Jogosultság, ami jár, de nem jut

Elfelejtett támogatás?

2011-06-01 18:25:28 |

Nem egy települési, kerületi önkormányzat biztosít olyan lehetőségeket az ott lakóknak, melyekkel – ha csak kis mértékben is – de segítséget nyújt a mindennapok nem éppen alacsony rezsiköltségeinek kifizetéséhez. Persze, ha jár a jogosultság, de egy idő után arról „megfeledkezik” az önkormányzat, az az esetleges jó szándék ellenére is nagyon bosszantó tud lenni, nem mellesleg komoly megterheléssel járhat pénztárcánkra nézve.

Fontos tudni, hogy a szociális támogatások, ellátások részletes körét a helyi önkormányzati rendeletek tartalmazzák részletekbe menően. Így minden állampolgárnak a saját lakóhelye szerinti támogatási formákat kell figyelembe venni és igényelni. Nem egy helyen fordul elő, hogy lakásfenntartási támogatással igyekszik segíteni az arra rászorulókat a helyi önkormányzat. Ebben az esetben bizonyos jövedelmi, anyagi és lakásméretbeli feltételek megvalósulása esetén az állampolgárok lakásfenntartási támogatást igényelhetnek, melynek összege önkormányzatonként eltérő lehet.

Mi alapján jár a támogatás?

Ezen támogatás vonatkozik többek között a távhő-szolgáltatási díjra, közös költségre, csatorna-használati díjra, szemétszállítási költségekre, a villanyáram, víz-és gázfogyasztásra, adott esetben lakbérre vagy albérleti díjra, és az ezek alapján kiszámított havi lakásfenntartási költségekre. Ez kerül összevetésre a család jövedelmi viszonyaival, majd kerül kiszámításra a jogosultság, illetve a támogatás mértéke. Maga az önkormányzati rendelet határozza meg azt is, mennyi a támogatás folyósításának időtartama. Amennyiben a támogatás igénylését elfogadja az önkormányzat, azaz jogosnak ítéli meg a kérelmet, ezen időszakon belül a támogatást nyújtania kell.

Elfelejtett támogatás

De mi a helyzet akkor, ha ezen időtartamon belül egy ideig nyújtja a támogatást az önkormányzat, majd egyszer csak „kimaradnak” hónapok, és magasabbak a rezsiszámlák? Bár a felvetés abszurdnak tűnik, sajnálatos módon a gyakorlatban nem egyszer megvalósul. Nos, ebben az esetben elsősorban a helyi önkormányzatnál tud reklamálni a fogyasztó, hiszen a jogosultság megítélése ellenére nem jut hozzá az őt megillető támogatáshoz. Végső esetben, ha az önkormányzat elutasítja valamilyen okból, csak a bírósági út marad jogainak érvényesítése érdekében.
Az azonban addig is nagyon fontos: kifogásaink a közüzemi számlákkal kapcsolatosan nem halasztó hatályúak, azaz akkor is javasolt befizetni a csekkeket, ha biztosak vagyunk igazunkban, és tudjuk, jogtalan a követelés mértéke, vagy annak alapja. Ezen jogtalanul kirótt összeget utólag természetesen – miután bebizonyosodott az igazunk – követelhetjük vissza minden esetben a szolgáltatótól.

Dr. Eitmann Norbert

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korlátlan teljesítményű akkumulátor

Részben az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi közleménye nyomán terjed az a hír, hogy megváltozhat a napelemes rendszerek jelenlegi elszámolási formája, és ezzel a benne lévő...


Falusi CSOK

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) bevezetéséről, július 1-jétől indul afalusi CSOK. A támogatást új lakás építésére, új lakás...