Festőhengerek

2008-09-20 19:57:27 |

Ha ma valaki lakásfestésre szánja el magát, a festék felviteléhez leginkább festőhengert használ. Ám ma már ezek választéka olyan bőséges, hogy az öntevékeny piktorok többnyire találomra választják ki a célra szerintük megfelelőt. Csakhogy mivel a hengerek igencsak különbözőek, nem mindig a legmegfelelőbbre esik a választásuk.

Festeni persze mindegyikkel lehet, ám nem lényegtelen, hogy azzal mennyire lesz könnyű a munkájuk. Továbbá az sem mindegy, hogy a henger milyen nyomokat hagy maga után a falon. Az alábbiakban e hasznos szerszámok jellegzetességeit mutatjuk be a könnyebb eligazodás érdekében.

A méretek számítanak

Igen, mert a festőhengerek között vannak testesek és karcsúk, rövidek és szélesek, ráadásul a szálhosszúságuk is különböző. Sőt, a hengerek nyelének átmérője sem egyforma. A könnyebben kezelhetőké 6 mm átmérőjű, a főként iparosok által használt nyelek pedig 8 mm-esek. Ezen kívül léteznek ún. kosaras hengerek is, amelyek könnyű kivitelűek, könnyebb velük a munka, és tisztításuk is egyszerűbb. Ezeken a nyeleken a különféle hengerek cseréje is egyszerű.
A festőhengerek általában 18, 20, 23,és 25 cm szélesek, és ugyanilyen méretű nyelekhez használhatók. Ha a régi festőhenger már tönkrement, a nyelére pontosan ráillő póthengert könnyű vásárolni. A széles hengerekkel nagyobb területen lehet egy fogással eloszlatni a festéket, ám a kezelése fárasztó és a gyakorlatlanok számára elég nehézkes is. A 18 és 20 cm-esek kissé szaporátlanok, de a kezelésük kevésbé fárasztó, mint az ennél szélesebbek.
Nemcsak a méret, de a henger anyaga és annak szálhossza is lényeges a hatékonyság szempontjából. A póthengerek párnázatának szálhossza egyenesen arányos az általuk tárolt festék mennyiségével. Ez bizonyos mértékig hátrányos, mert a rövidebb szálúakat gyakrabban kell "tölteni" és kisebb felületet lehet velük egyszerre befesteni, viszont a kezelésük kényelmesebb, különösen mennyezet festésekor. A párnázatok szálhossza 4 és 22 mm között változó, a hengerek magátmérője pedig 40, 58 mm.

Az anyaguk is igen változatos

A hengerek párnázatának anyaga sem lényegtelen, mivel ez bizonyos fokig meghatározza, hogy milyen festékekhez a legideálisabbak. Az anyagféleségük igen változatos: poliészterből, poliamidból, poliakrilból, gyapjúból és természetes báránybőrből készülnek, és a szálstrukturáltságuk is nagyon eltérő. A sűrű, tömött felületűek nagyon szép sima felületek kialakítására alkalmasak, míg a cérnás kialakítású, lazább szálazású hengerek után finoman strukturált lesz a festett falfelület.
Az egyenetlen felületeket a testesebb és lazább szálú hengerekkel célszerű festeni, mert ezek jobban követik az egyenetlenségeket, míg a teljesen sima, pl. gipszkarton falakhoz a tömött felületű poliészter, gyapjú, vagy a báránybőr hengerek az ideálisabbak. A hengerek anyaga egyébként azt is meghatározza, hogy milyen festékekhez ajánlott a használatuk, mert számos fajtájuk oldószeres festékekhez is használható, ugyanis az anyaguk oldószerálló.
Számos henger párnázatán különféle színes csíkok vannak. Ezek a gyártók különféle hengereinél azok anyagára és kivitelére utaló kódok és gyártótól függőek. A felhasználók számára viszont ezek a jelölések nem bírnak meghatározott jelentőséggel, helyettük inkább a kivitelt, fajtát és egyéb jellegzetességeket célszerű figyelni vásárláskor. A csíkokat egyébként a gyakorlott szakik a henger festék-telítettlenségének ellenőrzésére használják. Szerintük; ha már jól áttűnik a színes csík a henger festékes felületén, azt ideje újból "feltölteni" festékkel, mert már túl kevés van benne a kellő fedettség eléréséhez.
Fontos még a hengerek végének a kialakítása. A legtöbbjük ugyan egyenes szélű, de van közöttük jó néhány olyan henger is, amely lekerekített végű, és így sarokfestésre is használható. E célra azonban készülnek kimondottan a feladatra sokkal alkalmasabb keskeny és hosszúszálú festőhengerek is.

Speciális hengerek

A sarokfestő hengeren kívül természetesen még számos speciális célra készült henger is beszerezhető. Ilyenek például a szűk helyek kifestésére alkalmas midi és mini radiátor hengerek. Ezekhez általában 6 mm átmérőjű nyelek valók. A hengerek szélessége 5, 7, 10, 15 cm, a szálhosszuk pedig 4-13 mm között változik, anyaguktól függően. E kis átmérőjű hengerek között is van oldószerálló és csak diszperziós- vagy latex festékekhez használható. A párnázatuk felülete is hasonló kialakítású a fentebb említett festőhengerekéhez.
Ezeken kívül természetesen beszerezhetők még különleges, struktúra hengerek, szuper finom felületű lakkozó hengerek, flock hengerek, buborékmentesítő hengerek stb., amelyek kimondottan oldószeres festékek felhordására alkalmasak, ám ezeket főként a szakemberek szokták használni, mert kezelésükhöz nagy gyakorlat szükséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Chemolak Ferro Color

A Chemolak festékgyár 130 éve kezdte meg működését. Minőségi termékei idén áprilistól már közvetlenül elérhetők Magyarország első Chemolak márkaboltjában, a XIII. kerületben.


A mázolás eszközei

Az előkészítő munkákhoz szükséges eszközök jórészt megegyeznek a falfestésnél használtakkal. A felületi egyenetlenségek tapasszal való kiegyenlítéséhez a különböző méretű acél spatulyákat, illetve...