Lendkerekes Volvo

2011-06-03 14:18:06 | Módosítva: 2011-06-03 14:58:58

Gyerekkorunk lendkerekes autóit nemsokára akár teljes életnagyságban is viszontláthatjuk az utakon. A Volvo a mozgási energia tárolását ilyen módon valósítaná meg.

KERS - aki járatos a Formula-1 világában, gyakran találkozik ezzel a mozaikszóval. "Kinetic Energy Recovery System", azaz "Mozgásienergia-visszanyerő rendszer" a megfejtés. A versenyautók a fékezéskor felszabaduló energiát akkumulátorokban tárolja, ami gyorsításkor (elsősorban előzéskor) egy villanymotor révén segít rá a belsőégésű motor teljesítményére. Ezzel szemben a Volvo koncepciója teljes mértékben mechanikus, és nem igényel akkumulátort. A lendkerék a motor főtengelyéhez kapcsolódik, ahogy a fékre lépünk, a lendkerék felpörög, egészen 60.000 fordulat /perc-ig, így tárolja a mozgási energia egy részét. Elinduláskor, gyorsításkor a lendkerék tehetetlensége járul a motor munkájához.


 

Az 1980-as években a Volvo már kisérletezett ilyen fajta megoldással, ám az acélból készült, forgó alkatrész túl nehéz volt, ami csökkentette a rendszer hatékonyságát. Most egy mindössze 6 kilogramos, karbonszálas technikával készült lendkerék foglal helyet a házban, amiben vákuumot hoztak létre. 60.000-es percenkénti fordulatszámnál 80 lóerő teljesítmény nyerhető ki vele, rövid távon. Elsőkerék-hajtásnál, fékezéskor, a belsőégésű motor kikapcsol, és úgy is marad, amíg a lendkerék elegendő energiával rendelkezik. A Volvo számításai szerint a KERS 20%-os üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet a városi körülmények között, nem mellesleg a fékbetétek kopása is jelentősen csökken.

(forrás: Volvo)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

KNE: közel nulla energiaigényű épület

Az elmúlt 60 évben az újonnan épülő épületek komfortosság tekintetében sokat fejlődtek. A komfortosság javulásával együtt az épületek energiafogyasztása, fenntartási költsége és építési költsége...


Szoba ikreknek

Egy jól funkcionáló gyerekszoba berendezése nem könnyű feladat. Gyakorlatilag egyetlen helyiségben kell megoldani az élet minden fontos tevékenységét, hiszen a gyerekek hálószobája, nappalija,...