Jogosultság, ami jár, de nem jut

Elfelejtett támogatás?

2011-06-01 18:25:28 |

Nem egy települési, kerületi önkormányzat biztosít olyan lehetőségeket az ott lakóknak, melyekkel – ha csak kis mértékben is – de segítséget nyújt a mindennapok nem éppen alacsony rezsiköltségeinek kifizetéséhez. Persze, ha jár a jogosultság, de egy idő után arról „megfeledkezik” az önkormányzat, az az esetleges jó szándék ellenére is nagyon bosszantó tud lenni, nem mellesleg komoly megterheléssel járhat pénztárcánkra nézve.

Fontos tudni, hogy a szociális támogatások, ellátások részletes körét a helyi önkormányzati rendeletek tartalmazzák részletekbe menően. Így minden állampolgárnak a saját lakóhelye szerinti támogatási formákat kell figyelembe venni és igényelni. Nem egy helyen fordul elő, hogy lakásfenntartási támogatással igyekszik segíteni az arra rászorulókat a helyi önkormányzat. Ebben az esetben bizonyos jövedelmi, anyagi és lakásméretbeli feltételek megvalósulása esetén az állampolgárok lakásfenntartási támogatást igényelhetnek, melynek összege önkormányzatonként eltérő lehet.

Mi alapján jár a támogatás?

Ezen támogatás vonatkozik többek között a távhő-szolgáltatási díjra, közös költségre, csatorna-használati díjra, szemétszállítási költségekre, a villanyáram, víz-és gázfogyasztásra, adott esetben lakbérre vagy albérleti díjra, és az ezek alapján kiszámított havi lakásfenntartási költségekre. Ez kerül összevetésre a család jövedelmi viszonyaival, majd kerül kiszámításra a jogosultság, illetve a támogatás mértéke. Maga az önkormányzati rendelet határozza meg azt is, mennyi a támogatás folyósításának időtartama. Amennyiben a támogatás igénylését elfogadja az önkormányzat, azaz jogosnak ítéli meg a kérelmet, ezen időszakon belül a támogatást nyújtania kell.

Elfelejtett támogatás

De mi a helyzet akkor, ha ezen időtartamon belül egy ideig nyújtja a támogatást az önkormányzat, majd egyszer csak „kimaradnak” hónapok, és magasabbak a rezsiszámlák? Bár a felvetés abszurdnak tűnik, sajnálatos módon a gyakorlatban nem egyszer megvalósul. Nos, ebben az esetben elsősorban a helyi önkormányzatnál tud reklamálni a fogyasztó, hiszen a jogosultság megítélése ellenére nem jut hozzá az őt megillető támogatáshoz. Végső esetben, ha az önkormányzat elutasítja valamilyen okból, csak a bírósági út marad jogainak érvényesítése érdekében.
Az azonban addig is nagyon fontos: kifogásaink a közüzemi számlákkal kapcsolatosan nem halasztó hatályúak, azaz akkor is javasolt befizetni a csekkeket, ha biztosak vagyunk igazunkban, és tudjuk, jogtalan a követelés mértéke, vagy annak alapja. Ezen jogtalanul kirótt összeget utólag természetesen – miután bebizonyosodott az igazunk – követelhetjük vissza minden esetben a szolgáltatótól.

Dr. Eitmann Norbert

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építkezzünk tudatosan

Az emberekben ősidők óta él avágy, hogy saját házat, otthont teremtsenek, mégis sokan nehezen szánják el magukat, hiszen rengeteg kérdés merülhet fel bennük egy építkezéssel kapcsolatban: mihez,...


Otthonfelújítás a Praktikerrel

A Praktiker széles áruválasztékkal várja a januárban beindult Otthonfelújítási program keretében lakásukat, házukat felújító vásárlókat. A barkácsáruház-lánc a korszerűsítés, az építkezés és az...