Festőhengerek

2008-09-20 19:57:27 |

Ha ma valaki lakásfestésre szánja el magát, a festék felviteléhez leginkább festőhengert használ. Ám ma már ezek választéka olyan bőséges, hogy az öntevékeny piktorok többnyire találomra választják ki a célra szerintük megfelelőt. Csakhogy mivel a hengerek igencsak különbözőek, nem mindig a legmegfelelőbbre esik a választásuk.

Festeni persze mindegyikkel lehet, ám nem lényegtelen, hogy azzal mennyire lesz könnyű a munkájuk. Továbbá az sem mindegy, hogy a henger milyen nyomokat hagy maga után a falon. Az alábbiakban e hasznos szerszámok jellegzetességeit mutatjuk be a könnyebb eligazodás érdekében.

A méretek számítanak

Igen, mert a festőhengerek között vannak testesek és karcsúk, rövidek és szélesek, ráadásul a szálhosszúságuk is különböző. Sőt, a hengerek nyelének átmérője sem egyforma. A könnyebben kezelhetőké 6 mm átmérőjű, a főként iparosok által használt nyelek pedig 8 mm-esek. Ezen kívül léteznek ún. kosaras hengerek is, amelyek könnyű kivitelűek, könnyebb velük a munka, és tisztításuk is egyszerűbb. Ezeken a nyeleken a különféle hengerek cseréje is egyszerű.
A festőhengerek általában 18, 20, 23,és 25 cm szélesek, és ugyanilyen méretű nyelekhez használhatók. Ha a régi festőhenger már tönkrement, a nyelére pontosan ráillő póthengert könnyű vásárolni. A széles hengerekkel nagyobb területen lehet egy fogással eloszlatni a festéket, ám a kezelése fárasztó és a gyakorlatlanok számára elég nehézkes is. A 18 és 20 cm-esek kissé szaporátlanok, de a kezelésük kevésbé fárasztó, mint az ennél szélesebbek.
Nemcsak a méret, de a henger anyaga és annak szálhossza is lényeges a hatékonyság szempontjából. A póthengerek párnázatának szálhossza egyenesen arányos az általuk tárolt festék mennyiségével. Ez bizonyos mértékig hátrányos, mert a rövidebb szálúakat gyakrabban kell "tölteni" és kisebb felületet lehet velük egyszerre befesteni, viszont a kezelésük kényelmesebb, különösen mennyezet festésekor. A párnázatok szálhossza 4 és 22 mm között változó, a hengerek magátmérője pedig 40, 58 mm.

Az anyaguk is igen változatos

A hengerek párnázatának anyaga sem lényegtelen, mivel ez bizonyos fokig meghatározza, hogy milyen festékekhez a legideálisabbak. Az anyagféleségük igen változatos: poliészterből, poliamidból, poliakrilból, gyapjúból és természetes báránybőrből készülnek, és a szálstrukturáltságuk is nagyon eltérő. A sűrű, tömött felületűek nagyon szép sima felületek kialakítására alkalmasak, míg a cérnás kialakítású, lazább szálazású hengerek után finoman strukturált lesz a festett falfelület.
Az egyenetlen felületeket a testesebb és lazább szálú hengerekkel célszerű festeni, mert ezek jobban követik az egyenetlenségeket, míg a teljesen sima, pl. gipszkarton falakhoz a tömött felületű poliészter, gyapjú, vagy a báránybőr hengerek az ideálisabbak. A hengerek anyaga egyébként azt is meghatározza, hogy milyen festékekhez ajánlott a használatuk, mert számos fajtájuk oldószeres festékekhez is használható, ugyanis az anyaguk oldószerálló.
Számos henger párnázatán különféle színes csíkok vannak. Ezek a gyártók különféle hengereinél azok anyagára és kivitelére utaló kódok és gyártótól függőek. A felhasználók számára viszont ezek a jelölések nem bírnak meghatározott jelentőséggel, helyettük inkább a kivitelt, fajtát és egyéb jellegzetességeket célszerű figyelni vásárláskor. A csíkokat egyébként a gyakorlott szakik a henger festék-telítettlenségének ellenőrzésére használják. Szerintük; ha már jól áttűnik a színes csík a henger festékes felületén, azt ideje újból "feltölteni" festékkel, mert már túl kevés van benne a kellő fedettség eléréséhez.
Fontos még a hengerek végének a kialakítása. A legtöbbjük ugyan egyenes szélű, de van közöttük jó néhány olyan henger is, amely lekerekített végű, és így sarokfestésre is használható. E célra azonban készülnek kimondottan a feladatra sokkal alkalmasabb keskeny és hosszúszálú festőhengerek is.

Speciális hengerek

A sarokfestő hengeren kívül természetesen még számos speciális célra készült henger is beszerezhető. Ilyenek például a szűk helyek kifestésére alkalmas midi és mini radiátor hengerek. Ezekhez általában 6 mm átmérőjű nyelek valók. A hengerek szélessége 5, 7, 10, 15 cm, a szálhosszuk pedig 4-13 mm között változik, anyaguktól függően. E kis átmérőjű hengerek között is van oldószerálló és csak diszperziós- vagy latex festékekhez használható. A párnázatuk felülete is hasonló kialakítású a fentebb említett festőhengerekéhez.
Ezeken kívül természetesen beszerezhetők még különleges, struktúra hengerek, szuper finom felületű lakkozó hengerek, flock hengerek, buborékmentesítő hengerek stb., amelyek kimondottan oldószeres festékek felhordására alkalmasak, ám ezeket főként a szakemberek szokták használni, mert kezelésükhöz nagy gyakorlat szükséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Op-art mintás szobafalak

Az Op-art stílus egy időben nagyon divatos volt a képzőművészetben, most pedig szobák faláról köszön vissza díszítő elemként. E művészeti stílus jellegzetessége, hogy geometrikus minták...


Kerékpárok átfestése

Régebben is értékes volt egy jó kerékpár, ma pedig egyre komolyabb összegbe kerülnek még az egyszerűbb kétkerekűek is. Használat közben persze óhatatlan, hogy a festésük itt-ott megsérül. Az...