Megfizethető áron 100%-os biztonságot

Öko szellőzés és füstelvezetés

2010-11-23 23:29:27 |

Míg öreganyáink ajtó-ablak keretein vígan járt a friss levegő, addíg napjainkban a korszerű építési elemeknek köszönhetően az épületek egyre jobb tömítéssel, szigeteléssel vannak ellátva. Ennek megfelelően a hagyományos ajtó-ablak szellőztetés már nem elegendő, hiszen a friss levegőt folyamatosan, a megfelelő mennyiségben kell pótolni a megfelelő helyiségekben. A szennyezett levegőt, égésterméket pedig elvezetni. Mindezt a lakás méreteinek, a lakók számának és a tüzelő-berendezés optimális működési szükségleteinek figyelembevételével. Helyes szellőzés és füstelvezetés biztosítása által megelőzhetőek a korai lakáskárok és megteremtehető a lakók higiéniája, komfortja és nem utolsó sorban biztonsága.

Cikkünkben az öko-szellőzés kínálta megoldásokat szeretnénk bemutatni, melyek elektromos áram nélkül működnek a légnyomáskülömbség elvén vagy a szelet használva fel energiaforrásként. Két szegmenst különbözetünk meg: a lakás szellőztetése friss levegővel illetve az égéstermék elvezetése a kéményen keresztül. A szellőzéshez szükséges termékek : légbevezető készülék – ablakkeretre szerelve önműködöen, megfelelő mennyiségű, friss levegőt juttat be; légelvezető készülék - vizes helyiségekben a páradús levegőt egy szellőzőkéményen keresztül a megfelelő mennyiségben vezeti el; huzatfokozó készülék – az elvezető szellőzőblokkban a szél energiával képzi a megfelelő depressziót az elhasznált levegő távozásához, ezzel kiváltva az elektromos áramot. A füstelvezetéshez szükséges termékek: visszaáramlás-gátló huzatfokozó készülék mely optimalizálja az égéstermék elvezető kéményben a huzatot és meggátolja a füst visszaáramlását a lakótér felé illetve optimalizálja a tüzelőanyag felhasználást; légbevezető készülék – az égéshez szükséges oxigénutánpótlásról gondoskodik. A termékeket kifejezetten ajánljuk új családi ház vagy emeletes ház építésekor vagy régi épületek felújításakor pl.: emeletesházak szellőzőblokkjának korszerüsítésére, a régi huzatfokozó ventillátor helyettesítésére amikor az elektromos készüléket a magas fogyasztás, áram számla miatt nem vagy csak részben használják vagy elavult; családi házak rossz vagy nem elégséges kéményhuzatának javítására, a tüzelőberendezés fogyasztásának optimalizására; leszigetelt-felújított ház penészesedése esetén komplett szellőzőrendszerrel kiküszöbölhető a lakás állagromlása és a lakók higiéniája helyreállítható ...stb.

Az öko-szellőzés és füstelvezetés alapját képező készüléket vagyis a visszaáramlás-gátló huzatfokozót Franciaországban kísérletezték ki és lassan 30 éve alkalmazzák az Európai Unióban. Elterjedését több pozitív tulajdonságának köszönheti. Elsődlegesen méreteiben megfelel több Uniós ország standard kéményméreteinek. Ezen kívül, megfelel az aktuálisan lefektetett Európai Uniós normáknak és követelményeknek: P 50-413 (francia), Pr EN 13141-5. Magyarországon is rendelkezik a szükséges bizonyítványokkal, engedélyekkel (ÉME) és szabványos kéményméretezési programmal. A Venturi (szél erő) elvén működik az elektromosságot, felügyeletet, ellenőrzést igénylő (pl. elektromos ventillátor, bonyolult központosított rendszerek stb.) készülékekkel szemben, tehát áramot nem fogyaszt. További előnye, hogy roppant könnyű szerelni, zajtalanul működik, madárhálóval felszerelt, kéménysepréskor könnyen levehető, tisztítható és visszahelyezhető egy szorítóbilinccsel béléscsőre vagy betonfedlapra becsövezetlen téglakémény esetén.
Speciális formáját fizikai kutatások eredményeképpen, pontos matemaikai számításokkal kísérletezték ki. A teljes termékskála aerolikus tesztelésen ment keresztül a Franciaországi Független EIFFEL laboratóriumban.
A huzatfokozók a „B” minősítést értek el. („A” osztály = megfelelő, „B” osztály = legjobb) Ez a minősítés a következő kritériumokat támasztja alá:

A készülékek kétféle anyagból készülnek az égésterméknek megfelelően. Az alumínium a gáz és elhasznált levegő elvezetésére alkalmas, az inox pedig fa, olaj, szén, gáz vagy elhasznált levegő elvezetésére. A termék súlya nagyon csekély. Többféle méretben kaphatóak: a minitől 22mm (kisebb pincékhez, gyümölcstárolókhoz), a családiházakhoz valókon keresztül 80 mm től 249 mm-ig, egészen az emeletesházakig 250 mm-től akár 400 mm-ig a felszerelési átmérőnek megfelelően vagyis a béléscső külső átmérőjét véve alapul. Formájának köszönhetően és a Venturi hatást kihasználva folyamatosan fenn tudja tartani, hogy a tetőzeti légnyomás nagyobb legyen a szél alá eső homlokzaténál. Huzatfokozó használatával elérhető a tüzelőberendezés optimális működése, ezáltal megszűnik a túlzott energiafelhasználás, a megfelelő égés biztosított, így a fenntartás gazdaságos. Az égéshez szükséges oxigént azonban ne felejtsük el pótolni a megfelelő mennyiségben légbevezető beépítésével a tüzelőberendezés helyiségében. Szellőztetésnél, elhasznált levegő elvezetésénél a huzatfokozó altal elért légnyomás annál stabilabb és nagyobb lesz, minnél nagyobb légbevezetőkkel szereljük fel a lakásokat, amelyek önszabályzó és visszaáramlásgátló tulajdonsággal rendelkeznek (csökkentik az „áthaladást”).
Huzatfokozó készülék felszerelése különösen előnyös olyan esetekben, amikor a lakóépület kedvezőtlen szélviszonyok között fekszik vagy kéményének tájolása kedvezőtlen széljárás áldozata. Dimbes-dombos területre épült településeknél illetve olyan helyeken ahol az uralkodó széljárás szeszélyes, gyakori jelenség az égéstermék visszaáramlás vagy, hogy a lakók „gáz, füst szagot éreznek a lakásban”. Ilyenkor a szél olyan irányból érkezik, hogy az égésterméket visszafújja a kéménybe. A készülék viszont minden szélirány esetén meggátolja a visszaáamlást, visszafolytódást. Másik eset amikor átmeneti időben nehézkes begyújtani és a füst nem találja az útját a kéménybe. A kémény helyes megépítése, megfelelő magassága és kellő szigetelése azonban minden körülmények között elsődleges feladat.

A légbevezetők francia gyártásminőségűek 30 vagy 45 m3/h fix hozammal vagy higroszabályozós kivitelben (a lakás relatív páratartalmára reagálva önműködően állítja be a beáramló levegő mennyiségét), több színben, akár hangszigetelővel. Az összes magyarországi gáz szolgáltató által írásban elfogadott, ÉME-vel, KERMI-vel rendelkezik. A legújabb higroszabályozós légelvezető 15-115 m3/h között széles igényeknek felel meg.
Végezetül megjegyeznénk, hogy szabadalmazott terméket és levédett technológiát mutattunk be. Az utánzást vagy hamisítást a törvény bűnteti. Kérjük keresse az eredetit saját biztonsága érdekében is! Egy utánzott termék vagy bádogos munka egyes esetekben visszaáramlást idézhet elő, mely akár halálesethez is vezethet. Az eredeti termékek pontos mérnöki munka és precízen meghatározott méretek-számítások alapján, megfelelő minőségű anyagból készülnek. Értékesítést megelőzően minden kész darab ellőrzésre kerül. Ingyenes rendszertervezés vehető igénybe, a terméke 1 hónap visszavásárlási és 10 év garanciával rendelkezik.

Szerző: Roux Kevin
Astato Kft., Tel: 94/563-488,
www.astato.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előzzük meg a szénmonoxid mérgezést

A fűtési idény kezdetekor sajnos rendszeresen megtörténnek az első balesetek, sőt tragédiák is. Talán ez az időszak még veszélyesebb, mint amikor már beállt a fűtésrendszerünk egyensúlya,...


Aerauliqa hővisszanyerős rendszer a Multikomplex-től

A Multikomplex Budapest Kft. 1995 óta van jelen amagyar piacon légtechnikai termékekkel. Kizárólagos magyarországi forgalmazóként értékesíti több európai gyártó termékeit, többek között az...