Fűnyíró, de más, mint a többi

2011-07-13 00:47:05 | Módosítva: 2011-07-20 18:42:38

Végre itt a tavasz és végre kiszabadulhatunk a négy fal közül. Kezdődhetnek a kerti partik, a grillezések, a kertben eltölthető kikapcsolódás, pihenés előkészületei. Persze ehhez nélkülözhetetlen az ápolt, rendezett kert és a szép pázsit. Ilyenkor mindenki előveszi a régi fűnyíró gépét, ami vagy beindul, vagy nem. Utóbbi esetben futás egy szakkereskedőhöz, vagy egy áruházba, ahol aztán válogathat mindenki, hiszen óriási a választék. Hogy ne csak egy szezont bírjon ki a gép, és tényleg öröm legyen vele dolgozni, érdemes megfogadni az alábbiakat.

A motor, amit a fűnyíró lelkének tekinthetünk, legyen Briggs vagy Honda, hiszen ez az a két márka, ami a legmegbízhatóbb, és kapható hozzájuk mindenféle alkatrész, ráadásul országos szervízhálózattal rendelkeznek. Ezt még talán egy jobb kereskedő is elmondja, de aztán a vásárolni szándékozók teljesen magukra maradnak.
Pedig egy fűnyíró nem csak a motorból áll. A ház legyen robusztus, mély és a vágótér legyen ívelt. Ez fontos a tökéletes fűgyűjtéshez és a mulcsozáshoz. Apropó, mulcsozás. Sokan nem ismerik ennek a funkciónak a jelentését, pedig nem lesz soha szép és egészséges a fű e nélkül. A mulcsozásnak két feladata van. Egyrészt trágyázza a talajt, másrészt eső vagy locsolás után egy talajtakarást ad, ami nem engedi kipárologni a talajból a nedvességet. Ha ennek megértjük a jelentőségét, akkor beláthatjuk mennyire fontos, hogy a mulcsbetét alaptartozék legyen. Persze a vágókésnek is alkalmasnak kell lennie mind vágásra, mind mulcsozásra.
Nagyon fontos, hogy a kidobó nyílás nagyméretű legyen, hogy a levágott fű teljes egészében a fűgyűjtőbe kerüljön. Kétféle fűgyűjtő létezik: a műanyag és az acélvázas textilzsák. Ez utóbbi a jobb, hiszen nem engedi át az esetlegesen felvert port, nem árt neki az UV sugárzás, és kevésbé sérülékeny.
A kezelést tekintve sok mindenre nem gondolunk a vásárlás pillanatában, például arra, hogy a fűgyűjtőt egyszerűen ki tudjuk e venni, és hogy az elfér e a két kormányrúd között. Képzeljük csak el, milyen körülményes és nehéz egy 50-55 literes, jól megrakott fűgyűjtőt alulról kicibálni. A másik dolog, hogy az üzletben egy szép, tiszta gépet látunk, de munka után ez nem így néz ki. El kell takarítani. Igen ám, de ha üzemanyag és olaj van a gépben, akkor nem szabad oldalra fordítani. Éppen ezért csak olyat válasszunk, aminek van locsolótömlő csatlakozása, így egyszerűen és tökéletesen elmosható a kés és a vágótér. Persze a vágótérnek teljesen zártnak kell lennie, hogy se a vágott fű, se a víz ne érje a keréktengelyeket és a meghajtást, így azokon ne alakulhasson ki a korrózió.
Sok gyártó próbálja azzal eladni a termékét, hogy azon nagyméretű hátsókerék vagy csapágyazott kerék van. Nos, ezek jól hangzanak, de a kezelhetőség és a tartósság nem ettől függ. Sokkalta fontosabb, hogy a kerekek ne a házhoz legyenek külön-külön rögzítve, hanem tengelyekre legyenek szerelve. Azokon a gépeken, ahol a magasságállítást mindegyik keréknél külön el lehet végezni, azoknál nagyon hamar fognak lötyögni, lógni, szétesni, eltörni azok a kerekek. Egy jól perselyezett, tengelyen lévő kerék szinte elnyűhetetlen, és nem igazán számít a méret sem. Egy a lényeg. Vásárlás előtt próbáljuk ki, tologassuk, szlalomozzunk, forduljunk vele. Ha könnyen tudjuk menet közben forgatni, akkor jó, hiszen egy kertben nem csak fű van, hanem fák, bokrok, tereptárgyak, amiket ugyanúgy kell majd kerülgetni munka közben is.
Nagyon hasznos, ha a vágásszélesség nagyobb, mint a kerekek nyomtávja, hogy ne maradjon levágatlan fű sem a járdák, sem a fák, bokrok mellett, és ne kelljen utána még egy fűszegélynyíróval is bajlódnunk. Sajnos erre kevés gyártó gondolt. A kormányrúd alakja sem lényegtelen. Épp úgy legyen szimmetrikus, mint az emberi test, és ezt a szimmetriát kövesse a gázkar, illetve a hajtáskar formája, hogy minden helyzetben, akár egy kézzel is kényelmesen tudjuk tartani. Persze legyen a kar lehajtható, hogy könnyen tudjuk szállítani, azonban ha a kart félbe is lehet hajtani, akkor szinte biztos, hogy a fűgyűjtőt nem tudjuk felülről kivenni a karok között.
Vajon létezik olyan fűnyíró, ami minden elvárásunknak megfelel? Próbálkoztunk már egy-két típussal, és kijelenthetjük, hogy a Hitachi minden tekintetben tökéletes megfelel a fenti igényeknek. Mindenkinek bátran tudjuk ajánlani a Hitachi fűnyíróit, akár önjáró, akár tologatós kivitelben.
Érdemes megtekinteni a szakkereskedésekben, melyek megtalálhatóak a www.hitachi-powertools.hu oldalon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró, hitachi, alko

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

alexandru avatarja

alexandru        

Funyiro! Egy 6 LE.-os Robix tipusu kapagep tulajdonosa vagyok.Nagyszeruen bevallt a masina,elegedett vagyok vele.A telyes boldogsaghoz vasaroltam egy funyiro adaptaciot is.Itt ert egy kisebb meglepetes,mert 5 hasznalat utan a funyiro kerekeirol levallt a gumiabroncs.Semmi gond,vasaroltam 4 drb. uj kereket, minoseget es minden OK. Az ami nem OK. hogy miert szerelnek annyira gyenge minosegu kerekeket a funyiro adaptaciohoz ? Alex

Válasszunk fűnyírót az Ezermesterrel

Itt a nyár, kerti teendőink közül most aktuális a pázsit rendszeres karbantartása, a fűnyírás; adíszfák, bokrok ágainak esztétikai metszése és a gyümölcsösök permetezése. Kiskerttulajdonosként...


Kerti gépeink karbantartása

A házikertekben használt kisgépeken, (legyen az fűnyíró, szivattyú, motoros kapa, motoros fűrész vagy gyepszegély-nyíró) bizonyos apró karbantartási munkákat gyakorta szükséges elvégezzünk ahhoz,...