Vízlágyítók lágy piaca

2011-01-02 13:40:49 | Módosítva: 2011-01-07 20:05:47

A vízlágyító berendezések piaci tendenciája eltér az egyéb épületgépészeti berendezésekétől. Ennek oka elsősorban az, hogy a vízlágyító berendezéseket vásárlók igényei nem elsősorban a legalacsonyabb ár irányába mutatnak.

A vízlágyító berendezés nem szerves része egy alapszintű épületgépész rendszernek, azonban elengedhetetlenül fontos a rendszer hosszú távú, energiahatékony üzemeltetéséhez. Azok, akik egy ilyen beruházás mellett döntenek, egy többletberuházást tesznek rendszerük védelme, valamint komfortérzetük növelésének érdekébe.
A fenti okok miatt azt vesszük észre, hogy az alacsony ár helyett inkább a legmegfelelőbb ár/érték arányt keresik a vásárlók. A vevőkkel folytatott beszélgetések során az alábbi értékkövetelmények fogalmazódtak meg a vízlágyító berendezésekkel szemben:

  • Az első szempont általában a berendezések kiválasztása során a megfelelő, jogszabályok szerinti engedélyek megléte. Olyan berendezések, amelyek nem rendelkeznek megfelelő engedélyekkel (OTH, ÁNTSZ), ezáltal kereskedelmi forgalomba elvileg nem hozhatók, inkább háttérbe kerülnek.
  • Egyre inkább előtérbe kerül a környezettudatos gondolkodásmód, így elsősorban olyan készüléket keresnek, amelynek alacsonyabb az üzemeltetési költsége, kevesebb sót és öblítővizet használ regenerálásonként.
  • Fontos szempont egy vízlágyító berendezés műszaki szolgáltatása. A kényszerregenerálás, a legkorszerűbb fejlesztésű vezérlőfejek nyújtotta többletszolgáltatások ma már egyre nagyobb hangsúlyt kaptak.
  • A higiéniatudat fejlődésének köszönhetően előtérbe kerültek azok a berendezések, melyek beépített gyantaágy-fertőtlenítő egységükkel automatikusan lefertőtlenítik regeneráláskor a gyantatöltetet, ezzel biztosítják a baktériummentes ioncserélő közeget.
  • Döntő szempont lett a berendezések külleme. Azonos ár/érték arány esetén az esztétikusabb küllemű készülék mellett döntenek. Ennek oka az épületgépészet egyéb területein végrehajtott designfejlődés.
  • A berendezés kiválasztásának legfőbb szempontja a biztonságos, elérhető, gyors háttérszolgáltatás, ezért olyan gyártó cégeket keresnek, amelyek ezt biztosítani tudják.
  • A vízlágyító berendezést vásárlók számára elengedhetetlen a műszaki háttértámogatás. Már a kiválasztásnál is előtérbe kerül a termék szervizháttere. Olyan gyártó cégek mellett döntenek, akik alkatrésszel ellátott, országos szervizhálózattal rendelkeznek, így a berendezés folyamatos, szakszerű karbantartása, az esetleges hibák legrövidebb időn belüli elhárítása megtörténik.
  • Fontos szempont, hogy a gyártó cég mennyire stabil résztvevő a magyar vízkezelés piacán, mennyire ismert és mennyire biztos a jelenléte. Csak azok a cégek tudnak hosszú távú, folyamatos alkatrészellátást, valamint szervizszolgáltatást biztosítani, akik hosszútávon jelen vannak, és stabil hátterükkel jelen is lesznek a piacon.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy magyarországi piacon nem az alacsony ár, hanem a megfelelő ár/érték arány (ésszerű, megfizethető műszaki többletszolgáltatások), a megbízható, stabil hátteret nyújtó gyártó cég és a minél átfogóbb háttérszolgáltatások azok, amelyek a kiválasztás során előtérbe kerülnek.

Forrás: VGF

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

H2Orvos avatarja

H2Orvos         Vízlágyítók élelmiszeripari vízminőséggel

A cikk megállapításai helyesek, viszont a megfelelő vízlágyító kiválasztásához nem részletezi kellő mélységben a problémákat, mivel erre egy ilyen cikk terjedelme nem is ad lehetőséget. Például tényleg nagyon fontos a gyantaágy befertőződésének megelőzése, de ha szeretnénk elkerülni, hogy a víz irritálja a bőrünket, és megőrizzük az ihatóságát, akkor nem klórgázcellával, hanem az alapos, többciklusú, mindkét irányból váltakozva, lassú és gyorsmosások kombinációjával átmosott regenerálással kell megoldani. A klórgázcella ugyanis a sóoldat elektrolízisével fejleszti a klórt, mellette nátronlúg is keletkezik, ami a klórral nátrium-hipoklorittá egyesül. Ezek az anyagok nem csak az egészségünket veszélyeztetik, hanem a gyanta idő előtti elöregedését is eredményezik. Természetesen az élelmiszeripari követelmények teljesítéséhez sok más is szükséges, de szerencsére ezek is megfizethető berendezések, sőt, a cikk által kiemelten fontosnak tartott ár-érték aránya ezeknek a legjobb! Bővebben:
http://viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1153002
Itt a technológia részletes bemutatása mellett a konkrét vízlágyító berendezések között is lehet böngészni.

Decentralizált vízmelegítő átadóállomással

A melegvíz-készítés hagyományosnak tekinthető és a leginkább elterjedt készüléke jelenleg a bojler. Ez a készülékfajta a vizet jóval a felhasználás előtt melegíti fel, amit aztán forró...


Mikor érdemes kiváltani a hitelünket egy másikkal?

Hiába vagyunk körültekintőek hitel felvételénél, mindig lesznek olyan külső tényezők a visszafizetés ideje alatt, amiket nem láttunk előre, és/vagy nem tudunk befolyásolni. Mit tehetünk tehát,...