Kerékpárszállító hátulra

2010-10-28 23:57:53 | Módosítva: 2010-10-29 00:01:12

Kerékpárszállítóból sokáig csak tetőcsomagtartóra szerelhető volt kapható. Szerencsére egyre többféle típus jelenik meg a piacon, ezért érdemes utánajárni, melyik autóhoz milyen kerékpártartót érdemes vásárolni.

A kerékpárszállító kiválasztásakor két szempontot érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy milyen kerékpárt (és hányat) szeretnénk magunkkal vinni, a másik pedig, hogy milyen típusú szállító illeszkedik legjobban a gépjárműhöz.

Hátsó ajtóra szerelhető szállító

A hátsó részre szerelhető kerékpár szállító jó választás azok számára, akik pótkocsi nélkül közlekednek, vagy nincs külső tartalék gumiabroncs. Ajánlott limuzin, furgon, kombi (5 ajtós), sport (3 ajtós) gépjárművekhez. Ez a szállítási mód megfizethető, könnyen felszerelhető, eltávolítható, és egyszerre több kerékpár is ráfér.
A kerékpárszállítót a gépjármű törzséhez, hátsó ajtajára rögzítjük. A gépjárműhöz való rögzítés általában hevederekkel történik. A kerékpárváz rögzítése gumis pánttal, a kerekek és váz biztosítása hevederes pánttal történik. (Felsőcsővel rendelkező kerékpárokhoz.)
A legtöbb hátsó részre szerelhető szállítónál nincsen zárhatóság, de ez könnyen megoldható láncos lakat vásárlásával. Szállításnál érdemes figyelembe venni a kerékpár váz típusát, női kerékpárokhoz felső vázcső pótlót szükséges vásárolni. Figyelembe kell venni még a kerékpár hosszát, mivel nagyon kilóghat a kerékpár a gépjárműből. Szélessége 500-600 mm között szokott lenni.

A hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartó előnyei:

 • Nem kell rakodásnál magasra emelni a kerékpárokat
 • Nincs megnövedett menetzaj, fogyasztás
 • Mindenféle kerékpár vázhoz használható, esetleg adapter használata szükséges
 • Összehajtható, így kis helyen tárolható

Pótkerékre szerelhető szállító

Ezek a szállítók terepjáró hátsó pótkerekére szerelhetőek maximum egy vagy kettő kerékpárhoz. Könnyen felszerelhetőek és eltávolíthatók, a gépjármű pótkerekéhez hevederrel és acél kitámasztókkal rögzíthetőek. Női kerékpároknál a szállításhoz felső vázcső pótlót szükséges vásárolni, hasonlóan az előző típushoz. A kerékpár felsővázának csövét itt is gumis pánttal rögzítik, a kerekeket és vázat pedig hevederes pánt tartja. A lopás elleni védelem a legtöbb kivitelnél nincs megoldva, erre fokozottan figyelni kell!

Vonóhorogra szerelhető kerékpárszállító

Egyre népszerűbb szállítás mód, főként a teherautóknál és egyterű gépjárműveknél, ötvözi a többi kerékpártartó változat előnyét. Mindegyik vonóhorogra szerelhető kerékpártartó modell könnyen szerelhető fix, vagy levehető vonóhorogra, egyszerűen kezelhető, és kis helyen tárolható.
A csatlakozás a hátsó vonóhorgon keresztül történik acélvonóhorog befogóval. Rögzítése a pótkocsikhoz teljesen hasonló. Könnyen elmozgatható az útból, ha a csomagtartóhoz szeretnénk hozzáférni. Szinte bármilyen kerékpár szállítására alkalmas. A legtöbb rendszámtábla-tartóval és hátsó lámpákkal kerül forgalomba. Általában egy, kettő vagy három kerékpárt lehet egyszerre szállítani. A rögzítés és a biztonság a gépjármű hátsó részére szerelhető típushoz hasonló, szélessége 650-1000 mm között szokott lenni, hossza 550-800 mm.

A vonóhorogra szerelhető kerékpártartó előnyei:

 • Nem kell rakodásnál magasra emelni a kerékpárokat
 • Nincs megnövekedett menetzaj, fogyasztás
 • Szerelhetősége független az autótípustól
 • A kerékpártartó a vonóhoroghoz, a kerékpár a kerékpártartóhoz zárható
 • Nem takarja az autó világítását a világítástábla használata esetén
 • Mindenféle kerékpár vázhoz használható, esetleg adapter használata szükséges
 • Összehajtható, így kis helyen tárolható

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi kerékpárok rehabilitálva

A városi környezetben az újszerű megoldásokkal felszerelt bringák a menők, „szakadt” gépet alig látni. Vidéken több a régi, sőt, van amelyik „több generációs”, azaz apáról fiúra szál. Az...


Egyedi kerékpárdíszítések

Kerékpárjaink nemcsak szerkezetileg, de küllemükben is nagyot változtak. Különféle színekben pompáznak és tele vannak egyedi díszítéssel is. Sokszor ez egy-egy nevesebb gyártóra jellemző...