Hővisszanyerő zuhanytálca és lefolyócső

2011-11-24 12:18:28 | Módosítva: 2011-11-29 21:14:49

A zuhanyzás során keletkező hő legnagyobb része egyszerűen eltűnik a szennyvízcsatornában. A hővisszanyerő zuhanytálca és lefolyócső a melegvíz hőtartalmának akár az 50%-át is képes visszanyerni, csökkentve ezzel a ház energiafogyasztását.

A hővisszanyerő zuhanytálca segítségével csökkenthetjük házunk használati melegvíz előállítására fordított energiaigényét. A hőcserélő alkalmazásával a meleg "szennyvíz" a zuhanyból a hőcserélőbe kerül, ahol átadja hőjének egy részét a bejövő hidegvíz ágnak, amely eljut a bojlerhez és/vagy a zuhanyhoz.
A kör alakú hőcserélő egy speciális zuhanytálca alá építhető be, amely normál magasságú marad. A magas hatékonyságnak köszönhetően a hőcserélő alkalmazásával akár 50 %-kal csökkenhet a vízmelegítésre fordított energiaszükséglet, illetve amennyiben hőtárolós bojlert csatlakoztatunk hozzá, akkor a felére csökkenhet a használati melegvíz-igény.

A hőcserélő vízhálózatra kötése esetén két lehetőségünk van: kombinált betáplálási mód esetén az előmelegített vizet a zuhanyzó hidegvíz csonkjához és a kazán hidegvíz betáplálásához egyaránt csatlakoztatjuk. Egyszerű betáplálási módnál az előmelegített vizet csak a zuhanyzó hidegvíz csonkjához csatlakoztatjuk. A második opció az elsőhöz képest 15%-al kevesebb energia megtakarítást biztosít.

Zuhanyzás közben a "szennyvíz" egy homorú réztesten a központtól a külseje felé folyik. A homorú test alatt egy húsz méter hosszú, spirális rézcső található, amely a réztesthez van rögzítve. A friss víz végigfolyik ezen a csövön, s ezáltal melegszik fel. A szennyvizet és a friss vizet dupla fal választja el egymástól. A hőcserélő közepén bűzzár található, megakadályozandó a csatornából feljövő szagok bejutását a fürdőszobába.

A hővisszanyerő kialakítása egyszerű, működése nem igényel szivattyút vagy egyéb elektromos berendezést. A hőcserélőn átfolyó maximális vízmennyiség 12 l/perc, a helyi víznyomás függvényében. A hővisszanyerő zuhanytálca hatásfoka 7,5 liter/perc vízáramnál 47%.

Hővisszanyerő lefolyócső

A hővisszanyerő lefolyócső működési elve hasonló az előbb ismertetett zuhanytálcáéhoz, a kialakítása azonban más; a hőcsere nem a zuhanytálca alatti csőspirálon keresztül történik. Két, eltérő keresztmetszetű, egyenes cső található egymásba helyezve, a belső csőben folyik el a használt melegvíz, a két cső közötti térben pedig a hideg, friss víz áramlik. Egy hosszanti hőcserélőről van szó, ami hasonlóan jó hatásfokkal (>50%) működik, mint a zuhanytálcás kivitel, árban azonban kedvezőbb annál.

A hővisszanyerő lefolyócső abban az esetben használható, ha a zuhanytálca alatti szinten, közvetlenül a tálca alatt, vagy ahhoz nagyon közel van mód a beépítésére, valamint a hozzá szükséges hidegvíz betáplálásának kialakítására. A hővisszanyerő a zuhanyzás során elfolyó víz hőjét hasznosítja, amely azért lehetséges, mert ugyanakkor folyik el, mint amikor az előállítás történik. Éppen ezért a berendezés nem működik akkor, amikor egy kádat melegvízzel töltünk fel, majd azt később engedjük le. Nem érdemes a hővisszanyerőre rákötni mosdót, vagy mosogatót, mert az innen kifolyó szennyvíz sokszor zsíros folyadék, ami megtapad a hővisszanyerő falán, így csökkenti a hatásfokát, az kizárólag a zuhanyzás hőigényének a csökkentésére használható.

A hővisszanyerő ideális kiegészítő napkollektoros berendezésekhez, melyekből így kisebb méretű rendszer is elegendő lehet. A hővisszanyerőt úgy kell beépíteni, hogy a berendezés könnyen hozzáférhető, azaz könnyen kiszedhető és visszaszerelhető legyen, a visszacsapó szelep és az elzáró szerelvény hozzáférhető legyen, a helyiség, ahova a berendezést beszereljük, fűtött legyen, a hőmérséklet nem haladhatja meg tartósan a 25 celsius fokot. A berendezés 7-9 liter/perc átfolyási sebességig használható, nagy zuhanytányér használatához nagyobb készülék szükséges.

Megtérülés

A hővisszanyerő eszközök megtérülésénél figyelembe kell venni az aktuális piaci árat, a pénzromlást, az eszközt használó személyek számát, a vízmelegítő típusát és az energiaár emelkedésének mértékét. Mindezeket összevetve a zuhanytálca alá szerelhető hőcserélő megtérülése egy 4 személyes család esetében, gázbojlernél ~7 év, villanybojler esetében ~4 esztendő. Mindez a hővisszanyerő lefolyócsőnél gázbojler esetén ~3,5 és ~2 év.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tükör ABC

Tükröket minden nap használunk, sokféleségük azonban nem mindig tudatosul bennünk. Pedig ha megismerjük a választék és a felhasználási lehetőségek tárházát, akkor sokkal kreatívabban is...


Fugák felújítása, átszínezése

A különféle mázas kerámia burkolatoknál a fugáknak fontos a szerepük. Tagolják a burkolatot alkotó lapok egyöntetűségét, és a színükkel jelentősen befolyásolják az egész burkolat színhatását. Ám...