Tükör ABC

2011-07-06 23:14:44 | Módosítva: 2011-07-08 22:50:08

Tükröket minden nap használunk, sokféleségük azonban nem mindig tudatosul bennünk. Pedig ha megismerjük a választék és a felhasználási lehetőségek tárházát, akkor sokkal kreatívabban is alkalmazhatjuk őket otthonunkban.

A tükör szavunk ótörök eredetű, eredeti jelentése „kerek”, ami a belőle készült tárgy akkori formájára utal. A tükör kiváló fényvisszaverő képességgel bíró, görbült vagy sík felület, ami annyira sima, hogy a visszavert fénysugarakból kép keletkezik. A tükröző felület egyenetlenségei ezért nem lehetnek nagyobbak, mint a visszavert fény hullámhossza. Egy egyenetlen fehér fal például ugyancsak visszaveri a fényt, de szét is szórja a tér minden irányába, így nem keletkezik kép.
A tükrök fajtái közül érdemes megemlíteni a fémbevonatos tükröket, a kémtükröket és az interferencia tükröket. Az elsők részben átlátszó tükrök, mint a bevonat nélküli üveglapok, egy széles hullámhossz-tartományban részben visszaverők. Ezek a tükrök lényegesen vékonyabb bevonatot kapnak, mint a normál tükrök, így a fény egy részét áteresztik, másik részét visszaverik – ettől lesznek részben átlátszóak. A bevonat fajtájától függően változtatni lehet a fény megoszlásán. Például a vékony aranyréteg inkább az infravörös fényt tükrözi vissza, látható fényben kéken átlátszók.

A kémtükrök az egyik oldalról nézve átlátszók, a másik oldalról nézve normál tükrök, így az egyik szobából meg lehet figyelni a másik szobában tartózkodókat, míg az ottaniak csak saját tükörképüket látják a tükörben. Egyik oldalukon vékony fémréteg van, ám működni csak úgy képesek, ha a két oldalukon eltérő fényviszonyok vannak. A sötét részből csak akkor lehet jó képet látni a túloldalon, ha ott pedig világosabb van.
Az interferenciatükrök részben átlátszók. Készítésükkor egy üveglapra többféle speciális rétegeket hordanak fel egyenletes vastagságban. A rétegek vastagsága megegyezik a tükör által mérendő hullámhossz felével. E tükrök a gyártástechnológiától függően és bizonyos beesési szögekre normál tükörként működnek, a többi fényt áteresztik.

A tükör formájától is függ a kép

Síktükrökkel nap mint nap találkozunk, ilyenek a háztartásokban alkalmazott tükrük. Úsztatott üvegből készülnek, ez biztosítja a leginkább sík felületet, és a valósághű képet.
A síktükör készítette kép a tárggyal egyenlő nagyságú látszólagos kép. Megőrzi a méreteket, és a szögeket is, de az irányítást megfordítja a síkjára merőleges irányok megfordításával. Amennyiben valaki a tükörkép helyzetébe képzeli magát, akkor úgy tűnik, hogy a függőlegesen álló tükör felcseréli a jobb és a bal oldalt. Nem sík tükör esetén másfajta kép keletkezik. A domború tükrök kicsinyítik a látszólagos képet, míg a homorú tükrökkel nagyított valódi kép alkotható.
A domború tükrökkel a nehezen belátható útkereszteződésekben találkozhatunk, de az autók visszapillantó tükrei is ilyenek. E tükrök egy tengely mentén görbülnek, ami megnöveli a látóteret, így autóvezetéskor a holtterek is láthatóvá válnak.
Ellentétükkel, a homorú tükrökkel is találkozhatunk a háztartásban, ilyenek a borotválkozó és kozmetikai tükrök. Az előttük álló gyújtótávolságon belülre kerülve nagyított látszólagos képet kap a tükörtől. A tükör így egyben nagyítóként is működik.
Ezen kívül még számos speciális tükörrel találkozhatunk. Ilyenek a görbe tükrök, melyek vidámparki szellemkastélyokból ismerhetők, de az orvosi endoszkópok is tartalmaznak speciális tükröket a másképp nem belátható területek vizsgálata miatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: tükör, fürdőszoba

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyáron is sok a CO-mérgezés

A fűtési szezonon kívül sem telik el úgy egy nap, hogy ne következne be egy vagy több szén-monoxid-mérgezés. A meleg nyári időben ugyan nem fűtünk, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene...


WC öblítő szelepek

A különálló WC helyiségek általában nem túl tágasak és a fürdőszobában elhelyezett WC csészék is csökkentik e helyiségek szabad területét. Acsészékhez pedig többnyire egy öblítőtartály is tartozik,...