A cellulóz szigetelések előnyeiről

2011-06-16 00:15:46 | Módosítva: 2011-06-26 14:06:54

Napjaink egyre inkább égető problémája az energiahordozók árának gyorsuló emelkedése. Az ember kénytelen tudomásul venni, hogy számlalevelei egyre magasabb díjjal érkeznek. Hazánk mérsékelt égövi ország, így az év jelentős szakában alacsony az átlaghőmérséklet, ami fűtésre késztet bennünket. További kihívás az egyre gyakrabban előforduló szélsőségesen meleg nyár, így szükségessé váló hűtés.

Lakó ingatlanjaink alacsony energiafelhasználását, fenntartási költségét új épületek esetében energiatudatos tervezéssel lehet, sőt kell megvalósítani. Meglévő épületek esetében – és ez jelenti a nagyobb feladatot – a fennálló adottságok szabta keretek között a leginkább költség hatékony, azaz a legrövidebb időn belül megtérülő megoldást érdemes választani. Ehhez egyre szélesedő kínálattal a különféle hőszigetelő anyagok állnak rendelkezésünkre.

Miért hőszigetelünk?

Az épületeinkbe mindig éppen annyi hőenergiát kell bejuttatnunk, mint amennyi az adott épület vesztesége. Se többet, se kevesebbet. (Energiamérleg). Ha jobb hőszigetelést alkalmazunk, csökken a hő veszteség, és ezzel arányosan csökken a fűtési energiaráfordítás is. Ezért célszerű a hatékonyabb hőszigetelést, abból is minél vastagabbat választani. A már évtizedek óta alkalmazott különböző hőszigetelő anyagok mellett az utóbbi években megjelent hazánkban is a Nyugat-Európában már jól bevált hőszigetelő anyag, a cellulózpehely.

Alkalmazási terület

 • passzív és alacsonyenergiájú házak termikus burkának hőszigetelése
 • falak, födémszerkezet, tetőszerkezetek, padlószerkezetek hőszigetelése
 • meglévő épületek hőszigetelése
 • páratechnikai ellenőrző vizsgálat után régi, például műemlék épületek belső oldali hőszigetelése
 • akusztikai szigetelés
 • dekorációs felületképzés (színezett rosttal)

Cellulózpehely

Elsősorban hulladék újságpapírból, bór-sójának hozzáadásával, egy újrahasznosítási folyamat végén létrehozott elemi rost, ami kötőanyag nélkül, szálaival egymásba kapaszkodva képez szigetelőanyagot. Megjegyezzük, hogy hasonló célra készítenek faipari és erdészeti hulladékból is cellulózpelyhet.

Bedolgozás

Az anyag beömlesztéssel, vagy sűrített-levegővel történő befújással juttatható a szigetelni kívánt szerkezetbe. A bedolgozás a szerkezet jellegétől függően különböző térfogatsúllyal történik. Jó helykitöltő tulajdonsága és a bedolgozási technológia miatt a legkisebb üregeket is kitölti.
Tetőtéri és falszigeteléseknél korábban gyakori hibaként fordult elő a nem a célnak megfelelően kiválasztott szálas hőszigetelő anyag roskadása, ülepedése, így hő híd keletkezése. A megfelelően befújt cellulóz rost a hőszigetelt szerkezetet tartósan, ülepedés és roskadás-mentesen tölti ki. További előnye, hogy a nehezen elérhető helyekre is eljuttatható (pl. meglévő épület padlásfödémének üregei, eresz közeli részei). Bedolgozásakor szabási hulladék nem keletkezik, a szerkezeti elemek mellett hézag – azaz hőhíd - mentesen építhetők be, homogén, tökéletes szigetelőrétege képezve.
A fent felsorolt jó tulajdonságai mellett a szakavatott kivitelező által készített cellulóz rost hőszigetelés idő- és költségtakarékos megoldás. Egyes szerkezetek, mint például padlásfödém ömlesztett hőszigetelése saját kivitelezésben is megvalósítható.

Tulajdonságok

 • tűzbiztos
 • rovar- és rágcsálóűző
 • gombásodásnak ellenálló
 • fémszerkezeteket nem korrodálja
 • hő átbocsátási tényezője (szigetelőképessége) a hasonló célra elterjedten alkalmazott habosított és szálas hőszigetelő anyagokéval közel azonos, hőtároló kapacitása azonban jelentősen nagyobb. Ez elsősorban a nyári túlmelegedés ellen nyújt védelmet (tetőterek, barakkhatás)
 • páranyitott. Nedvesség felvételére és leadására képes, így egészséges lakóklímát teremt
 • előállítása alacsony energiafelhasználással és szén-dioxid kibocsátással történik, egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmaz, újra felhasználható, biológiailag lebomló, tehát környezetbarát

Sári Attila
építész üzemmérnök tervező
www.forelockbt.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ideális Ház Generál avatarja

Ideális Ház Generál         cellulóz szigetelés

Érdekességek