Egészségesen kell ülni is

2011-11-22 18:41:05 | Módosítva: 2011-11-22 18:41:05

Egy széknek nem csak kényelmesnek, hanem egészségesnek is kell lenni. A hátfájások és hasfájások oka is lehet az egész napos egészségtelen ülés, sőt emésztési zavarokat is okozhat, ha egész nap összenyomjuk a hasunkat a nem megfelelő testtartással. Ráadásul nemcsak a munkahelyén üldögél sokat az ember, hanem az autóban, vonaton, buszon, étkezésnél. Szórakozásaink legnagyobb része alatt is sokat ülünk pl. tv nézés, mozi, színház stb.

A legtöbb panaszt a görnyedt háttal való ülés okozza. A hátgerinc az egész testet tartja, minden mozdulatban rész vesz, fontos a dupla S-alakú görbülete testünk egyensúlyban tartásához. Rossz testtartású, görnyedt háttal ülésnél, túlterheljük az alsó csigolyákat, ezért hamar megjelennek a hát- és izomfájások, majd a vérkeringési rendellenességek és az ismeretlen okú fejfájások.

Iroda- és munkaszék

Az egészséges – stabil és egyenes – ülés, lehetővé teszi a szükséges testhelyzet változtatásokat, ami mellett a test alsó része szinte mozdulatlan marad. A jó szék előre és hátra is engedi a test mozgását, miközben hosszanti irányban támasztja a derekat és a medencét, folyamatosan követve a testet, a tartást megőrizve (dinamikus ülés). A háttámla folyamatos nyomással támasztja a hátat, mellyel a hátizmok ernyedését meggátolja, kidomborodó íve a medence tájékát támassza. A háttámla és az ülőke 90°-nál nagyobb szöget zárjon, így kapja a legkisebb terhelést a szívünk, a légző- és az emésztőszervek. Legyen a szék kellően széles és mély, elől lekerekített.

Ülésnél a talp mindig teljes felületével a padlón legyen a térd 90°-os hajlása mellett. Ha túl magas a szék, akkor lóg a lábunk, és így akadályozott a keringés, ami a láb duzzadásához, zsibbadásához vezet. Az ülőrész ne lejtsen se előre se hátra, ne legyen se puha, se kemény. A túl puha, süppedős ülőrész terheli a gerincet aranyeret okozhat, keményen ülni pedig nem kényelmes. A székek központi rugója minden hirtelen testmozgást tompít, ami szintén tehermentesíti szervezetünket.

Az irodaszékek stabilitását az ötágú görgős csillagláb biztosítja. Ennek a mérete kiemelten fontos az ún. főnöki foteleknél, mert kicsire méretezett lábbal hamar hanyatt lehet esni, amikor hátradőlünk, hiszen testünk súlypontja a kerekeken kívülre esik.

A karfa kényelmet biztosít a fáradt karoknak, de célszerűbb az állítható magasságú, hogy biztosan beférjen az asztal alá. A multifunkciós karfák szélességben, mélységben, magasságban és oldalirányban is állíthatók.

Étkező, vendég és tárgyaló székek

Ezeken a székeken nem ülünk olyan hosszan, mint az irodaszékeken. Lehet választásnál az elsődleges szempontja az esztétika, bár érdemes – ha nem is olyan szigorúan – de az irodaszékeknél leírt alapkövetelményeknek megfeleltetni ezeket a székeket is. A vízszintes ülőlap, a megfelelő magasság, a derekat támasztó háttámla fontos a rövid ideig tartó ülés alatt is. Ha kényelmes a szék, akkor az állandó mocorgás is elmarad, akár étkezés, akár tárgyalás alatt.

Fotel

Fotel és fotel között nagy a különbség. Vendégfotelnek – akár otthonra, akár az irodába – egyenes háttámlájú, nem túl alacsony fotelt válasszunk, hiszen vendégeinket feszélyezheti, ha szinte „fekszenek” benne. A pihenő és relax fotelek háttámlája döntött, kényelmesen hátradőlve lehet bennük pihenni, teljesen alátámasztott háttal. A fotelek ülőlapja hátrafelé dől, de ne legyen 15°-osnál nagyobb ez a dőlésszög. Egy fotelnek mindig legyen karfája, karunk se lógjon, mert az fárasztó.

Fontos kérdések irodaszék választásakor

  • Stabil-e, mert alapvető követelmény, hogy ne lehessen felborulni a székkel
  • Ülőlap szélessége, mélysége megfelelő-e?
  • Háttámla kiképzése végig követi-e gerincet?
  • Állítható magasságúak-e a karfák?
  • Központi rugó van-e, a hirtelen mozdulatok tompítására?
  • Szép-e?

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fotel, szék, iroda

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dupla székek

A képek valószínűleg sokaknak megindítják a fantáziájukat, és hasonló ülő alkalmatosságok elkészítésébe kezdenek.


Egyedi bútor

Nem szokványos darabról van szó, eredetije egy amatőr angol bútorkészítő munkája. Háttérként egy elöregedett és kivágott tölgyfa törzsének szélezetlenül, hosszában lefűrészelt méretes darabját...