Ládakertek

2010-12-25 00:46:00 |

Idén kora ősszel rendeztek egy versenyt óvodák között, ahol ládákba kellett kerteket varázsoljanak a gyerekek. A képeken jól látható, hogy ötletekből nem volt hiány.

Egy-egy ilyen ládakert előnye, hogy olcsón elkészíthető, kis helyigényű, így szobában, teraszon is tartható, és számos tematikával alakítható ki - akár az évszakok hangulatának megfelelően is.
A ládák méretét úgy célszerű megválasztani, hogy két ember kényelmesen elbírja, ha arrább kell rakni - akkor is, ha már fel van töltve földdel. Az ideális mélység ezért 25 cm körül van. Ez a földvastagság még nem akkora, hogy mozdíthatatlan legyen tőle a láda, de nem is annyira sekély, hogy hamar kiszáradjon benne a föld. A fenyődeszka jó alapanyag, a mintázata is szép, ám érdemes belülre fóliát tenni, vagy valamilyen felületkezelésnek alávetni, hogy az öntözésből adódó gyakori nedvességnek ellen tudjon állni.

A növények kiválasztása

A füvet mohával helyettesíthetjükSokféle kis növényi életközösséget alakíthatunk ki: beültethetjük a ládát kaktuszokkal, törpe örökzöldekkel, de akár fűszernövényekkel is. A lényeg, hogy mivel azonos körülmények és öntözési lehetőségek mellett kell élniük e növényeknek, egy ládába közel azonos igényekkel (talaj, hőmérséklet, fény, öntözés, tápanyag-összetétel) rendelkező növények kerüljenek.
A tavasztól őszig a kertben, például teraszon tartott ládakertekben látványosan jobban fejlődnek majd a növények, mintha szobában lennének. Ilyenkor fő gondozási munka, hogy metszésekkel kordában tartsuk a növények növekedését. A szobában - ha nem kimondottan szobanövényekkel ültetjük be a ládát - számíthatunk a fényhiány miatti nyurgulásra, és egyéb élettani megbetegedésekre, ami a környezeti tényezők nem megfelelő mértékéből adódik. Ez nem a gondozó hibája. Tehát ha szobai körülmények között fűszernövényeket tartunk a ládakertben, akkor számítsunk rá, hogy a téli fényszegény időszakban e példányokat olykor-olykor ki kell cserélni.
A ládakertbe fagyálló növényeket is ültethetünk, ám akkor télire vagy kint kell tartsuk a szabadban a ládát, vagy hűvös, fagymentes helyen, épp csak fagypont fölött. A fagy miatti téli pihenőidőszakhoz szokott növények ugyanis nem bírják a szobai körülményeket, a meleg miatt beindul hajtásnövekedésük, de a fényhiány miatt erőtlen, nyúlt hajtások hamar elpusztulnak. Emiatt e ládakertekkel való elfoglaltságot csak tavasztól őszig élvezhetjük.

A ládakert soha sincs kész

A képeken látható munkákból is jól kitűnik, hogy a ládakertek kiválóan alkalmasak arra, hogy mindig az aktuális évszaknak, vagy ünnepi időszaknak megfelelően díszítsük föl ezeket. Ősszel a növények közé színes leveleket szórhatunk, dísztökökkel és más - őszre jellemző - terményekkel tehetjük aktuálissá a ládakertet. Ugyanezt az elvet követhetjük télen, tavasszal, vagy nyáron is.
Az esetlegesen megbetegedő, vagy kártevővel fertőzött növényeket inkább távolítsuk el, és - mint szobanövények esetén általában - vegyszereket ne használjunk. Bár azzal bizonyos esetekben orvosolhatóak lennének a problémák, de ez nem ér annyit, hogy egészségünket károsítsuk. Ha mindenképp szükséges valami miatt növényvédő szert használni, akkor azt csak szabadban használjuk, és a ládát addig ne is vigyük vissza a lakásba, amíg a szer munka-egészségügyi várakozási ideje le nem jár.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ládakert, láda

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gumiabroncs újraértelmezve…

A sokadik téli-nyári gumicserénél egyszer csak mindenki szembesül azzal, hogy a szerelő nekiszegezi a mondatot: ezt a következő szezonban már nem kellene újra feltenni. Vagy mert kopott, vagy...


Kullancsveszély

A természetben járva, kirándulás közbe, vagy akár szabadban, parkokban, kertekben tartózkodva nemkívánatos élőlényekkel is találkozhatunk. Ezek között a kullancs az egyik legkellemetlenebb,...