Autóápoló szerek

2011-05-27 00:08:17 |

Az autóápolási cikkek kínálata vetekszik a kozmetikumok sokszínűségével. Minden korú és állapotú kocsihoz kaphatók tisztító- és ápolószerek. Kérdés, hogy melyikre van szükségünk?

Az autóápoló szerek közül a karosszériamosó és ápoló termékek csoportja a legbőségesebb. Csak mosószerből több tucat fajtával találkozhatunk az áruházak polcain. Akármelyiket is választjuk, tartsuk szem előtt, hogy az intenzív tisztítóhatású, oldószeres mosószereket legfeljebb évi néhány alkalommal szabad autómosáshoz használni. Ezek nagyon jól eltávolítják ugyan az odaszáradt szennyeződéseket, madárürüléket, rovardarabkákat, de igénybe veszik, mattítják a fényezett felületet.
Rovarmaradványokhoz ne használjunk fémből készült tisztítóeszközt, ehhez kaphatók érdes felületű, de kíméletes szivacsok. Léteznek olyan mosószerek, amelyek nem csak tisztává teszik, hanem védik is autónk külsejét, így nem kell külön gondot fordítanunk az ápolásra. Ezek hátránya viszont, hogy a képződő védőréteg kevésbé tartós, mint a viaszok (waxok). Utóbbiak egy vékony réteget hoznak létre a fényezésen, ami megnehezíti a por vagy a rovarok megtapadását. Egyes termékek UV védelmet is biztosítanak.

A gépi autómosók keféi vékony szálakat forgatnak, melyek az idők folyamán finom karcokat hagynak a karosszérián. Ezen polírozással lehet segíteni, amikor a fényezés legfelső rétegét egyszerűen lekoptatjuk, így tüntetve el a karcokat. Hogy milyen polírozószer és milyen eszköz a legalkalmasabb az autónkhoz, azt leginkább kísérletezéssel dönthetjük el. Sokat befolyásol az állapot.
Barkácsáruházakban is kapható polírozógép, de legjobb, ha gyakorlott cégre bízzuk ezt a munkát, ronthatunk is a helyzeten a hozzá nem értésünkkel. Szintén az eredetihez hasonló állapot visszaállítását szolgálják a színfelújító szerek. Ezek pont fordítva működnek, mint a polírozók, itt ugyanis a karcok feltöltése történik, a fényezéssel megegyező színű anyaggal. Ezért nagyon fontos a pontos színmeghatározás.

Üvegtisztítás

A szélvédőtisztító koncentrátumok speciális ablaktisztító folyadékok, amelyekkel a szélvédőmosó berendezést tölthetjük fel. Eltávolítják az olaj-, szilikon lerakódást és a rovarok által okozott szennyeződéseket, foltmentesen száradnak. Nem károsítják a gépjármű gumi, műanyag részeit és a fényezett felületeket. Fontos viszont, hogy ezek csak nyári felhasználásra alkalmasak, a fagyot nem bírják. Régebben denaturált szeszt töltöttek a vízhez (ez a két folyadék jól keveredik egymással), ami ugyan járható út, de meglehetősen büdös, ráadásul már a denaturált szesz sem olcsó. Érdemes inkább kifejezetten téli használatra kifejlesztett szert használni.

Műanyag és gumiápolás

A műanyag- és gumialkatrészek a leggyorsabban öregedő elemei az autónak. Nem csak rövid távú, esztétikai szempontokból, hanem az öregedés lelassítására is érdemes ápolni ezeket a felületeket. A műanyag- és gumiápoló szerek szilikontartalmuk révén megtartják az ajtótömítések rugalmasságát, elasztikusságát, időjárás- és UV-álló védőpajzsot képeznek. Ellenállnak a samponoknak és gépi mosóberendezéseknek. Az illatosított tisztítók a gépjárműnek újszerű illatot kölcsönöznek, semlegesítik a dohányfüstöt. Magas hőmérsékleten is stabil szerkezetűek, így védenek a műanyagok repedezése ellen. Célzott, helyi használatra kaphatók stiftes ápolók, amelyek hosszú időn keresztül megakadályozzák az ajtók, ablakok és csomagtartó gumitömítéseinek lefagyását, és egyidejűleg ápolják azokat. A gumit elasztikusan tartják, színfrissítő hatással rendelkeznek.

Kárpittisztítás

A szövetkárpit tisztításának legegyszerűbb eszköze a porszívó, amihez általában mellékelnek szövettisztító fejet is. Takarítógéppel vizes mosás is végezhető, ehhez külön kaphatók gépi kárpittisztító folyadékok. Ez mélyen a szálak közé jutva tisztítja és ápolja a szövetet, szőnyeget, és a velúr anyagokat. Eltávolítja a makacs szennyeződéseket, mint pl. a zsír, olaj stb. Színélénkítő hatású, és nem hagy hátra foltot maga után még nagy felületeknél sem.
Más a helyzet a bőrkárpitokkal, ezeknél lehetőleg kerülni kell a vízzel való érintkezést. A bőrápolók bázisa természetes viasz, szilikon waxok és polimer összetevők, amelyek gyengéden ápolják az autók bőrfelületeit, motorkerékpárok üléshuzatát, bőrtáskákat és minden sima (festett) bőrt. Gyorsan eltávolítják a szennyeződéseket, zsírt, olajat a bőr szerkezetéből, mélyen beszívódnak a pórusokba és egyben felfrissítik azt, filmréteg hátrahagyása nélkül.

Víztakarékosan, környezetbarát módon

A saras szennyeződések legegyszerűbben gőzborotvával távolíthatók el a karosszériáról és a kerekekről. Az érzékeny elektromos alkatrészek miatt lehetőleg ne alkalmazzuk ezt a módszert a motortér tisztításánál. Mosásnál használjunk víztakarékos szórófejet: az autójukat otthon mosók évente több millió liter vizet pazarolnak el azzal feleslegesen, hogy a mosás közben az öntözőcsőből megállás nélkül folyik a víz. Néhány száz forintért már kapható olyan víztakarékos szórófej, ami csak akkor adagol vizet, ha azt nyomva tartjuk.
A kosz fellazítása után jöhet a samponos mosás, majd az öblítés. Ha nem csatornázott helyen tisztítjuk járművünket, lehetőség szerint válasszunk biológiailag lebomló mosószert. Végül, de nem utolsósorban a cseppfoltok elkerülése érdekében puha ronggyal, mikroszálas törölközővel, és ne papírkendővel töröljük át az autót. Ez egyrészt nem karcolja a fényezés felületét, másrészt újra felhasználható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A legújabb gépkocsi akkumulátorok

Elsősorban az elektromos gépkocsik előretörése miatt rohamosan fejlődnek a meghajtásukhoz szükséges energiatárolók is. A kicsit régebbi elektromos autók még a 100-200 km közötti hatótávolságért...


Terjednek az akkus gépek

Az iparban, az otthoni DIY (csináld magad) tevékenységben, a hobbi kertészkedésben és a mezőgazdaságban, illetve erdőgazdaságokban egyaránt ellenállhatatlanul terjednek az akkumulátoros gépek....