Dekoratív, burkolat nélküli betonfelületek

Látszóbeton

2011-06-09 23:14:05 | Módosítva: 2011-06-12 13:14:35

A különféle technológiával kialakított épületszerkezetek betonból készített egységeinek a felülete többnyire csak különféle utómunkálatokkal tehető esztétikus megjelenésűvé. Az építési technológiák fejlődése azonban megteremtette annak a lehetőségét, hogy ebből az anyagból különlegesen magas felületi minőségű, burkolatlan épületszerkezeti egységeket lehessen létrehozni.

A beton szinte határtalan lehetőségeket ad az építészeknek, mivel ebből az anyagból szinte bármilyen geometrikus forma kiönthető, a felület és a szerkezet így komplex egységet alkot. A beton azonban ma már nemcsak szerkezeti elem, hanem egyre inkább az építmények elsődleges felülete is, ezért a látványa, a felületi minőség egyre fontosabb. E követelményeknek ma a látszóbeton felel meg leginkább. Kialakításához azonban különleges és célirányos, látszóbeton szempontú tervezés szükséges.
Ennek folyamatáról és jellegzetességeiről beszélgetünk Várnagy Ferenccel, a Látszóbeton Kft. ügyvezetőjével. A cég komplex módon átfogja a látszóbetonokkal kapcsolatos tervezési, szakértési és kivitelezési feladatokat és kollektívája már bőséges tapasztalatokat szerzett e különleges építési technológia területein.

Utólagos burkolást nem igénylő lépcsők és oldalfalak is kialakíthatók látszóbetonból Először is arra világít rá, hogy a látszó beton olyan igényes, a helyszínen készülő, magas felületi minőségű és részleteiben is igényes, felületvédelemmel ellátott betonfelület, amelyet már nem kell burkolni. Ez tehát soha nem burkolat, és nem is beton kéregpanelekkel burkolt betonszerkezet, hanem monolitikus és takaratlanul maradó szerkezeti egység. Végső soron ez egy magas igényeket kielégítő betonfelület; a látszóbeton.
Kialakításához speciálisan képzett szakemberek összehangolt munkájára van szükség, amely a tervezéstől a végleges átadásig tart. A teamet építész, statikus tervező, beton- és zsalutechnológus és a helyszíni építésvezető alkotja, sőt esetenként még egy látszóbeton koordinátor egészít ki. Ez utóbbi az elejétől a végéig felügyeli a munkát, mert a legkisebb hiba is minőségi problémákat okozhat.
A látszóbeton szerkezetek anyaga a funkcióhoz igazodó speciális összetételű beton, amelyet annak megkötéséig a zsaluhéj tart egyben. A látszóbetonok esetében különösen fontos a zsaluzat és annak felszíne, hiszen a kész betonfelület karakterét maga a zsaluhéj lenyomati struktúrája határozza meg.

Házak építésekor a dekoratív szerkezeteket is látszóbetonból célszerű kialakítaniLátszóbetonoknál különösen fontos a zsaluhéj anyaga, minősége, kialakítása, mivel a beton végleges felületét a zsaluhéj adja. Egészen más lenyomati struktúrát ad egy deszkazsalu, mint egy fenolgyantás zsalutábla vagy a műanyaghéjas zsalu.
Egyedi lenyomatok, grafikák vagy feliratok megjelenítésére is módot ad a látszóbeton technológia, ám ehhez előre megtervezett és speciálisan kialakított zsalumatricák szükségesek. A zsalumatricák a lenyomati kép negatív sablonjai, és a zsaluhéjra kerülnek felerősítésre. Látszóbetonok esetében a lenyomati képet előre meg kell tervezni, és az egyes elemek elhelyezését kialakítását össze kell hangolni. Igényes minőségű lenyomati képet csak rendezett táblakiosztással lehet elérni. A megfelelő eredmény érdekében ezért a zsaluzatokat már a tervezési fázisban, jól átgondoltan kell megválasztani.

A látszóbetonok kivitelezésénél alapvetően fontos a folyamatos ellenőrzés, a betont a megfelelő ideig a zsaluzatban kell tartani, gátolni kell a gyors kötést, továbbá a zsaluzat eltávolítása után a betont az esetleges külső felületi szennyeződésektől és sérülések ellen is védeni kell. Ha szükséges, az apróbb, felületi, lokális hibákat azonos anyagú betonnal, szakértő kozmetikázással lehet kijavítani.
A látszóbeton felületeken felíratok és egyéb egyedi motívumok is megjeleníthetőkA kész és teljesen megkötött betonszerkezet felületét ezt követően nanotechnológián alapuló felületvédelemmel látják el, amely olajálló, vízlepergető és zsírálló bevonatot biztosít a betonfelületeken. Ez lehet pigmentált betonlazúrral kombinált összetételű. A színválaszték elég bőséges, ám ezekkel csak világos árnyalatokra színezhetők a betonfelületek. A betonlazúr nem változtatja meg a felületek betonszerű karakterét, nem fedi el a textúráját, csak színezi azt. Előnye, hogy a látszóbeton felületek enyhe foltosodását erősen csökkenti, a felületeket homogenizálja.
Ahol pedig erre szükség van, pl. a graffiti veszélyes felületeket, speciális impregnálással is célszerű védetté tenni. E bevonat előnye, hogy a falfirkákat és egyéb szennyeződéseket gőzborotvával az impregnált bevonattal együtt könnyen el lehet távolítani, ám ez a felületi bevonatot nem károsítja. A letisztított felületet pedig újbóli impregnálással megint védetté lehet tenni. A magas esztétikai tulajdonságokkal bíró, igényes kivitelű dekoratív betonfelületek így szinte időtlenekké válnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: beton, látszóbeton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfestékek

A nyers, kezeletlen betonfelületek köztudottan nehezen tisztíthatók ésnem is esztétikusak. Ilyen, mondhatni igénytelenebb kivitelű betonpadlók, lábazatok általában csak simított betonból...


Papírbeton és egyéb érdekes találmányok

A hazai építkezési kultúrához viszonyítva a papírbeton nem éppen a hagyománykövetést képviseli, ám melléképületek kialakításakor, illetve különféle beton virágládák készítésére teljesen megfelelő,...