...nem reped tovább!

2010-12-22 22:01:33 |

A repedések napjainkban szinte tartozékai az új építésű épületeknek. Létezik megoldás? Igen!

A korszerű könnyűszerkezetes technológiák a legváltozatosabb terek kialakítását is lehetővé teszik egyszerű és gyors kivitelezéssel. Ennek megfelelően a belsőépítészek előszeretettel terveznek a technológiával, a kivitelezők pedig szívesen dolgoznak vele. A megrendelők boldogok a soha nem látott nyílegyenes falak és vonal egyenes élek láttán, egy ideig.
A könnyű szerkezet sajátossága annak rugalmas mozgása, mellyel szemben a kőből építetett falak fixen, mozdulatlanul állnak. E két faltípus találkozásánál ebből adódóan törvényszerűen megjelennek a repedések. A probléma nem új keletű és természetesen nem új keletű a megoldás sem.
Míg a világnak ebben a csücskében szilikonnal, akrillal töltik ki a faltalálkozások réseit, a gipszkarton őshazájában, Amerikában a kezdetektől fogva papír hézagerősítő csíkot és ragasztót is tartalmazó, gyárilag bekevert glettet használnak. A glett kitölti a rést, a papír pedig egy erős, de mégis kellően rugalmas összeköttetést biztosít.
A módszer természetesen Magyarországon is ismert, de a kivitelezőket megkérdezve arra is fény derül, miért nem terjedt el. A papírral sok a baj. Nem tapad rendesen a hagyományos glettekhez, mivel azokban nincsen ragasztó. A sarokba helyezve könnyen kivágja a spakli, mivel más szerszám nem létezik erre a célra. Továbbá a festők legfőbb érve a papír ellen: a levegőbuborék. A papír felhólyagzik, ha foltokban hiányzik alóla a glett. Ez a bosszantó hiba csak a második réteg glettelésnél, vagy a festésnél mutatja meg magát.

A helyzet rövid áttekintése után nézzünk egy módszert, amivel házilag is olyan eredmények érhetők el, amit a legigényesebb festőmesterek is megirigyelnek. Ehhez gyakorlatilag nincs is másra szükség csak a megfelelő glettanyagra és egy olyan papírcsíkra, amely a papírnál erősebb.
Az USG (United States Gypsum) SHEETROCK(r) glettanyagai több mint 40 éve állnak a kivitelezők rendelkezésére, mostantól Magyarországon is. Kellően rugalmasak, száradás után nem mereven törnek, mint a gipsz, tartalmazzák a papír rögzítéséhez szükséges ragasztót, és könnyen kezelhetőek.
A papírnál erősebb papír problámájának megoldása is az Egyesült Államokból érkezett. John Conboy egy ottani kivitelező fejéből pattant ki az isteni szikra, miközben egyedi kialakítású otthonok rendkívül változatos belső tereinek minőségi megvalósításán dolgozott. StraitFlex(r) néven egy a papírhoz hasonló, rostszerkezetű kompozit anyagot alkotott cellulóz és PVC szálak ötvözésével. A megoldás jelentőségét mutatja, hogy az ötlete mára egy világméretű vállalattá nőtte ki magát.
Most, hogy a megfelelő anyagokat megtaláltuk, már csak helyesen kell alkalmaznunk őket! Első lépésként vágjuk méretre a StraitFlex(r) szalagot, majd hajtsuk be az élnek megfelelő szögben úgy, hogy a felirata felénk nézzen. Ezután kenjük be glettanyaggal a hézagot (a glettet előzőleg a könnyebb eldolgozhatóság miatt ajánlott vízzel hígítani, és alaposan átkeverni), majd helyezzük bele a szalagot. Egy spaklival alaposan simítsuk le, a lehető legtöbb glettet kidolgozva alóla. Várjunk, míg megszárad, majd gletteljük át egy vékony fedőréteggel. Ezzel el is készült a tökéletesen egyenes sarkunk, ami garantáltan nem reped majd meg.

A SHEETROCK(r) glettanyagokat és a StraitFlex(r) szalagokat keresse a közeli festéküzletekben!

Forgalmazó:

L.E.S. Europe KFT.
1097 Bp., Gubacsi út 24 D/5.
Telefon: (+36-1) 348-0348
www.leseurope.hu
info@leseurope.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: repedés, festés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi kerékpárok rehabilitálva

A városi környezetben az újszerű megoldásokkal felszerelt bringák a menők, „szakadt” gépet alig látni. Vidéken több a régi, sőt, van amelyik „több generációs”, azaz apáról fiúra szál. Az...


A jövő festékei a TRILAK-tól

Nem tud választani az oldószeres és a vízzel hígítható festékek közül? Vagy talán még idegenkedik is a vizes festékektől? Azt gondolja, hogy ez utóbbi kevésbé magas fényű, drágább, nem annyira...