Fűgyomirtás

2011-07-08 23:18:35 | Módosítva: 2011-07-12 18:11:50

A füvek között megjelenő kétszikű gyomokat vegyszeres gyep-gyomirtó permetezéses kezeléssel ritkíthatjuk meg. Ez egy nagyon hatékony megoldás, de arra figyeljünk, hogy a permetezést soha ne gyepszellőztetés vagy fűnyírás után közvetlenül végezzük, mivel van akkor „épp elég baja” enélkül is a fűnek. A permetezést a nyírás utáni 5-6 napra időzítsük, lehetőleg csapadékmentes és minél naposabb, szélmentes időszakra.

A gyep gyomirtó szer a frissen kelt fűmagvetésnek és a zsenge növényeknek sem tesz jót, azért a legjobb, ha tavasszal gyepszellőztetünk, és felülvetünk, majd nyár elején, amikor már megerősödött az idei pótló vetés fűállománya is, akkor végzünk vegyszeres gyepgyomirtást. Ez annál eredményesebb lesz, minél nagyobb levélfelületét éri a szer a gyomoknak (leggyakrabban a fehérhere vagy a gyermekláncfű). A vegyszeres kezelés után a következő fűnyírásig várjunk legalább 5-6 napot, hogy a szer hatni kezdjen. Meleg, száraz időben gyorsabban hat a szer, ezért ha öntözött a gyepünk, akkor kezelés után pár napig ne öntözzünk.
Amikor a gyomok elsárgulnak, ne végezzünk rögvest fűnyírást csak akkor, ha már a gyökereiket is elérte a szer, azok is pusztulni kezdtek. Ezt úgy tudjuk megállapítani, ha néhány már sárgult gyomot kihúzunk a talajból. Ha a gyökérzete még ép, és fűvágással leszedjük a tetejüket, akkor gyökérről könnyen újrahajthatnak, mert a hatóanyag még nem ért le a levelekből és a szárból a gyökerekig. A türelem ilyenkor nagyban fokozza munkánk hatékonyságát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyom, fű. gyep

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötletes eszközök, nagy segítségek

Kertünk ápolásához számos olyan eszköz kapható vagy készíthető, amelyek bár egy nagyon egyszerű ötleten alapulnak, ennek ellenére mégis óriási segítséget nyújthatnak munkánkhoz. Ezekből az ötletes...


LED a kompakt fénycsövek és a hagyományos izzók ellen

A LED termékek bevezetésével párhuzamosan az Óbudai Egyetem közreműködésével vizsgálták a hazai fogyasztói szokásokat, a korszerű fényforrások használatát. Mintavétel alapján felmérték a magyar...