Tetőfedés betoncseréppel

2010-10-15 22:09:24 |

A beton tetőfedés több mint százötven éves múltra tekint vissza, 1844-ben Adolf Kroher találta fel Bajorországban. Magyarországon a két világháború között kezdték el gyártani, akkor még jellemzően kézműves technikával.

A hagyományos kerámiacserepek mellett az utóbbi évtizedekben itthon is egyre nagyobb teret hódít a betoncserép. Ezek méretpontossága nagyobb az égetett agyagénál, a magas szilárdságuk miatt alig vesznek fel vizet, ezért fagyállóságuk kiváló, állják a hó, a szél nyomását. A nagy szilárdságnak köszönhetően ellenállnak az időjárás viszontagságainak, ha mégis sérülnek, könnyen javíthatók. Egyszerűen felrakhatóak, könnyen javíthatóak, színtartósságuk nagy.
Rendszerben gondolkodva minden típushoz pontosan illeszthető tartozékokat és idomrendszert kínálnak. Kaphatók a forgalomban hullámos cserepek, de a hódfarkú betoncserép is elterjedt.
Hátrányuk, hogy nehéz mozgatni, megmunkálni, erősen koptatja a drága, gyémánt vágóélű korongot is. Hosszabb élettartamuk miatt a betoncserepekre a gyártó cégek 30 év garanciát biztosítanak.

Gyártás

Alaptulajdonságai szerint a betoncserép osztályozott és mosott kvarchomokból készül cement és színezőanyag hozzáadásával. A megfelelő minőségű cserép nagy szilárdságú, általában anyagában színezett, és felülete vagy érdes, homokszórt, vagy pedig sima, felületkezelt.
A Dunából származó osztályozott kvarchomokhoz a recepturának megfelelő mennyiségben adagolják a portlandcementet, a keverővizet, valamint a színező oxidfestéket. A megfelelő idejű keveréssel biztosított az anyag egyenletes eloszlása, elkeveredése. A beton a keverés után sablonokba kerül, a végleges forma préseléssel alakul ki. A felületvédelem felhordása után a cserepek a sablonokkal együtt az érlelőkemencébe kerülnek, ahol a beton szilárdulását a hőmérséklet növelésével gyorsítják.
Az oxidfestékkel a cserepek anyagukban színezettek, felületükön egy homogén védőréteg található, amely színében nem tér el az alapelem színétől. Ez a védőréteg fokozza a cserép vízzáróságát, ezzel megakadályozza a szerkezetekre káros "fagyás-olvadás ciklusok" kialakulását. Így az élettartam jelentősen megnőhet; természetesen a tárolás és a kivitelezés során ügyelni kell a betoncserepek megfelelő védelmére.
A védőréteg felhordásából nemcsak szerkezeti, de esztétikai előnyök is származnak, hiszen az ép felületen a mohák és egyéb növények megtelepedésének valószínűsége is sokkal kisebb. A réteg a szennyezett levegőjű városok káros füstgázhatásainak is ellenáll. A védőréteg egyenletes kopásával a tető színe nem változik, mivel maga az anyag is teljes keresztmetszetében színezett.

Felrakás

Avatatlan szem számára szinte megkülönböztethetetlen a betoncserép egy kerámiacseréptőlA tetőhéjalás kivitelező munkáinak megkezdése előtt meg kell vizsgálni a tetőszerkezet számos paraméterét, mert ennek megfelelően számítható a különböző szükséges anyagok mennyisége. A legfontosabb tényezők a tető hajlásszöge, a szarufák távolsága és a tetőhéjalás kiszellőztetése.
A betoncserép magastetők lefedésére, ezen belül közepes és meredek hajlásszögű tetők lefedésére alkalmas, 17°-90°-ig. A tető hajlásszöge meghatározza a betoncserepek átfedését, és ezzel a cseréptartó lécek távolságát. A szarufák távolsága a betoncserép-fedést tartó lécek, mint teherhordó szerkezetek méretezése szempontjából fontos. Egyszerűen belátható, hogy minél nagyobb a szarufák osztástávolsága, annál nagyon keresztmetszeti mérető lécezésre van szükség.
Gondoskodnunk kell a tetőhéjalás megfelelő mértékű átszellőzéséről is. Ha a szarufák túl hosszúak és ezáltal a levegő útja is túl hosszú, szellőzőcserepek beépítésével kell kijuttatnunk a levegőt a szabadba.
A tetőács munkák után a tetőbádogos következik. Amikor ő végez a tető szerkezete áll, a különféle élek és hajlatok le vannak bádogozva, nincs már más hátra csak a tetőcserepek felrakása. Tekintettel hazánk időjárási viszonyaira, a cserepek elhelyezésénél az uralkodó szélirányt figyelembe kell venni, minden elemet rögzíteni kell. Ügyelni kell rá, hogy lehetőség szerint a szél ne kaphasson a kúpcserép alá, valamint a bekerülő csapadék mennyisége minimális legyen. A korrózióálló szegezéssel vagy csavarozással a gerincléchez rögzített elem viharálló. A korábban szokásos habarcsolás/kikenés nem ajánlott eljárás.
A gerincléc rögzítéséhez a gyártó által forgalmazott gerincléc tartót használjuk. Ezt mélyebben kell a szarufába beütni, mint a hullámos cserepek esetén, hogy a megfelelő zárás biztosítható legyen.

A tetőfedést mindig a legalsó sor felrakásával és leerősítésével kezdik. Ezután alulról haladjunk felfelé, amíg el nem érjük a tetőgerincet. Mivel a betoncserepek gyárilag kialakított alsó toldása a bal oldalon van, azért a fedést balról jobbra kell végezni. Amikor a nagy felületekkel megvannak, elkezdődhet az éleknél és hajlatoknál szükséges vágott elemek helyre illesztése. A betoncserepeket csak gyémántkorongos gyorsvágóval lehet vágni, anyagából adódóan sajnos gyorsan fogyasztja a vágószerszámot.

Összefoglalva a betoncserép előnyeit:

  • A betoncserepek stabilan ellenállnak az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárásnak. A felület mechanikai igénybevehetősége magas, így a nagy tömegű hó vagy jég, valamint a felületén járás sem okoz törést.
  • A betoncserép tartós és hosszú élettartamú, hiszen a betoncserepek szilárdsága az idő előrehaladtával folyamatosan növekszik.
  • A gyártástechnológiából adódóan a betoncserepek vízfelvétele alacsony, ezáltal teljesen fagyállóak.
  • Teljesen vízzáró és nem vetemedik, a cserepek tökéletesen illeszkednek egymáshoz.
  • Hasonlóan a kerámia cserepekhez, komplett tetőfedési rendszert kínál.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: tetőfedés, cserép, beton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Terasz építése talajcsavarra

Sokak számára már csak egy szép terasz hiányzik a házukhoz, amivel megkoronázhatják otthoni pihenésüket, és praktikusan elhelyezhetik kültéri bútoraikat és egyéb eszközeiket. A terasz anyaga...


Porló betonfelületek felújítása

A régebben épült házakban a garázsok, egyéb tárolóegységek, pincék, kocsibeállók padlózatára kevesebb gondot fordítottak. Felületük sokszor nem elég sima, nehezen takaríthatók és gyakran porlik....