Kerékpárszállító hátulra

2010-10-28 23:57:53 | Módosítva: 2010-10-29 00:01:12

Kerékpárszállítóból sokáig csak tetőcsomagtartóra szerelhető volt kapható. Szerencsére egyre többféle típus jelenik meg a piacon, ezért érdemes utánajárni, melyik autóhoz milyen kerékpártartót érdemes vásárolni.

A kerékpárszállító kiválasztásakor két szempontot érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy milyen kerékpárt (és hányat) szeretnénk magunkkal vinni, a másik pedig, hogy milyen típusú szállító illeszkedik legjobban a gépjárműhöz.

Hátsó ajtóra szerelhető szállító

A hátsó részre szerelhető kerékpár szállító jó választás azok számára, akik pótkocsi nélkül közlekednek, vagy nincs külső tartalék gumiabroncs. Ajánlott limuzin, furgon, kombi (5 ajtós), sport (3 ajtós) gépjárművekhez. Ez a szállítási mód megfizethető, könnyen felszerelhető, eltávolítható, és egyszerre több kerékpár is ráfér.
A kerékpárszállítót a gépjármű törzséhez, hátsó ajtajára rögzítjük. A gépjárműhöz való rögzítés általában hevederekkel történik. A kerékpárváz rögzítése gumis pánttal, a kerekek és váz biztosítása hevederes pánttal történik. (Felsőcsővel rendelkező kerékpárokhoz.)
A legtöbb hátsó részre szerelhető szállítónál nincsen zárhatóság, de ez könnyen megoldható láncos lakat vásárlásával. Szállításnál érdemes figyelembe venni a kerékpár váz típusát, női kerékpárokhoz felső vázcső pótlót szükséges vásárolni. Figyelembe kell venni még a kerékpár hosszát, mivel nagyon kilóghat a kerékpár a gépjárműből. Szélessége 500-600 mm között szokott lenni.

A hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartó előnyei:

 • Nem kell rakodásnál magasra emelni a kerékpárokat
 • Nincs megnövedett menetzaj, fogyasztás
 • Mindenféle kerékpár vázhoz használható, esetleg adapter használata szükséges
 • Összehajtható, így kis helyen tárolható

Pótkerékre szerelhető szállító

Ezek a szállítók terepjáró hátsó pótkerekére szerelhetőek maximum egy vagy kettő kerékpárhoz. Könnyen felszerelhetőek és eltávolíthatók, a gépjármű pótkerekéhez hevederrel és acél kitámasztókkal rögzíthetőek. Női kerékpároknál a szállításhoz felső vázcső pótlót szükséges vásárolni, hasonlóan az előző típushoz. A kerékpár felsővázának csövét itt is gumis pánttal rögzítik, a kerekeket és vázat pedig hevederes pánt tartja. A lopás elleni védelem a legtöbb kivitelnél nincs megoldva, erre fokozottan figyelni kell!

Vonóhorogra szerelhető kerékpárszállító

Egyre népszerűbb szállítás mód, főként a teherautóknál és egyterű gépjárműveknél, ötvözi a többi kerékpártartó változat előnyét. Mindegyik vonóhorogra szerelhető kerékpártartó modell könnyen szerelhető fix, vagy levehető vonóhorogra, egyszerűen kezelhető, és kis helyen tárolható.
A csatlakozás a hátsó vonóhorgon keresztül történik acélvonóhorog befogóval. Rögzítése a pótkocsikhoz teljesen hasonló. Könnyen elmozgatható az útból, ha a csomagtartóhoz szeretnénk hozzáférni. Szinte bármilyen kerékpár szállítására alkalmas. A legtöbb rendszámtábla-tartóval és hátsó lámpákkal kerül forgalomba. Általában egy, kettő vagy három kerékpárt lehet egyszerre szállítani. A rögzítés és a biztonság a gépjármű hátsó részére szerelhető típushoz hasonló, szélessége 650-1000 mm között szokott lenni, hossza 550-800 mm.

A vonóhorogra szerelhető kerékpártartó előnyei:

 • Nem kell rakodásnál magasra emelni a kerékpárokat
 • Nincs megnövekedett menetzaj, fogyasztás
 • Szerelhetősége független az autótípustól
 • A kerékpártartó a vonóhoroghoz, a kerékpár a kerékpártartóhoz zárható
 • Nem takarja az autó világítását a világítástábla használata esetén
 • Mindenféle kerékpár vázhoz használható, esetleg adapter használata szükséges
 • Összehajtható, így kis helyen tárolható

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Levegőminőség és kerékpározás

Korunkban nem létezik olyan városi közlekedési forma, amely valami módon ne lenne közvetlenül vagy közvetetten káros hatással egészségi állapotunkra. Ha mindennapi közlekedésünkhöz a kétkerekűt...


Magyar fejlesztésű elektromos robogó

Sorozatgyártásra készen áll a Moveo Zrt. és az Antro Nonprofit Kft. legújabb fejlesztése. A környezetbarát, összehajtható jármű a városi közlekedésben jelenthet nagy előnyt az autóhoz képest.