Pollenmentes lakás

2011-06-01 18:22:47 |

A változatos méretű porszemcsék állandó alkotói a levegőnek, ezen belül a virágporok tavasztól őszig okoznak problémát. Zárt térben könnyebb a védekezés ellenük, a legfontosabb módszereket foglaltuk össze az alábbiakban.

A pollen (virágpor) a virágos növények szaporodása során a megporzásban szerepet játszó finom por, bioaeroszol, a pollenallergia pedig az emberi immunrendszer kóros túlműködése, amit az apró virágpor szemcsék váltanak ki. A betegség lényege, hogy az embert körülvevő szokványos anyagokkal szemben is támadásba indul a szervezet immunrendszere. A megbetegedést több tényező, illetve ezeknek a tényezőknek az összegződése váltja ki.
A pollenalergiában szenvedő betegek száma becslések szerint eléri a kétmilliót (a gyakran ebből kialakuló, sokkal veszélyesebb asztmában szenvedők száma 90 000-re tehető, és ha nem veszi kezdetét egy hatékony megelőző program, úgy kb. tizenöt év múlva minden második magyar állampolgár allergiás betegségben fog szenvedni. Aki pollenallergiában szenved, ismeri az alapvető szabályokat: megfelelő porszívóval gyakori takarítás, ritka szellőztetés, szemcsepp, orrspray. Az allergiás időszakot zárt térben általában könnyebb átvészelni, ehhez számos eszköz nyújt segítséget.

Porszívó

HEPA szűrős porszívó

A régebbi típusú, zsákos szűrővel felszerelt porszívó készülékek esetében a nagyobb pollen és por darabok a porzsákban maradnak, ellenben a kisebb darabkák nem, ezeket visszafújják a levegőbe. HEPA (High Efficiency Particulate Air) szűrős porszívóval biztosíthatjuk, hogy a kisméretű allergének (icipici apró szemű por/pollen) ne kerüljenek vissza a porzsákból a lakás légterébe. A szűrőt alkotó rostok kusza rendszere lelassítja és megfogja az apró részecskéket, viszont ezeket eltávolítani is nehéz belőle, ezért nagyjából évente cserélni kell a filtert.
A HEPA szűrős porszívók alapkellékek a kórházakban és egyéb nagy légtisztaságot igénylő terekben. Eredetileg a negyvenes években az atombiztos óvóhelyekre fejlesztették, hogy a radioaktív porszemcséket is felszívja (0,4 mikronnyi méretig).

Vízszűrős porszívó

A 100%-os megoldás egy vízszűrős porszívó (vagy vizes porszívó) választása, mivel ezek a vízbe engedik bele a csövön beszívott levegőt. A víz ezután megköti a port, pollent, szennyeződést, és gyakorlatilag szinte semmit nem enged vissza a levegőbe a szőnyegről, padlóról feltakarított koszból. A takarítást követően a vízben úszkálnak a kártékony anyagok, nincs más dolgunk, mint porszívózás után egyszerűen a lefolyóba üríteni a koszgyűjteményt.
A vizes porszívó használata előtt csak annyit kell tenni, hogy néhány liter vízzel teletöltjük a porszívó tartályát. Egy vízszűrős porszívó hosszú távon gazdaságosabb ugyan, mint pollenszűrős társai, hiszen nem kell beléjük porzsákot tenni, de amikor vásárolni szándékozunk, akkor nem ez az olcsóbb.

Légkezelő

A porszívózás nem nyújt folyamatos védelmet a szálló pollen ellen, viszont léteznek mobil vagy telepített légkezelő berendezések, amelyek folyamatosan szűrik a helyiség levegőjét. Ezek általában több elven teszik élhetőbbé a lakótereket.
Egészen apró részecskéket is megfog a HEPA szűrő, nagyjából évente szükséges a cseréjeA porszívóknál már említett HEPA szűrő minden légtisztító alapfelszereltsége. Eltávolítja a port, a pollent és a poratka, valamint más allergének egy részét, a kiszűrt szilárd részecskék nem kerülnek újból a levegőbe. Hiányossága, hogy nem szűri meg a vegyszergőzt, a dohányfüstöt, illetve átengedi magán a nagyon apró részecskéket, vírusokat, baktériumokat.
Az aktív szenes szűrő már alkalmas a különböző szagok, gázok, vegyi anyagok megkötésére, viszont nem szűri meg a mikroorganizmusokat és a port. Az ionizátor önmagában is kapható termék, de legtöbbször a levegőkezelő berendezésekbe is beépítik. Lényege, hogy töltéssel látja el a levegőben szálló részecskéket, amelyek összetapadnak, és kihullanak a padlóra, így kevesebbet lélegzünk be belőlük.
Végül, de nem utolsósorban az iparban is használatos fertőtlenítési módszer az UV lámpa. Az UV sugárzás nagy energiatartalma révén megöli a baktériumokat, vírusokat, gombákat, ezáltal gátat szab a betegségek terjedésének.
Egy profi légkezelő berendezés ötvözi ezeket az eljárásokat, így folyamatosan tiszta, por- és mikroorganizmus-mentes levegőt lélegezhetünk be. A légtisztítókat elsősorban otthoni és irodai használatra fejlesztették ki, egy légtisztítónak tehát legalább egy 50 m2-es szobát kell ellátnia. A HEPA levegőszűrő csak akkor hatásos, ha azon keresztül áramlik át a levegő, és minél nagyobb a szoba, ez annál nehezebb. Ezért érdemes ionizátort is tartalmazó légtisztítót választanunk, hiszen az anionok bejárják a szobát.

A piacon megtalálhatóak olcsó és hatékony, valamint drága és kevésbé hatékony légtisztítók egyaránt. Itt is igaz, hogy a nagyon olcsó már gyanús, valószínűleg ezek nem nyújtanak teljes körű megoldást a légtisztításra. Egy professzionális légtisztító ára nettó 120-130 ezer forint körül kezdődik. Másrészt egy professzionális légtisztító tartós, és csak a szűrőt vagy az UV lámpát kell cserélgetni benne évente 8-10 ezer forintért.
A légkezelők fogyasztása nagyjából egy villanykörte teljesítményével azonos, 40-50 W, így jelentősen nem növelik a villanyszámlánkat. Vásárlás előtt érdemes érdeklődni, hogy mekkora a berendezés zajkibocsátása, ez főleg az éjszakai órákban lehet fontos szempont.

Kontrollált szellőztetés

A legbiztosabb módszer, az elsősorban passzívházakban alkalmazott hővisszanyerős szellőztetés, ami amellett, hogy folyamatosan friss levegőt biztosít, A legbiztosabb megoldást a vízszűrős porszívók nyújtjáka szűrők révén megakadályozza a pollenek bejutását a lakásba. Ráadásul a levegő hőtartalmát egy hőcserélő folyamatosan átadja a bejövő levegőnek, így a hőveszteség mindössze 5-10%.
A kontrollált szellőztetést általában már a ház építésekor be szokás tervezni, de vannak olyan szellőztető berendezések, melyek csak egy faláttörést igényelnek, és kisebb lakásokban is alkalmazhatók. A szellőztetőrendszer F6-os minőségű finomszűrője a por és pollen 60 %-át kiszűri, az F8-as finomszűrők - pollenallergiában szenvedőknek ajánlott a használata - pedig a por és pollen 90-95 %-át, még bizonyos baktériumokat is. A levegő kontrollált szellőztetés esetén ezért sokkal tisztább, mintha az ablakon keresztül engedtük volna be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hővisszanyerők új generációja: Zehnder ComfoAir Q

A 2015-ös frankfurti ISH kiállításon bemutatott új hővisszanyerő gép hamarosan Magyarországon is rendelhető lesz. Az új sorozat rengeteg újítást tartalmaz, műszaki paramétereiben az eddigi...


Szellőztetés légbevezetővel

Az épület szellőzésének és légcseréjének az alapja a friss levegő bejuttatása a helyiségekbe, illetve azokból az elhasznált levegő eltávolítása. A szellőzés megvalósulhat természetes (gravitációs),...