Színes „smink” evezőkre

2019-09-13 11:22:07 | Módosítva: 2019-09-13 11:27:01

A nőknél mindennapos művelet a sminkelés. Célja, hogy kiemelje az arcuk jellegzetességét és a kikészítés el is fedje az arcbőr esetleges előnytelenségeit. Átvitt értelemben e célból festik ki az evezőlapátok tollát is más országokban, ahol a csónaktulajdonosok kreativitásától függően sávos és egyéb festett motívumokkal „öltöztetik” fel az evezőiket. Ez akár lehet tulajdonosi „azonosító jel” is, az elkészítése pedig nem nehéz.


Tegyük egyedivé

Gyakran látni leharcolt tollú evezőket, amelyekre ráférne egy alapos felújítás. E munkát fel lehet használni egyben az evezők egyedibbé tételére is. Az alap midig a színtelen lakkréteg legyen, amelyen kifedő ragszalagok segítségével lehet kialakítani a határozott kontúrú, sajátos mintákat. A különféle színű sávokat – a festék száradását követően – egymás után kell az evező tollára felfesteni. A munkát megkönnyíti, ha előbb színtervként papíron alakítjuk ki a mintákat, így könnyen lehet akár a mintázaton, vagy a sávok színén változtatni az előnyösebb megjelenés érdekében. Képeinken ugyan csak kenuevezők láthatók, ám e festési technikával bármelyik csónak evezőit egyedibbé tehetők. Az egyszerűbb mintázatok hamarabb készíthetők el, mint a több színű, középen szögben találkozó formák. A festett minták csak határozott, éles kontúrokkal mutatnak jól. A mintáknak azonban nemcsak a színoldalon, hanem az evezők hátsó felén is ismétlődniük kell. Türelmes és igényes munkával ezt sem nehéz megvalósítani.A színes sávok befestéséhez kevés festék szükséges, ezért e célra a kis, 50 ml-es kiszerelésű fényes akril festékek is megfelelnek. Ha pedig kevésnek bizonyul a vásárolt mennyiség, szín-azonos tégelyből lehet folytatni a minták festését. A fényes akril festékek a művészellátó- vagy a kreatívhobbi boltokban szerezhetők be. A nagyobb felületek befestéséhez használhatók még a 150 ml-es akril autójavító aeroszolos festékek is. Szórt festésnél a már elkészült részeket lefedve kell védeni a kipermetezett festék még lebegő festék ködétől.

Az akril festékek köztudottan gyorsan 2-3 óra alatt megszáradnak, ám újabb ragszalagos kifedéseket csak 12 óra múlva ajánlott a festett felületekre ragasztani. A festés hagyományos ecsettel is elvégezhető, de a festéket csak vékony rétegben szabad a felületre teríteni. A festékek viszkozitását oldószerrel lehet beállítani, ha kell, de szórásnál ez szükségtelen. A felszedett ragszalagok helyét mindig benzines ruhával tisztára kell törölni, hogy a következő festékréteg tapadása megfelelő legyen. A mintákat finom átcsiszolásuk után érdemes újabb színtelen lakkréteggel is védeni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szobafestés alapfokon

Lakásunk vagy annak egy-egy helyiségének kifestésének időről-időre neki kell fognunk. A falak újrafestésének számtalan oka van. Van, aki megunta a régi színt, azévek alatt megkopott, károsodott,...


Hódít és energizál a Sziéna

A lakásfestési trendekben is egyre markánsabban köszön vissza a divat fogalma: a falakat már csak kevesen festik fehérre, a pasztellek után most azerőteljes, meghatározó színek hódítanak.