Hővisszanyerő zuhanytálca és lefolyócső

2011-11-24 12:18:28 | Módosítva: 2011-11-29 21:14:49

A zuhanyzás során keletkező hő legnagyobb része egyszerűen eltűnik a szennyvízcsatornában. A hővisszanyerő zuhanytálca és lefolyócső a melegvíz hőtartalmának akár az 50%-át is képes visszanyerni, csökkentve ezzel a ház energiafogyasztását.

A hővisszanyerő zuhanytálca segítségével csökkenthetjük házunk használati melegvíz előállítására fordított energiaigényét. A hőcserélő alkalmazásával a meleg "szennyvíz" a zuhanyból a hőcserélőbe kerül, ahol átadja hőjének egy részét a bejövő hidegvíz ágnak, amely eljut a bojlerhez és/vagy a zuhanyhoz.
A kör alakú hőcserélő egy speciális zuhanytálca alá építhető be, amely normál magasságú marad. A magas hatékonyságnak köszönhetően a hőcserélő alkalmazásával akár 50 %-kal csökkenhet a vízmelegítésre fordított energiaszükséglet, illetve amennyiben hőtárolós bojlert csatlakoztatunk hozzá, akkor a felére csökkenhet a használati melegvíz-igény.

A hőcserélő vízhálózatra kötése esetén két lehetőségünk van: kombinált betáplálási mód esetén az előmelegített vizet a zuhanyzó hidegvíz csonkjához és a kazán hidegvíz betáplálásához egyaránt csatlakoztatjuk. Egyszerű betáplálási módnál az előmelegített vizet csak a zuhanyzó hidegvíz csonkjához csatlakoztatjuk. A második opció az elsőhöz képest 15%-al kevesebb energia megtakarítást biztosít.

Zuhanyzás közben a "szennyvíz" egy homorú réztesten a központtól a külseje felé folyik. A homorú test alatt egy húsz méter hosszú, spirális rézcső található, amely a réztesthez van rögzítve. A friss víz végigfolyik ezen a csövön, s ezáltal melegszik fel. A szennyvizet és a friss vizet dupla fal választja el egymástól. A hőcserélő közepén bűzzár található, megakadályozandó a csatornából feljövő szagok bejutását a fürdőszobába.

A hővisszanyerő kialakítása egyszerű, működése nem igényel szivattyút vagy egyéb elektromos berendezést. A hőcserélőn átfolyó maximális vízmennyiség 12 l/perc, a helyi víznyomás függvényében. A hővisszanyerő zuhanytálca hatásfoka 7,5 liter/perc vízáramnál 47%.

Hővisszanyerő lefolyócső

A hővisszanyerő lefolyócső működési elve hasonló az előbb ismertetett zuhanytálcáéhoz, a kialakítása azonban más; a hőcsere nem a zuhanytálca alatti csőspirálon keresztül történik. Két, eltérő keresztmetszetű, egyenes cső található egymásba helyezve, a belső csőben folyik el a használt melegvíz, a két cső közötti térben pedig a hideg, friss víz áramlik. Egy hosszanti hőcserélőről van szó, ami hasonlóan jó hatásfokkal (>50%) működik, mint a zuhanytálcás kivitel, árban azonban kedvezőbb annál.

A hővisszanyerő lefolyócső abban az esetben használható, ha a zuhanytálca alatti szinten, közvetlenül a tálca alatt, vagy ahhoz nagyon közel van mód a beépítésére, valamint a hozzá szükséges hidegvíz betáplálásának kialakítására. A hővisszanyerő a zuhanyzás során elfolyó víz hőjét hasznosítja, amely azért lehetséges, mert ugyanakkor folyik el, mint amikor az előállítás történik. Éppen ezért a berendezés nem működik akkor, amikor egy kádat melegvízzel töltünk fel, majd azt később engedjük le. Nem érdemes a hővisszanyerőre rákötni mosdót, vagy mosogatót, mert az innen kifolyó szennyvíz sokszor zsíros folyadék, ami megtapad a hővisszanyerő falán, így csökkenti a hatásfokát, az kizárólag a zuhanyzás hőigényének a csökkentésére használható.

A hővisszanyerő ideális kiegészítő napkollektoros berendezésekhez, melyekből így kisebb méretű rendszer is elegendő lehet. A hővisszanyerőt úgy kell beépíteni, hogy a berendezés könnyen hozzáférhető, azaz könnyen kiszedhető és visszaszerelhető legyen, a visszacsapó szelep és az elzáró szerelvény hozzáférhető legyen, a helyiség, ahova a berendezést beszereljük, fűtött legyen, a hőmérséklet nem haladhatja meg tartósan a 25 celsius fokot. A berendezés 7-9 liter/perc átfolyási sebességig használható, nagy zuhanytányér használatához nagyobb készülék szükséges.

Megtérülés

A hővisszanyerő eszközök megtérülésénél figyelembe kell venni az aktuális piaci árat, a pénzromlást, az eszközt használó személyek számát, a vízmelegítő típusát és az energiaár emelkedésének mértékét. Mindezeket összevetve a zuhanytálca alá szerelhető hőcserélő megtérülése egy 4 személyes család esetében, gázbojlernél ~7 év, villanybojler esetében ~4 esztendő. Mindez a hővisszanyerő lefolyócsőnél gázbojler esetén ~3,5 és ~2 év.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sokoldalú bambusz

Az üreges szerkezetű, kissúlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos...


Hővisszanyerős szellőztetés másként

Kontrollált szellőzésről több ízben írtunk már, elsősorban a passzívházak kapcsán. Most egy egészen új koncepciót mutatunk be, ami hőtárolóként az épület falát használja.