Citromtermés - saját fácskáról

2011-06-05 14:28:34 | Módosítva: 2011-06-11 10:27:02

A citrusfélék közül a citrom és a kumkvát nem csak dísznövényként tartható, idősebb korában minden évben megajándékozza gondos kertészét néhány ízletes gyümölccsel is. Beszerzéskor termő fajtát kell választanunk, mert a magról nevelt citrom csak nemesítés (szemzés) után terem.

A citrom üdezöld levelei egész évben, még télen is díszlenek, ha elég fényhez jut a növény. Ha óvatosan megdörzsöljük a leveleket, kellemes citromillatot érezhetünk. Illatos virágait tavasszal kezdi nyitni. Ha ilyenkor szobában vagy télikertben tartjuk, a virágokat óvatosan ecsettel porozzuk be, különben nem lesz termésünk. A fagyok elmúltával vigyük ki nyári helyére, napsütötte, meleg, szélvédett helyre, de ne állítsuk a délben felforrósodó falakhoz túl közel. A költöztetés, hőmérsékletváltozás hatására elveszíthet néhány virágot. Ha még ezután is sok megkötött virág maradt a fácskán, a növény méretétől függően ritkítsuk a virágokat, a túl nagy termés legyengítheti a növényt.
A citrom az enyhén savanyú talajt kedveli, nyáron rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást kíván. Lágy vízzel öntözzük, és tavasztól őszig hetente adagoljuk öntözővizébe a magas vastartalmú, Vitaflóra Citrusfélék tápoldatot. A Vitaflóra Citrusfélék tápoldat savas kémhatása kedvező a citrusféléknek, elősegíti a gyengén savanyú talaj-pH fenntartását. A tápoldat teljes körű tápanyagellátást biztosít, magas vastartalma meggátolja a citrusokra jellemző klorózis (vashiány miatti sárgulás) kialakulását.
A már kialakult vashiány esetén a Vitaflóra Citrusfélék tápoldat kúraszerűen is alkalmazható (más növényeknél is), levéltrágyaként kijuttatva hatása néhány nap alatt látható. Mivel a citrom erősen vasigényes, ne használjunk neveléséhez más növényhez való tápoldatot. A Vitaflóra Citrusfélék tápoldat azonban jól használható más savanyú talajt kedvelő, magas vasigényű növényhez is, mint például a futópetúnia (surfínia).

www.vitaflora.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vitaflora, citrom, citrus

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szamóca vagy eper…

A gyümölcsök királynőjét, a piros bogyós szamócát gyakran epernek nevezik. Bárhogy is nevezzük a kedvelt szamócát, a gondoskodást ízletes, anyagcsere-élénkítő, alacsony energia- és magas...


Hűsítő limonádé

A citrom melegigényes, nem igazi szobanövény, nyáron tartsuk a szabadban. Jól alkalmazkodik a helyi körülményekhez, illatos gyümölccsel hálálja meg a gondoskodást.