanciát, a készülékgyártó meg a készülékre. Ha az elromlik, és esetleg garanciában cserélni kell, akkor bizony le kell szerelni, és visszaszerelni az újat. Ennek költsége nem az első készülék felszerelését végző szakembert terheli, hiszen remélhetőleg ő nem vétett hibát. Marad a tulajdonos. Itt már hangsúlyosabbá válik a megbízható, márkás készülék – még ha kicsit drágább is.
Ne legyünk azonban pesszimisták, nem fog elromlani! Működik split készülékünk, és hatékonyan lehűti a lakást. Számoljunk viszont azzal, hogy erősen szárítja a levegőt, és ha ráadásul közvetlenül magunkra fújatjuk a hideget, akkor mindenféle meghűléses és reumatikus betegségeket szerezhetünk be magunknak.
Mobil_klíma_beszerelésTanuljuk meg tehát helyesen kezelni a klímát, hogy ezeket elkerüljük. Talán legjobb, ha a lakás, a falak felmelegedését akadályozzuk meg vele, és elsősorban akkor tartjuk hidegen vele a helyiségeket, amikor nem vagyunk otthon. Estére aztán akár már ki is zárhatjuk, és át is szellőztethetjük a lakást, a hidegen megőrzött falak már kellemes hőmérsékletet eredményeznek. Így elmarad a köhögés, az ízületi fájdalom. Ne hűtsük túl a lakást, csak néhány fokkal hűvösebbre, mint amilyen klíma nélkül amúgy lenne. Egészségtelen az, amikor kint 40 fok van, a lakásban meg 24 °C. Ez túl nagy különbség, a ki-be járkáló lakó szervezetére túl nagy terhet ró.
Ne akarjunk mindent a klímával megoldani; ne versenyeztessük a hűtőkészüléket az ablakon betűző Nappal. Árnyékoljunk – lehetőleg kívül, de ha az nem megy, akkor belül -, mert a Nap hősugara hamar pótolja a drága pénzen elszívott meleget. A hűtés csak akkor hatékony, ha a helyiség szinte hermetikusan zárt – a klímakészülék működése közben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: klíma, hűtés, split

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Split vagy multisplit?

Hűtésre és fűtésre egyaránt kézenfekvő megoldás ma már az inverteres klíma. Kicsit másképpen gondolkozunk azonban akkor, ha egy meglévő – pl. gázfűtés – kiegészítéséről van szó, illetve akkor...


Klímakarbantartás, klímatisztítás

A legelőnyösebb megoldás, haaklímatisztítást évente egyszerszakemberre bízzuk. Ámha gyorsan, minél olcsóbban szeretnénk megoldani, végső esetben elvégezhetjük magunk is.