Napkollektorok ideális dőlésszöge

2011-06-04 00:16:27 | Módosítva: 2011-06-05 13:23:01

Kollektorfelület tájolása és dőlésszögeA napkollektorok hatékonysága erősen függ a berendezések helyzetétől, amit két fő paraméterrel jellemezhetünk: tájolás és dőlésszög. A napkollektor tájolása optimális esetben déli, azonban célszerű elfogadnunk a háztető által adott tájolást, mivel még a délitől való 45°-os eltérésnél is a hatásosság csökkenése 10 % alatt marad.

A nap nyáron magas, télen alacsony pályán jár. Ezt az évszakonként változó paramétert vesszük figyelembe a Néhány tipikus dőlésszög érték déli tájolás eseténkollektorfelület dőlésszögének megválasztásakor. Dőlésszög alatt a berendezés vízszintes síkkal bezárt szögét értjük. Ennek az értékét a kollektorral szemben támasztott igényeknek megfelelően érdemes meghatározni. Magyarország földrajzi viszonyait tekintve egész éves üzemre az elméleti optimális dőlésszög 43°. Amennyiben a hőenergiára nyáron van szükség, pl. medencefűtés, nyaraló meleg víz ellátása, akkor ennél alacsonyabb szög választandó, bár ezek az esetek elég ritkák.

Gyakorlati megfontolások alapján sokszor célszerű az elméleti számításokkal meghatározott 43°-os dőlésszögnél nagyobbat választani. A földre jutó éves napsugárzási energia kétharmada nyári időszakban éri a felszínt. A dőlésszög emelésével energiatermelésünk szempontjából a tavaszi-őszi napsugarakat részesíthetjük előnyben, az energiában gazdag nyárihoz képest, feláldozva a Különböző dőlésszögű, déli tájolású felületekre érkező átlagos napsugárzásmaximális hatásfokot az „értékesebb” energia oltárán. A vákuumcsöves napkollektorok alacsony hőveszteségük miatt képesek igen magas hőmérsékletű víz előállítására. A fűtésrásegítéshez tervezett kollektoros rendszerek a nyári időszakban jelentős túltermelést eredményezhetnek. A kollektorok túlmelegedése kerülendő. A fagyálló folyadékkal töltött rendszereknél a fagyálló elforrása korróziós veszélyt okoz, vákuumcsöves kollektoroknál a rendszeres magas stagnálási hőmérséklet (250°C) jelentősen csökkenti a termék élettartamát. Ilyen alkalmazás mellett több szempontból is indokolt az 50-60°-os dőlésszög. Az őszi-tavaszi alacsony beesési szögű napsugarak hasznosítása mellett vissza tudjuk venni a magas nyári energiahozam csúcsot, mérsékelve ezzel a túltermelést.

Ifj. Berke István
BSc. gépészmérnök hallgató
http://hungarosolar.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bosch újdonságok a napenergia hasznosításban

Az energia megtakarítást célzó új beruházások, valamint a meglévő épületek felújítása során egyre gyakrabban alkalmaznak megújuló energiaforrásokat. A napkollektorok iránti növekvő érdeklődés...


Légkollektor

A kifejezés még kicsit idegenül hat nálunk, pedig évek óta ismert elvről van szó. A légkollektor nem csak nevében hasonlít a napkollektorra, hanem felépítésében is. Az alapvető különbség köztük az,...