Kerti vízelvezetés

2011-07-17 22:22:52 | Módosítva: 2011-07-22 22:12:55

Az épületek egyik legnagyobb ellensége a víz, jöjjön alulról vagy felülről. Vízelvezető rendszerekkel gondoskodhatunk az esővíz összegyűjtéséről, elvezetéséről.

Az épületeket övező burkolt felületek vízelvezetése összetett feladat. Első és legfontosabb követelmény a megfelelő lejtés biztosítása, amivel pl. a füves felületek felé terelhetjük a csapadékot. Hátránya e megoldásnak, hogy a burkolt területek szélein az őszi-téli fagyok károkat okozhatnak, de egyszerűen egy nagy mennyiségben lezúduló csapadék is túlzottan feláztathatja a talajt.
Mindezek elkerülésére készülnek a kerti vízelvezető rendszerek, amik lehetnek pont- vagy vonalszerűek. Előbbiek az összefolyók, utóbbiak a folyókák, csatornák. Mindezek beruházási költségei eltörpülnek a víz hosszú távú károsító hatása mellett.
Pontszerű vízelvezetésnél a felületen négy lejtésirányt kell kialakítani, tölcsérszerűen gyűjtve Faleveleket, virágokat megfogja a sűrű rácsössze a csapadékot. Vonalszerű vízelvezetésnél általában két lejtésirányt szokás alkalmazni, ennél több lejtés bonyolítja és drágábbá teszi a kivitelezést. A pontszerű vízelvezetés hátránya a nagyobb földmunka, és az, hogy a víznek nagyobb utat kell megtennie az elvezetésig.
Folyókákkal a csapadék gyorsabban elvezethető, ami az egyre gyakoribb intenzív záporoknál fontos szempont lehet. Ha az üzemeltetési részét nézzük, a pontszerű rendszernél a víz több időt tölt rejtett csatornákban, amik tisztítása körülményesebb, mint egy felszíni csatornáé.

Terhelés és tisztíthatóság

Ha kocsi behajtónál vagy más hasonló, időszakosan nagyobb terhelést felvevő felületen alkalmazzuk a vízelvezetés elemeit, lényeges lehet, hogy milyen terhelési osztályú terméket vásárlunk. Folyókáknál ezt az adatot a rácson láthatjuk. Megjelenési szempontból fontos tulajdonság a rács mintázata, hiszen többnyire ez látszik csak az egész rendszerből.
Folyókáknál három alapvető osztályt különböztethetünk meg. A kétrészes folyókák a klasszikus vízelvezetők, amik a testből és egy különálló rácsból állnak. Egyrészes folyókánál a test és a rács egy rendszert alkotnak, ezek előnye, hogy fizikai behatásra sem mozdul el a két rész, nem keletkezhet egy fedetlen árok a kertben.
Harmadik család a résfolyóka, ami tulajdonképpen egy 20 mm széles hasíték (nagyjából olyan, mint a hidakon lévő dilatációs rés), a folyóka pedig ez alatt helyezkedik el. Tisztítóaknák beépítésével egyrészes és résfolyókák esetén is biztosítható a tisztíthatóság.

Anyagok és lejtés

Lényeges kérdés a folyókák és összefolyók anyaga, melyek általában a következők lehetnek: polimerbeton, üvegszál erősítésű beton, műanyag, öntöttvas, acéllemez (horganyzott vagy rozsdamentes). A kiválasztásnál az Elegáns helyekre ajánlott a résfolyókaesztétikum mellett az is szempont, hogy az egyik jobban a másik kevésbé áll ellen a téli sós lé maró hatásának, illetve terhelhetőség szempontjából is jelentősek a különbségek. Leggyakrabban a polimer-beton nyújtja az optimális megoldást, ez ugyanis megfelelően szilárd és nem szívja magába a vizet.
Az elvezetés oldaláról meg kell különböztetni a természetes és a mesterséges lejtést. Az első esetben maguk a terepviszonyok adják a felület és a folyóka lejtését, a másodiknál nekünk kell biztosítani az esést. Teraszoknál, erkélyeknél erre gyakran nincs lehetőség, ekkor alacsony beépítésű folyókák használhatók lejtés nélkül.
Egy másik lehetőség a lépcsős folyókaesés, ahol a többméteres szakaszokat 5 cm-es szintkülönbségek választják el egymástól. Az ideális megoldás a fenékesés, ami folyókák esetében 0,5 százalék.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízelvezetés, árokkarbantartás

A tulajdonunkban lévő bekerített ingatlan előtt, az útburkolatig esetenként több méter széles sáv húzódhat. Ez a terület ugyan nem része az ingatlanunknak, de sok mindent nekünk kell elvégezni itt...


Szennyvízátemelők

Ha épületünk akár egyetlen vizes blokkja az utca szint alatt helyezkedik el, szennyvíz átemelőre lesz szükségünk. Ezzel lehet a ház vizesblokkjában levő szennyvizet a magasabban levő...