Az egyedileg tisztított íze is jobb

Egészséges ivóvíz

2011-06-05 14:21:14 | Módosítva: 2011-06-07 17:26:50

A legtöbb embernek vannak fenntartásai az ivóvíz minőségével szemben, ezért egyre többen a csapvíz helyett ásványvizet fogyasztanak. Nem is ok nélkül, bár egyes vélemények szerint talán ez sem igazán jó döntés. Az ásványvizek ugyan nem tartalmaznak kellemetlen szennyezőanyagokat, ám ásványanyag tartalmuk közel sem fedezi a napi szükségleteinket. Ezeket ugyanis főként az ételekből fedezi a szervezet és nem a vízből, még ha az ásványvíz is. Az emberi szervezet számára a tiszta víz az anyagcsere folyamatoknál oldószerként fontos, és a napi szükséglete 2-3 liter.

A víz köztudottan fontos szervezetünk működéséhez, amit mással szinte nem lehet helyettesíteni. Különösen nem a mostanában olyan divatos szénsavas üdítő italokkal, cukrozott gyümölcslevekkel. Ezek csak pillanatnyi felüdülést jelentenek, és még szomjasabbak leszünk tőle, mint azelőtt voltunk. Ezekkel becsapjuk a szervezetünket, és a szomjunkat nem csillapítják, mert nem pótolják a vízhiányt, hanem ellenkezőleg, vizet vonnak el a szervezetünkből. A szervezetnek napi 2-3 liternyi víz utánpótlásra van szüksége ahhoz, hogy alapvető folyamatai, méregtelenítése és öngyógyítása zavartalanul megtörténjen. Általa jobb lesz a közérzetünk, és szellemi és teljesítőképességünk is ezt igényli.
Ám egyáltalán nem mindegy, hogy az elfogyasztott víz milyen minőségű. Az ásványvíz adott esetben egészségesebb a csapvíznél, ám a főzéshez még mindig csapvizet használunk, amelynek forralásakor csak néhány baktérium pusztul el, viszont nem közömbösíti a csapvízben levő vegyi anyagokat és egyéb nem kívánatos szennyeződéseket, pl. antibiotikum származékokat, nitrA hordozható víztisztító működéséhez 230 V-os feszültség szükségesátokat, szulfátokat stb., amelyeket ugyan a vízszolgáltatók igyekeznek az egészségre káros szint alatt tartani, de csak az egészségre még nem káros szintig. Ráadásul klórt és egyéb fertőtlenítő anyagokat is kevernek a csapvízhez, amelyek növelik a víz keménységét és jelentősen befolyásolják a csapvíz ízét és egyéb tulajdonságát. Főzéskor ezért lesz más íze a csapvízzel készült ételeknek, kávénak, teának és magának az ivóvíznek is. A megoldás, hogy fogyasztásra és főzésre használt csapvizet tisztítani kell. Erre számos megoldást, pontosabban tisztítási eljárást lehet alkalmazni. E célt szolgálják a különféle minőségű és kapacitású tisztítást végző készülékek, amelyek többféle szűrő közbeiktatásával végzik el a rajtuk átáramoltatott csapvíz megtisztítását.

Szűrőbetétes kancsók

Ezek kis kapacitású eszközök, ivásra és főzéshez használt vizet szűrik meg, pontosan tisztítják meg a legkellemetlenebb, és a víz ízét jelentősen befolyásoló szennyezőanyagoktól. Szűrőik kb. 3 hónapig aktívak, űrtartalmuk 3-5 l-es, hűtőgépben tárolhatók (Bryta, Laica, Aquaphor).
Betétenként nem ritka a 300 l-es tisztító kapacitás sem. Ezekben többlépcsős, aktív szénszál jellegű szűrők vannak, amelyek némelyike még ezüstjodidot is tartalmaz. A szűrők szorpciós rendszerű tisztítást végeznek, a tisztítás során lekötött anyagokat azonban a telítettségük végén sem engedik vissza a folyadékba. Szűrésük kielégítő, ám gyakori szűrőcserét igényelnek, a víz inkább csak ivásra használható. Némelyik gyártmánynál a szűrő élettartamát elektronikus kijelző jeleníti meg.

Vízvezetékre köthető asztali víztisztítók

A szorpciós berendezések már a vízvezeték csapjára köthetők, átváltó csapjuk egyik állásában szűrt, tiszta ivóvizet, a másikban pedig mosogatáshoz használható vizet ad (Aquaphor). Szűrőjük általában két betétből áll, amelyek csere nélkül kb. 4000 liter víz megtisztítását végzik el. A betétek cseréje könnyen elvégezhető, ám odafigyelést igényel a szűrők telítettsége. A korszerű típusok általában 1 évre biztosítják a családok ivóvíz szükségletét, és a betétcsere költsége sem kerül jelentős összegbe. A korszerűbb típusokban az előszűrést végző szűrőn kívül fonalas szerkezetű aktívszenes és ioncserélő szűrő is van, amely sokkal hatékonyabban tisztítja a vizet, mint a hagyományos, aktív szenet tartalmazók.
A vízhálózatra köthető asztali víztisztítók általában folyamatosan használhatókAz asztali készülékek másik csoportja már fordított ozmózis elv alapján működik. Ennek a szűrési eljárásnak az előnye, hogy valóban kristálytiszta vizet eredményez. A fordított ozmózis lényegében egy speciális hiperfiltráció, amelynek során a víz erős nyomás hatására egy félig áteresztő membránon folyik át. Ennek következtében az adagolt víz két külön komponensé válik szét, tiszta ivóvízzé és ún. visszatartott vízzé, amelynek molekulái nem jutnak át a speciális membránon, mert ahhoz molekuláik túl nagyok. Ezt azonban csak olyan különleges szűrő képes elvégezni, amelynek pórusai olyan aprók, hogy csak a víz molekulák juthatnak át rajta. Eredménye a színtiszta és jóízű víz, amilyet már csak nagyon kevés természetes forrás tud nyújtani.
Az ilyen elven működő készülékek között van falra szerelhető és hordozható változat is (vonTane W). A falra szerelhető víztisztító működéséhez 4-6 bar hálózati víznyomás szükséges. A fali víztisztító időlegesen, vagy állandóan is a vízvezetékre csatlakoztatható. A tiszta szűrt víz a 2 l-es kancsóban gyűlik össze, míg a visszamaradó vizet a mosogatóba engedve lehet hasznosítani.
A fordított ozmózis rendszerű víztisztító elvi működéseA fordított ozmózis elvén működő víztisztítók másik változata hordozható kivitelű, amelynek működéséhez 230 V-os hálózati feszültség szükséges (vonTane S). A tisztítandó vizet a gyűjtő tartálya tárolja és a szivattyú bekapcsolódása préseli át a több fokozatú szűrő egységeken. A visszatartott víz a koncentrátum tartóba kerül, amit egyéb célokra, pl. mosogatásra lehet felhasználni. Előnye, hogy akár nyaralóban vagy lakókocsiban is használható. A tisztítandó víz 5 l-es tartályban tárolható, a szűrt tiszta víz pedig 2 l-es kancsóba folyik ki. A készülék viszonylag kis helyigényű, és a súlya csupán 11 kg.

Szekrénybe szerelhető háztartási víztisztítók

Ezek már általában a korszerű fordított ozmózis szűrőrendszerrel működő és viszonylag nagy kapacitású berendezések (Platinus aqua, Protfilt For5). Automatikus működésűek, a vízhálózatra köthetők, és a csap megnyitásával tisztított vizet szolgáltatnak. A kieresztett vizet automatikusan pótolják a tárolótartályba, szűrőrendszerük több lépcsős. Gyártmánytól és készüléktípustól függően folyamatosan akár napi 200 l-nyi kristálytiszta ivóvizet állítanak elő. A A víztisztító szűrőjének membránján csak a tiszta víz molekulái jutnak át vízből kiszűrt szennyezőanyagokat tartalmazó ún. visszatartott vizet esetenként külön tartályba gyűjtik, amely még mosogatásra felhasználható. Egyes készülékek a kútvizeknél ajánlott UV lámpás előfertőtlenítést is elvégzik.
A szűrők cseréje általában csak 1 évente esedékes, és készüléktípustól függően saját kezűleg is elvégezhető, más víztisztítóknál viszont a karbantartáshoz szakember közreműködése szüksége, aki az egész rendszert átvizsgálja, kitisztítja. A felhasználási céloknak leginkább megfelelő gyártmányú és típusú beépíthető háztartási víztisztító kiválasztásához azonban mindenképpen ajánlatos szakember közreműködését is igénybe venni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ivóvízgyűjtő torony

A vízhiány világszerte több mint egymilliárd embert érint, ezért Arturo Vittori építész egy olyan bambuszszerkezetet tervezett, melynek célja az ivóvíz összegyűjtése a levegőből.


Otthoni vízszűrés

A hálózati csapvíz köztudottan tiszta, ám közel sem olyan mértékben, mint az ideális lenne. A csapvíz tisztítását ugyanis klór hozzáadásával biztosítják a vízművek, amelyek többféle káros hatása is...