Tükör ABC

2011-07-06 23:14:44 | Módosítva: 2011-07-08 22:50:08

Tükröket minden nap használunk, sokféleségük azonban nem mindig tudatosul bennünk. Pedig ha megismerjük a választék és a felhasználási lehetőségek tárházát, akkor sokkal kreatívabban is alkalmazhatjuk őket otthonunkban.

A tükör szavunk ótörök eredetű, eredeti jelentése „kerek”, ami a belőle készült tárgy akkori formájára utal. A tükör kiváló fényvisszaverő képességgel bíró, görbült vagy sík felület, ami annyira sima, hogy a visszavert fénysugarakból kép keletkezik. A tükröző felület egyenetlenségei ezért nem lehetnek nagyobbak, mint a visszavert fény hullámhossza. Egy egyenetlen fehér fal például ugyancsak visszaveri a fényt, de szét is szórja a tér minden irányába, így nem keletkezik kép.
A tükrök fajtái közül érdemes megemlíteni a fémbevonatos tükröket, a kémtükröket és az interferencia tükröket. Az elsők részben átlátszó tükrök, mint a bevonat nélküli üveglapok, egy széles hullámhossz-tartományban részben visszaverők. Ezek a tükrök lényegesen vékonyabb bevonatot kapnak, mint a normál tükrök, így a fény egy részét áteresztik, másik részét visszaverik – ettől lesznek részben átlátszóak. A bevonat fajtájától függően változtatni lehet a fény megoszlásán. Például a vékony aranyréteg inkább az infravörös fényt tükrözi vissza, látható fényben kéken átlátszók.

A kémtükrök az egyik oldalról nézve átlátszók, a másik oldalról nézve normál tükrök, így az egyik szobából meg lehet figyelni a másik szobában tartózkodókat, míg az ottaniak csak saját tükörképüket látják a tükörben. Egyik oldalukon vékony fémréteg van, ám működni csak úgy képesek, ha a két oldalukon eltérő fényviszonyok vannak. A sötét részből csak akkor lehet jó képet látni a túloldalon, ha ott pedig világosabb van.
Az interferenciatükrök részben átlátszók. Készítésükkor egy üveglapra többféle speciális rétegeket hordanak fel egyenletes vastagságban. A rétegek vastagsága megegyezik a tükör által mérendő hullámhossz felével. E tükrök a gyártástechnológiától függően és bizonyos beesési szögekre normál tükörként működnek, a többi fényt áteresztik.

A tükör formájától is függ a kép

Síktükrökkel nap mint nap találkozunk, ilyenek a háztartásokban alkalmazott tükrük. Úsztatott üvegből készülnek, ez biztosítja a leginkább sík felületet, és a valósághű képet.
A síktükör készítette kép a tárggyal egyenlő nagyságú látszólagos kép. Megőrzi a méreteket, és a szögeket is, de az irányítást megfordítja a síkjára merőleges irányok megfordításával. Amennyiben valaki a tükörkép helyzetébe képzeli magát, akkor úgy tűnik, hogy a függőlegesen álló tükör felcseréli a jobb és a bal oldalt. Nem sík tükör esetén másfajta kép keletkezik. A domború tükrök kicsinyítik a látszólagos képet, míg a homorú tükrökkel nagyított valódi kép alkotható.
A domború tükrökkel a nehezen belátható útkereszteződésekben találkozhatunk, de az autók visszapillantó tükrei is ilyenek. E tükrök egy tengely mentén görbülnek, ami megnöveli a látóteret, így autóvezetéskor a holtterek is láthatóvá válnak.
Ellentétükkel, a homorú tükrökkel is találkozhatunk a háztartásban, ilyenek a borotválkozó és kozmetikai tükrök. Az előttük álló gyújtótávolságon belülre kerülve nagyított látszólagos képet kap a tükörtől. A tükör így egyben nagyítóként is működik.
Ezen kívül még számos speciális tükörrel találkozhatunk. Ilyenek a görbe tükrök, melyek vidámparki szellemkastélyokból ismerhetők, de az orvosi endoszkópok is tartalmaznak speciális tükröket a másképp nem belátható területek vizsgálata miatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: tükör, fürdőszoba

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kád, vagy zuhanykabin?

A fenti kérdés általában fürdőszoba felújítások előtt szokott felmerülni és megválaszolásához mindig több egyedi körülményt kell alaposan mérlegelni. Az átalakítás mindenképen nagy felfordulással...


Fürdőszoba átgondoltan

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos...