Gyorsnövésű árnyékadók

2011-05-27 00:10:07 |

Tél végén mindenki egy kis napfényre vágyik, nyáron meg árnyékra. Mindig az kell, ami épp nincs, de a komfortérzetünk növelése érdekében egy jó hír: árnyékot tudunk csinálni, napsütést nem. Főleg újonnan vett telken gyakori gond, hogy az első nyáron mi árnyékoljon, hiszen a frissen ültetett fák még túl kicsik. A megoldást a gyorsnövésű egynyári növények szolgáltatják.

Szerencsés bioritmus

Nyáron, tűző napon a betonfelületek 60 °C fölé is felmelegedhetnek, a levegő hőmérséklete is gyakran emelkedik 30 °C-on túli értékre. Ha árnyékolunk, akkor ezek a hőmérsékletek sokkal alacsonyabbak, sőt az elviselhető, vagy akár a kellemes kategória közelébe is csökkenhetnek.
A gyors és nagynövésű egynyári növények igen alkalmasak arra, hogy árnyékoljanak. A bioritmusuk is számunkra előnyösen alakul. Tavasszal elvethetjük őket, a talaj menti fagyok elmúltával palántázással is helyükre kerülhetnek. Az elhelyezésükkor legyünk figyelemmel arra, hogy nyáron a nap járása hogyan alakul a kertünkhöz viszonyítva. Ha például a kerti grillező-helyet szeretnénk körbeárnyékolni növényekkel, akkor azokat olyan elrendezésbe vessük vagy ültessük, hogy az árnyék oda vetődjön, ahol majd szükség lesz rá. A bioritmus azért előnyös számunkra is, mert április-májusban fejlődésnek indulnak a növények, júniusra már szépen megerősödnek, és teljes kifejlett kori méreteiket pont júliusra érik el, amikorra már olyan erős a napsütés, hogy árnyékra lesz szükségünk.
Érdemes rendszeresen öntözni és tápoldatozni ezeket a növényeket, hogy minél gyorsabban nőjenek és bokrosodjanak, így a meleg, és napos idő beköszöntével már árnyékukkal képesek meghálálni a korábbi gondoskodásunkat. Ha elcsúszunk az idővel, akkor csak szeptember-októberre nőnek meg akkorára növényeink, hogy árnyékoljanak nekünk.

Futók és állók

A futó növények számára karózással, vagy más módon támrendszert kell létesítenünk ahhoz, hogy fel tudjanak kapaszkodni megfelelő magasságra. A futónövények közül a díszbabokat és futóbabokat érdemes ilyen célra használni, amelyek dús levélzetükkel jó árnyákot adnak. A hajnalkák már lazább hajtásrendszerűek és hátrányuk, hogy igen vízigényesek, ám ezek is viszonylag hamar elérik a másfél méteres magasságot. E futókat kombinálhatjuk is, nyugodtan vethetjük vegyesen a babot, a hajnalkát, akár a dísztökökkel is, így egy színes egyveleget kapunk a támrendszeren. Dísztökök esetén figyeljünk, hogy egyes változatoknak igen nagy terméseik is lehetnek, ehhez mérten építsünk stabil és terheléstűrő támrendszert.

A futónövények sorát tovább bővíthetjük akár olyan haszonnövényekkel is, melyek különleges kinézetűek, így díszítő funkciókat is ellátnak. Beszerezhetünk például kolbásztököt, melynek termése több mint egy méter hosszúra is megnőhet. E növénynek további különlegessége, hogy a zsenge termésből, ha levágunk egy étkezésnyi adagot, a tövön hagyott termés tovább nő.
Bár a díszbab színes virágai mellett kifejtőbabként a konyhában is felhasználható, árnyékolásra használhatunk méteres vajbabot is, ami szintén meghökkentő látvány méteres hosszú hüvelyterméseivel.
Álló növények is alkalmasak lehetnek árnyékolásra. Ilyenek a kukoricák, melynek vannak színes levelű díszváltozatai, bár ezek kissé alacsonyabb növésűek. De a dísznapraforgók növekedési sebessége is megfelel a célnak, csak ne törpe változatot szerezzünk be, ha árnyékukra vágyunk. A kukoricák és napraforgók mellett érdemes megemlíteni a ricinust, ami őszre szinte kisebb fává nő. Ezzel azonban legyünk óvatosak, mert lenyelve mérgező.
Érdekes növény a kerti, vagy óriás laboda is, más nevén a spenótfa. Van zöld és bordó levelű változata is. Ha elég vizet és tápanyagot kap akár 3-4 méter magasságúra is megnő. Nagy előnye a hagyományos spenótokkal kapcsolatban, hogy levelei egész évben folyamatosan szedhetők, nem csak hullámokban.

Babsátor

Régen számos módszert alkalmaztak az emberek arra, hogy kis területen minél több dolgot tudjanak megtermelni, és minden, amivel foglalkoztak lehetőség szerint több hasznot is hozzon, több funkciót betöltsön.
Például a kukoricát kissé ritkábban vetették, közé „guggon ülő”, azaz nem futó tökféléket vetettek, a kukoricára pedig babot futtattak. Gyakorlatilag a kukorica növény volt a bab karója. A kukorica a bab szorításában természetesen nem hozott túl sok termést, de annál több lett rajta, mint ami a karón termett volna.
A babsátor is jó példa a többes hasznosítású termesztésre. Itt a babokat nem függőleges karókra futtatjuk, hanem a karókat sátorszerűen összeborítjuk, sőt madzaggal helyenként át is hurkolhatjuk azokat. És az egészet körbevetjük futóbabbal. Az előre elkészített babsátonak méreteiből adódóan alá lehet heveredni, vagy akár ülni is, és a ráfutó bab kellemes hűvöset biztosít az élő sátor alatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teraszok árnyékban

Megérkezett a nyár, igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Nagy teraszok és pici erkélyek hívogatnak a pihenésre. Minden esetben gondoskodnunk kell megfelelő árnyékolásról, és ezt sokféle...


2011 a Napellenzők Éve

Bemutatkoznak a Redőnystúdió & Napellenzőcenter Árnyékolástechnikai Kft termékei