Tetőfedés betoncseréppel

2010-10-15 22:09:24 |

A beton tetőfedés több mint százötven éves múltra tekint vissza, 1844-ben Adolf Kroher találta fel Bajorországban. Magyarországon a két világháború között kezdték el gyártani, akkor még jellemzően kézműves technikával.

A hagyományos kerámiacserepek mellett az utóbbi évtizedekben itthon is egyre nagyobb teret hódít a betoncserép. Ezek méretpontossága nagyobb az égetett agyagénál, a magas szilárdságuk miatt alig vesznek fel vizet, ezért fagyállóságuk kiváló, állják a hó, a szél nyomását. A nagy szilárdságnak köszönhetően ellenállnak az időjárás viszontagságainak, ha mégis sérülnek, könnyen javíthatók. Egyszerűen felrakhatóak, könnyen javíthatóak, színtartósságuk nagy.
Rendszerben gondolkodva minden típushoz pontosan illeszthető tartozékokat és idomrendszert kínálnak. Kaphatók a forgalomban hullámos cserepek, de a hódfarkú betoncserép is elterjedt.
Hátrányuk, hogy nehéz mozgatni, megmunkálni, erősen koptatja a drága, gyémánt vágóélű korongot is. Hosszabb élettartamuk miatt a betoncserepekre a gyártó cégek 30 év garanciát biztosítanak.

Gyártás

Alaptulajdonságai szerint a betoncserép osztályozott és mosott kvarchomokból készül cement és színezőanyag hozzáadásával. A megfelelő minőségű cserép nagy szilárdságú, általában anyagában színezett, és felülete vagy érdes, homokszórt, vagy pedig sima, felületkezelt.
A Dunából származó osztályozott kvarchomokhoz a recepturának megfelelő mennyiségben adagolják a portlandcementet, a keverővizet, valamint a színező oxidfestéket. A megfelelő idejű keveréssel biztosított az anyag egyenletes eloszlása, elkeveredése. A beton a keverés után sablonokba kerül, a végleges forma préseléssel alakul ki. A felületvédelem felhordása után a cserepek a sablonokkal együtt az érlelőkemencébe kerülnek, ahol a beton szilárdulását a hőmérséklet növelésével gyorsítják.
Az oxidfestékkel a cserepek anyagukban színezettek, felületükön egy homogén védőréteg található, amely színében nem tér el az alapelem színétől. Ez a védőréteg fokozza a cserép vízzáróságát, ezzel megakadályozza a szerkezetekre káros "fagyás-olvadás ciklusok" kialakulását. Így az élettartam jelentősen megnőhet; természetesen a tárolás és a kivitelezés során ügyelni kell a betoncserepek megfelelő védelmére.
A védőréteg felhordásából nemcsak szerkezeti, de esztétikai előnyök is származnak, hiszen az ép felületen a mohák és egyéb növények megtelepedésének valószínűsége is sokkal kisebb. A réteg a szennyezett levegőjű városok káros füstgázhatásainak is ellenáll. A védőréteg egyenletes kopásával a tető színe nem változik, mivel maga az anyag is teljes keresztmetszetében színezett.

Felrakás

Avatatlan szem számára szinte megkülönböztethetetlen a betoncserép egy kerámiacseréptőlA tetőhéjalás kivitelező munkáinak megkezdése előtt meg kell vizsgálni a tetőszerkezet számos paraméterét, mert ennek megfelelően számítható a különböző szükséges anyagok mennyisége. A legfontosabb tényezők a tető hajlásszöge, a szarufák távolsága és a tetőhéjalás kiszellőztetése.
A betoncserép magastetők lefedésére, ezen belül közepes és meredek hajlásszögű tetők lefedésére alkalmas, 17°-90°-ig. A tető hajlásszöge meghatározza a betoncserepek átfedését, és ezzel a cseréptartó lécek távolságát. A szarufák távolsága a betoncserép-fedést tartó lécek, mint teherhordó szerkezetek méretezése szempontjából fontos. Egyszerűen belátható, hogy minél nagyobb a szarufák osztástávolsága, annál nagyon keresztmetszeti mérető lécezésre van szükség.
Gondoskodnunk kell a tetőhéjalás megfelelő mértékű átszellőzéséről is. Ha a szarufák túl hosszúak és ezáltal a levegő útja is túl hosszú, szellőzőcserepek beépítésével kell kijuttatnunk a levegőt a szabadba.
A tetőács munkák után a tetőbádogos következik. Amikor ő végez a tető szerkezete áll, a különféle élek és hajlatok le vannak bádogozva, nincs már más hátra csak a tetőcserepek felrakása. Tekintettel hazánk időjárási viszonyaira, a cserepek elhelyezésénél az uralkodó szélirányt figyelembe kell venni, minden elemet rögzíteni kell. Ügyelni kell rá, hogy lehetőség szerint a szél ne kaphasson a kúpcserép alá, valamint a bekerülő csapadék mennyisége minimális legyen. A korrózióálló szegezéssel vagy csavarozással a gerincléchez rögzített elem viharálló. A korábban szokásos habarcsolás/kikenés nem ajánlott eljárás.
A gerincléc rögzítéséhez a gyártó által forgalmazott gerincléc tartót használjuk. Ezt mélyebben kell a szarufába beütni, mint a hullámos cserepek esetén, hogy a megfelelő zárás biztosítható legyen.

A tetőfedést mindig a legalsó sor felrakásával és leerősítésével kezdik. Ezután alulról haladjunk felfelé, amíg el nem érjük a tetőgerincet. Mivel a betoncserepek gyárilag kialakított alsó toldása a bal oldalon van, azért a fedést balról jobbra kell végezni. Amikor a nagy felületekkel megvannak, elkezdődhet az éleknél és hajlatoknál szükséges vágott elemek helyre illesztése. A betoncserepeket csak gyémántkorongos gyorsvágóval lehet vágni, anyagából adódóan sajnos gyorsan fogyasztja a vágószerszámot.

Összefoglalva a betoncserép előnyeit:

  • A betoncserepek stabilan ellenállnak az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárásnak. A felület mechanikai igénybevehetősége magas, így a nagy tömegű hó vagy jég, valamint a felületén járás sem okoz törést.
  • A betoncserép tartós és hosszú élettartamú, hiszen a betoncserepek szilárdsága az idő előrehaladtával folyamatosan növekszik.
  • A gyártástechnológiából adódóan a betoncserepek vízfelvétele alacsony, ezáltal teljesen fagyállóak.
  • Teljesen vízzáró és nem vetemedik, a cserepek tökéletesen illeszkednek egymáshoz.
  • Hasonlóan a kerámia cserepekhez, komplett tetőfedési rendszert kínál.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: tetőfedés, cserép, beton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti út betonból

Manapság, felértékelődött a kertek esztétikai kialakítása, egy igényes kert épített út nélkül elképzelhetetlen. Az út megépítése viszont elég költséges. Ha csak gyalogos közlekedésre szánt, nem túl...


Tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Funkcionális és esztétikai tartósság, életteli színek akár egy életre. Az agyag évezredek óta fontos része az emberi életnek – a természet ajándéka, éppúgy, mint a víz, vagy akár a napfény....