Fűgyomirtás

2011-07-08 23:18:35 | Módosítva: 2011-07-12 18:11:50

A füvek között megjelenő kétszikű gyomokat vegyszeres gyep-gyomirtó permetezéses kezeléssel ritkíthatjuk meg. Ez egy nagyon hatékony megoldás, de arra figyeljünk, hogy a permetezést soha ne gyepszellőztetés vagy fűnyírás után közvetlenül végezzük, mivel van akkor „épp elég baja” enélkül is a fűnek. A permetezést a nyírás utáni 5-6 napra időzítsük, lehetőleg csapadékmentes és minél naposabb, szélmentes időszakra.

A gyep gyomirtó szer a frissen kelt fűmagvetésnek és a zsenge növényeknek sem tesz jót, azért a legjobb, ha tavasszal gyepszellőztetünk, és felülvetünk, majd nyár elején, amikor már megerősödött az idei pótló vetés fűállománya is, akkor végzünk vegyszeres gyepgyomirtást. Ez annál eredményesebb lesz, minél nagyobb levélfelületét éri a szer a gyomoknak (leggyakrabban a fehérhere vagy a gyermekláncfű). A vegyszeres kezelés után a következő fűnyírásig várjunk legalább 5-6 napot, hogy a szer hatni kezdjen. Meleg, száraz időben gyorsabban hat a szer, ezért ha öntözött a gyepünk, akkor kezelés után pár napig ne öntözzünk.
Amikor a gyomok elsárgulnak, ne végezzünk rögvest fűnyírást csak akkor, ha már a gyökereiket is elérte a szer, azok is pusztulni kezdtek. Ezt úgy tudjuk megállapítani, ha néhány már sárgult gyomot kihúzunk a talajból. Ha a gyökérzete még ép, és fűvágással leszedjük a tetejüket, akkor gyökérről könnyen újrahajthatnak, mert a hatóanyag még nem ért le a levelekből és a szárból a gyökerekig. A türelem ilyenkor nagyban fokozza munkánk hatékonyságát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyom, fű. gyep

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mikor kondenzációs a kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazánok működési elve régóta ismert. Nyeresége a füstgázok hőmérsékletének csökkentéséből, és az ebből adódó páralecsapódásból ered. A hagyományos kazánokból az égéstermékek magas...


Módszerek a gyomok ellen

Sokan tapasztalhatják, hogy tavasszal a gyomok kapnak leghamarabb erőre. Félte védett növényeink olykor elfagynak, ám ez a gyomokkal valahogy ritkábban fordul elő. A gyomirtási módszerekkel már...