Hőszivattyú radiátorral

2011-07-13 00:48:14 | Módosítva: 2011-07-14 11:37:12

A hőszivattyús rendszerek alacsony előremenő vízhőmérsékletnél működnek jó hatásfokkal, ezért klasszikusan felületfűtéshez igazíthatóak legjobban. Radiátoros rendszer esetében magasabb előremenő vízhőmérséklet vagy más fűtési móddal történő kombináció jöhet szóba.

Egy háztartás energiafelhasználásának közel 80%-t fűtésre használja. Épp ezért fontos, mennyire hatékonyan és költségkímélően oldjuk meg fűtési rendszerünk üzemeltetését. A hőszivattyú a hőforrásból (talaj, talajvíz, felszíni víz, levegő) elvont hőt a zárt körben keringetett fűtőközeg felmelegítésére használja fel. Hasonlóan a napkollektorokhoz, annál nagyobb lesz a rendszer hatásfoka (pontosabban jósági foka), minél kisebb a fűtési előremenő hőmérséklet. Ez az, amiért a hőszivattyúval elsősorban az alacsony hőmérsékletű fűtési módokat (padló-, fal- és mennyezetfűtés) érdemes kombinálni, ahol a nagy hőleadó felület miatt már 35 °C is elegendő.

Megjelentek a piacon olyan hőszivattyúk, melyek akár 65°C-os fűtővizet is elő tudnak állítaniElvileg a hőszivattyú rendszer kombinálható már meglévő radiátoros fűtési rendszerekkel is, ebben az esetben nagyobb körültekintéssel kell eljárni. Abban az esetben, ha felületfűtéssel és radiátoros fűtéssel is rendelkezünk, jó megoldás lehet, ha a hőszivattyút az alacsony hőfoklépcsős padlófűtési körre kötjük, vagy a visszatérő fűtővíz előfűtésére használjuk. Az utóbbi esetben a hőszivattyú rádolgozik egy kazános fűtésre (előmelegíti a vizet). Addig csak a hőszivattyú fűt, amíg egy adott külső hőmérséklet mellett az épület hőszükségletét ez fedezi. Amikor már nem elegendő a hőszivattyú teljesítménye, valamint az előállított vízhőmérséklete sem, akkor a kazán (pl. gázkazán) is működésbe lép.

Mi a feltétele?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire gazdaságos egy meglévő fűtési rendszert hőszivattyúval kombinálni. A kérdésre csak akkor adhatunk megfelelő választ, ha több tényezőt is megvizsgálunk. A legfontosabb a hőszigetelés, ugyanis alapvető feltétel mindenekelőtt a hőveszteségeket minimalizálni. Gondoljunk csak bele, hogy a hőszigetelést követően már csak a lecsökkent hőigényeket kell fedezni, ehhez kisebb teljesítményű hőszivattyú is elegendő, így a beruházási költségünk is kisebb lesz. Ez a megállapítás nem csupán a hőszivattyúra, hanem az összes többi technológiára is igaz.
A következő fontos szempont a hőleadók és a fűtővíz hőmérséklet kérdése. A régi rendszert elbontani hatalmas költséggel jár, és a legtöbb esetben nem megvalósítható. Az ésszerű megoldás, hogy magát a hőforrást, hőhordozót cseréljük, illetve egészítjük ki a meglévő berendezéssel párhuzamosan. Azt azonban fontos tudni, hogy a hőszivattyú, működési elvéből fakadóan gazdaságosan maximum 50 °C-os fűtővíz előállítására képes. Amennyiben ez a hőmérséklet elegendő, akkor nem kell mást tenni, mint a hőszivattyút nagyobb radiátorokkal együtt üzembe állítani.
Ha magasabb hőmérséklet szükséges, akkor a hőszivattyút más hőtermelővel (pl. kazán) párhuzamosan használhatjuk. A léghőszivattyú hátránya, hogy a külső hőmérséklet esésével a rendszer hatásfoka csökken, így egy bizonyos külső hőmérséklet alatt működtetése már nem kifizetődő. (Előző lapszámunkban írtunk a gázbefecskendezéses hőszivattyúkról; ezek már akár -20 °C.ig állandó jósági fokkal képesek működni.) Ezért önálló fűtésként inkább nappali használatú épületekben (irodaházak, gyártócsarnokok, iskolák, üzlethelyiségek stb.) célszerű a használata, egyéb esetekben (panziók, szállodák, benzinkutak, családi házak stb.) kazánnal vagy más hőtermelővel való párhuzamos működés az ajánlott.

A hőszivattyúk felületfűtésnél (padló-, fal-, mennyezetfűtés), és alacsony hőfoklépcsőnél (35 °C–42°C) a leghatékonyabbak, és nincs ez másképp akkor sem, ha kiegészítő készülék szerepét töltik be. Tehát, amennyiben eddig is felületfűtési rendszerrel rendelkeztünk, hőszivattyú beillesztése a rendszerbe nem jelenthet problémát.
Hazánkban azonban a legtöbb épületben továbbra is radiátor hőleadókat alkalmaznak. Ezek - ha modernebb rendszerről van szó - 45-60 °C-os előremenő vízhőmérséklettel üzemelnek. Régebbi rendszereknél előfordult a 70-80 °C-os előremenő vízhőmérséklet is. Eddig a piacon kapható legtöbb hőszivattyú elő tudott állítani 50 °C-os fűtővizet, de ekkor a rendszer hatásfoka rohamosan lecsökkent. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően azonban megjelentek a piacon olyan hőszivattyúk, melyeket radiátoros fűtésre terveztek, és akár 65°C-os fűtővizet is elő tudnak állítani amellett, hogy 50 °C-os fűtővízzel üzemelve is hatékonyan működnek. Így meglévő radiátoros fűtésünkbe könnyedén illeszthetőek, és akár a kazán teljes kiváltására is alkalmasak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.