Tippek mesterember választáshoz

2011-11-17 11:51:44 | Módosítva: 2011-11-17 11:51:44

Ha egy társaságban valaki elkezd erről a témáról beszélni, biztosan a lesz beszélgető partnere, mert mindenkinek van egy-egy története vagy rémtörténete a témáról. Tényleg nehéz feladat jól választani, hogy csak rendes munkáért fizessünk, és a drága építőanyagok is megfelelő minőségben, kifizethető áron legyenek beépítve. Néhány egyszerű szabály következetes betartásával sok bosszankodástól kímélhetjük meg magunkat.

Ismerőst, rokont inkább ne

Ismerőst, rokont, barátot jobb, ha nem bízunk meg pénzért a lakásban elvégzendő munkálatokkal. Ingyen is gyakran sok kárt okozhat, számon kérni, pedig szinte lehetetlen. Természetesen ez alól vannak kivételek, hiszen profi mesterember is lehet, de kétszer is gondoljuk meg, mielőtt megállapodunk.

Referencia

A legjobb referencia az évekkel korábban elvégzett munka jó állapota. Pl. egy burkolást vagy festést hiába nézünk meg frissen, az újdonság varázsa, a tisztaság elviszi a szemet a lényegről. A szép és igényes munka a rendszeres használat során is szép kell, hogy maradjon évekig, ezért a mester munkáiból ne a frissen elkészültet nézzük meg.

Pontosság

A mesteremberek mindig késnek, ezt sajnos muszáj tudomásul venni. De nem mindegy, hogy mennyit, és a mai világban egy telefonhívás mindenképpen elvárható, ha nem ér oda hozzánk időben. Ne várjuk el, hogy pl. pontosan 3-ra érkezzen, hiszen mi sem néznénk jó szemmel, ha a csöpögő csapot csak ezért ott hagyná nálunk, mert a következő megrendelőhöz pontosan akar érkezni.

Árajánlat

Ne vegyük komolyan az olyan végleges árajánlatot, amit úgy ad, hogy meg sem nézi a helyszínt. Érdeklődjünk telefonon a mesterember átlagárairól, egységárairól. Ne raboljuk egymás idejét, ha túl magas, pl. a burkolási négyzetméterára. Előfordul, hogy a mesterek kicsit magasabb áron dolgoznak a Rózsadombon, mint a szerényebb körülmények között élőknél, ezt is megelőzhetjük, ha telefonon kérünk egységárakat. Megállapodást azonban csak a helyszíni szemle után kössünk.

Tisztázzuk, hogy az árajánlat tartalmazza-e az anyagköltséget vagy sem, hogy az anyagbeszerzés a mi feladatunk-e vagy a mesterember beszerzi a szükséges anyagokat, az utolsó csavarig. Mindkettőnek van előnye: ha nincs benne az árban az anyagköltség, magunk választhatjuk meg, hogy miből milyen minőségűt választunk. Nem kell azon aggódni, hogy mindenből a legolcsóbb – így valószínűleg a legsilányabb – lesz beépítve lakásunkba, ezzel hibák sokaságának lehetősége lesz esetleg beépítve a falba. Viszont ekkor magunknak kell az anyaglista alapján beszereznünk mindent, ami sok-sok időbe telhet, nem beszélve a váratlan anyagszükségletekről.

Talán a legjobb megoldás, ha tisztán munkadíjra állapodunk meg a mesterrel, és meghatározzuk, hogy mit és melyik építőanyag telepen, üzletben vásárol meg ő. Ilyenkor nem akad meg a munka addig sem, amíg mi nem vagyunk személyesen jelen, és számlánként el tudunk számolni.

Véleményünk szerint, soha ne a legolcsóbb árajánlatot fogadjuk el. Egy nagyon alacsony árba nem férhet bele a számla, így megfelelő garancia, és az adó sem. Egy középáron dolgozó mesternek lehet kellő mennyiségű munkája, ami gyakorlottságát biztosítja. A kiugróan magas árat pedig felesleges megfizetni.

Pontosan tudjuk, mit akarunk

Nem szabad úgy mestert hívni, hogy ő majd megmondja. Ilyet csak hiba esetén tegyünk, felújításnál, építésnél nem. A mai fogyasztói társadalomban annyiféle anyag kapható minden megoldandó feladatra, hogy nincs az a mesterember, aki mindet kiválóan ismeri, előnyeit-hátrányait mérlegelve dönthetne helyettünk. Természetesen kérjük ki a véleményét, nyílván vannak tapasztalatai, jól ismer anyagokat, de ne ő döntsön. Lapunk és az internet is segít eligazodni a sokféle anyag és technológia megismerésében, tájékozódjunk, legyünk felkészültek, amikor tárgyalunk a feladatokról és az árajánlatról.

Ne hagyjuk teljesen magára munka közben a mestereket

Ha nem is tudunk ott ülni egész nap a mester mellett, minden nap nézzük meg aznap mit csinált, hogyan haladt, azt milyen minőségben végezte el. Konzultáljunk a változásokról, ne oldjon meg mindent egyedül, esetleg úgy, ahogy nekünk nem tetszik, és késő már visszabontani.
A legrendesebb, legtisztább mester után is rakjunk rendet, magunk is, söpörjünk fel stb. Tiszteljük meg vele, hogy másnap reggel - a munkához mérten ugyan, de – tisztaságban folytathatja a munkáját. Biztosítsunk számára öltözködésre, étkezésre helyet. Ilyen irányú igényességünket és tiszteletünket visszakapjuk a munkájában.

A fentiek mellett se „bratyizzunk” a mesterrel, mert elveszítjük a lehetőséget az esetleges számonkérésre, ha gond adódik a munka minőségével, a későbbi garanciális igényünk kapcsán is.

Mikor fizessünk?

Előre állapodjunk meg, hogy milyen ütemben fizetünk, de mindig mi tartozzunk, mert csak addig van esélyünk a problémák időben elfogadható javítására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mester, tipp

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ezermester 2013. októberi lapszáma

Az Ezermester 2013. októberi lapszáma megvásárolható az újságárusoknál, postahivatalokban, benzinkutakon és hipermarketekben valamint előfizethető honlapunkon vagy megrendelhető elektronikus...


Ezermester Extra 2016/1. énKertem: virágoskert

Lapozzon bele!Digitálisformában megvásárolható itt!