Vagyonbiztonság a kertben

2011-07-08 23:17:23 | Módosítva: 2011-07-09 21:42:05

Nyár közeledtével sokan már ki is költöztek a nyaralóba, vagy hétvégente járnak telket, kiskertet gondozni. Egyre több holmit hagyunk a szabadban, akár csak éjszakára – kerti bútort, bringát, motort, szerszámokat, kisgépet, fűnyírót. Sajnos tudjuk, a nyár a szezonja a betöréseknek, lopásoknak is. Az igazán eltökélt profi tolvaj megtalálja a módját annak, hogy elvigye, ami kell neki, de az ún. besurranó tolvajokkal szemben hatékonyan védhetjük értékeinket, megteremthetjük magunk számára a megfelelő nyugalmat, nem kell kint hagyott értékeink miatt aggódnunk, vagy éjszakánként a bepakolással bajlódnunk.

Értékeink védelmére számtalan – a kereskedelemben kapható - eszközt használhatunk, ilyenek pl. a sodronyok. A jó minőségű sodronyok acélból készülnek, így magas védelmet képviselnek. Különböző méretekben kaphatók, végükön hurokkal rendelkeznek, amik lehetőséget adnak a rögzítésre. Mivel a sodronyok hajlíthatók, könnyedén fűzhetjük át a védeni kívánt értékeink megfelelő pontjain, ezáltal biztosítva, hogy reggel is ott találjuk őket, ahol hagytuk. Minden esetben szükséges egy jó minőségű, lehetőleg kültéri lakat a sodrony rögzítéséhez.
A lopásvédelem mellett hasznos funkciót is betölthetnek, hiszen kiválóan alkalmasak pl.: létrák, kisebb emelvények rögzítésére, így biztonságban végezhetjük magaslati munkáinkat. Kerékpárokhoz, kapukhoz, fűnyíróhoz, grill sütőkhöz, kerti eszközök összefogására használhatók.

Az ún. Python kábelek is acélsodronyból készülnek, vinil borítással, ami megakadályozza értékeink karcolódását, sérülését, valamint védi a sodronyt a kosztól és az időjárás viszontagságaitól. A Python kábeleket is könnyedén húzhatjuk át szűk, nehezen hozzáférhető rögzítési pontokon, majd önmagukba tudjuk visszazárni egy fogadófej segítségével. Az így létrejött zárás olyan erős, hogy akár több száz kilogrammot is fellógathatnánk vele. Másik nagy előnye, hogy a fogadófejen áthúzva a kábelt olyan nagyságú rögzítési hosszt érhetünk el, amilyenre szükségünk van. A Python feje tartalmazza a zárszerkezetet, így nem szükséges hozzá külön lakat.
Az összetekert Python kis helyen elfér, érdemes magunkkal vinnünk utazásunk, munkavégzésünk, túrázásunk alkalmával. Remekül használható trailereken, utánfutókon, furgonok csomagtartójában is rögzítés céljából.
Kerékpárokhoz, motorokhoz, fűnyíróhoz, grill sütőkhöz, kerti eszközökhöz, bútorokhoz ajánljuk

Sok áruházban, illetve boltban találkozhattunk különböző átmérőjű láncokkal, melyeket méterre mérnek ki nekünk. De megbízhatunk egy olyan láncban, amit a saját szemünk láttára vágnak méretre egy erővágó segítségével? Az ilyen láncok inkább területek elkerítésére, megjelölésére valók, mintsem lopásgátlásra. Ha valódi védelmet szeretnénk, válasszunk inkább speciális biztonsági láncokat, amelyeket hagyományos erővágókkal nem lehet elvágni. Különböző, előre gyártott hosszban és átmérőben kaphatók, speciális borítással rendelkeznek, ami védi lezárandó értékeinket a karcolástól, valamint magát a láncot is az időjárástól.
Minden esetben szükséges hozzá egy jó minőségű, lehetőleg kültéri lakat is. A biztonsági láncokat kengyelvédett, vagy oldalkengyeles lakattal alkalmazzuk, amik kiválóan ellenállnak a vágásnak, lefeszítésnek.
Kapukhoz, motorokhoz, csónakokhoz, hajókhoz, fűnyírókhoz, kerti bútorokhoz, kerti sütőkhöz ajánljuk
Amennyiben sodronyt, vagy Pythont használunk, szükségünk lehet egy biztos rögzítési pontra. Ha nem áll rendelkezésünkre ilyen, könnyedén készíthetünk egyet ún. acélhorony alkalmazásával, amit a földhöz, vagy falhoz rögzíthetünk. Ügyeljünk a helyes rögzítésre, majd fűzzük át rajta sodronyunkat, láncunkat, Pythonunkat.

Lakat és lakatpánt:

A lakat jól ismert biztonságtechnikai eszköz, nem igényel különösebb bemutatást. Azt azonban jó tudni, hogy milyet érdemes választanunk, hogy értékeinket valóban biztonságban tudhassuk. Vannak speciális kültéri lakatok, amik ellenállnak az időjárás viszontagságainak, érdemes ilyet választanunk. A lakatokat 90%-ban a kengyel részüknél támadják, tehát elmondható, hogy ez a rész felel a biztonságért. Ezért érdemes kengyelvédett lakatot választanunk, ami kis felületet ad a támadásra.
Vannak hosszított kengyelű lakatok, melyeket kényelmesen használhatunk olyan helyeken is, ahová hagyományos társaikkal nem férünk oda. Léteznek állítható kengyelű lakatok is, amiken magunk állíthatjuk be a kívánt távolságot, így garantáltan olyan felhasználásra alkalmazhatjuk, amilyenre szeretnénk.
A lakatok közül a legbiztonságosabbak az ún. pajzs lakatok, melyeknél a lakat maga is védelem alatt áll. Nagyobb értékű eszközöket tároló helyiségekre érdemes ilyet választanunk.
Önmagában egy lakat nem képes magas biztonságot nyújtani, szükséges hozzá egy megfelelő lakatpánt vagy lakatszem is. Amennyiben gyenge lakatpántot alkalmazunk, valószínűleg azt fogják támadni és nem a lakatot, ezért nem érdemes a pánton spórolnunk. A lakatpántok is különböző méretekben és kialakításban kaphatók. Amennyiben több lakatot alkalmazunk, érdemes rendszerbe foglalni őket, így egy kulccsal is könnyedén kezelhetjük azokat.
A láncok, sodronyok, lakatok biztonsági fokát „MABISZ minősítés” jelzi. A Magyar Biztosítók Szövetsége ajánlásával ellátott termékek biztonsági foka a közepestől a magasig terjed, és megfelelő felszerelés mellett garantálja a védendő objektum biztonságát. Érdemes a nagyobb értéket képviselő jármű, berendezés esetében MABISZ által minősített biztonságtechnikai termékeket választani. Valamint arra is fordítsunk figyelmet, hogy magára a vásárolt termékre a gyártó milyen garanciát biztosít.

A zárak, lakatok, láncok kaphatóak az Ezermester Bolthálózatnál, ahol igény szerint szaktanáccsal segítenek a kiválasztásban.

1092 Budapest, Ferenc krt. 28.
1117 Budapest, Móricz Zs. krt. 14.
1117 Budapest, Váli u. 2.
1117 Budapest, Váli u. 4.
1185 Budapest, Üllői út 829.
1222 Budapest, Borkő u. 12.
1222 Budapest, Háros u. 131.
2011 Budakalász, József A. u. 73.
2344 Dömsöd, Dózsa Gy. u. 1.
2330 Dunaharaszti, Némedi út 10.
5130 Jászapáti, Kossuth L. u. 25.
6900 Makó, Kossuth u. 22.
7100 Szekszárd, Rákóczi út 43.
5000 Szolnok, Szántó krt. 61-63.
5008 Szolnok-Szandaszöllős, Munkácsy M. u. 28.
9012 Győr-Ménfőcsanak, Mérföldkő u. 9.
2045 Törökbálint, Munkácsi M. u. 1/a.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: biztonság, lopás, lakat, zár

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidrofoil (hordszárnyas) vízi járművek

Az utóbbi években a különféle, újdonságnak mondható vízi járművek sorában jelentős változást hoztak az ún. hidrofoil, azaz hordszárnyas változatok. Ezek a már ismert és bevált szárnyashajók...


Gyerekszoba kialakítása

Egy gyermek születésekor alaposan át kell rendezni otthonunkat, hiszen a gyermek biztonsága és minél kényelmesebb ellátása kell, hogy az elsődleges szempont legyen. És nem feledkezhetünk meg a...