Blokk, számla, jótállási jegy

Papírhalom a védelmünkben

2011-06-01 18:27:56 | Módosítva: 2011-06-08 20:20:54

Papírhegyeket gyűjthetünk, ha minden vásárlásról megőrizzük azon bizonylatokat, amelyeket a termék kifizetésével együtt kapunk. Pedig nem árt, ha megtartjuk ezeket a papírokat, mert a későbbiekben igenis fontossá válnak jogaink érvényesítése során. És ha csak hanyag eleganciával hazatéréskor a szemétbe hajítjuk őket, akkor már le is mondhatunk arról, hogy például kicseréljék nekünk a hibás árut.

Sokszor keverjük azon kifejezéseket, hogy számla, garancia papír, jótállási jegy, blokk. Pedig mindegyik ugyanarra szolgál: vásárlásaink igazolására, és az azzal kapcsolatos jogérvényesítési lehetőségre. Egy 2003-as GKM rendelet szerint bizonyított a fogyasztói szerződés megkötése, ha a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot. Ezen bizonylat lehet aztán számla, blokk, hívhatjuk bárhogy: ha bizonyítja, hogy fizettünk az azon szereplő termékért, az azon szereplő összeggel, akkor máris élhetünk szavatossági jogainkkal, ha hibás a termék. Azaz kérhetünk javítást, cserét, megfelelő árleszállítást, vagy végső esetben a termék vételárát a korábban megismert módon és feltételekkel.

Jótállási jegy a jogaink védelmében

A garancia vagy jótállási jegy (mely egyébiránt egy és ugyanaz, bár a jogszabály jótállási jegyként érinti a kérdést) arra való, hogy kifejezetten jótállási igényünket érvényesítsük. Ha ilyet nem kapunk, vagy szabálytalanul töltik ki azt számunkra az eladás helyszínén, a jótállás akkor is jár nekünk. Persze nem árt tudnunk bizonyítani a vásárlás tényét, ehhez pedig jó, ha rendelkezünk akár a jótállási jeggyel – minden esetben kérjük el, még akkor is, ha ezt külön kérés nélkül is rendelkezésünkre kellene bocsátani –, vagy a vásárlást igazoló bizonylattal. A jótállási jegynek egyébiránt formai mintája nem, csupán tartalmi követelményei vannak: ez a vásárlás alapadatain kívül tartalmazza a fogyasztót megillető jogokat, és a vásárlás vagy üzembe helyezés időpontját is.

Dupla bosszankodás helyett papírhalmozás

Sokan csak akkor veszik észre, hogy nem kaptak jótállási jegyet, vagy az hibásan lett kitöltve, amikor a termék meghibásodott. Mivel a jótállási kötelezettséget nem a jótállási jegy teremti meg, hanem a vásárlás, ezért jótállási jogaink nem szűnnek meg akkor sem, ha azt nem adják át részünkre. De ismételjük, a vásárlás tényét muszáj igazolnunk, erre pedig megfelelő a számla is. Mindenesetre jól tegyük el mind a jótállási jegyet, mind a vásárláshoz kapott egyéb iratokat, bizonylatokat, különösen akkor, ha nagyobb értékű terméket veszünk. Ebben az esetben elkerülhetjük a dupla bosszankodást, éppen elég, hogy elromlott az akár csak pár napja vásárolt áru. Nem kell amiatt is idegeskedni, hogy annak javítását vagy cseréjét csak térítés ellenében vállalja a szerviz, vagy a vállalkozás, mert nem tudjuk igazolni a vásárlás tényét.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

zoltan avatarja

zoltan         Iratmegsemmisítés

Kedves mirror !
Nagyon tetszik,hogy a felesleges iratokat megsemmisítette.
Éppen a szelektív hulladékok ingyen elszállításával kezdtem el foglalkozni.
Felelőtlenségnek gondolom amikor utcán,bárhol bankszámlaszám és születési adatokat tartalmazó papírokat látok.
Alapfeltétel lenne az iratok megsemmisítése az emberek saját védelmében.
Amennyiben van ideje kérem nézze meg a weboldalamat és alkosson rólla véleményt.
web: koltoztetesek.hupont.hu

mirror avatarja

mirror         Papírhalmozás

Okos,jó cikk,Nekem cca 14-15 évnyi iratmennyiség gyűlt össze.Több 10 kg mennyiség. Vettem egy iratmegsemmisítő gépet,és ami 5éven túli irat,azt a géppel megsemmisítem.Egyébként nagyon sok helyet foglal el.