Családi ház utólagos tetőtér-beépítéséhez

Tetőtérbeépítés engedélyeztetése

2011-11-19 14:45:47 | Módosítva: 2011-12-04 13:02:36

Amikor egy család kinövi a házat, szinte az első gondolat mindenhol, a tetőtér beépítése. Azonban a végleges döntés meghozatala előtt sok-sok szempontot kell mérlegelni, és szakember bevonásával meg kell vizsgálni a ház adta lehetőségeket. A helyi építési hatóságok is számtalan akadályt gördíthetnek az elképzelés megvalósítása elé.

A helyi építési hatóságok határozzák meg, hogy egy adott helyen mi, és mekkora építhető. Ezeket a szabályokat a megbízott építész tervezőnek szigorúan be kell tartania, ellenkező esetben nem fogunk építési engedélyt kapni. Akkor is engedély köteles a tetőtér beépítése, ha a ház alapterületét nem növeljük, és a tető is a régi marad. Bonyolultabb a helyzet, ha a ház teljesen új tetőt kap. Ilyenkor a legfontosabb szám, az ún. építménymagasság, ami egy arányszám; az épület átlagos magasságát jelöli. További megkötések lehetnek a helyi építési szabályzatban, pl. tetőformájára, az utcavonalra stb. vonatkozóan.

A 3 méternél közelebb lévő szomszéd ház is megkötéseket ad a lakás kialakításnak szempontjából, mert az ennél közelebb lévő épületre csak megkötésekkel nyílhat ablak. Továbbá figyelembe kell venni a szomszédok esetleges későbbi építkezési szabadságát is, tehát csak olyat építhetünk a magunk a telkére, ami a szomszédot nem fogja korlátozni saját terveinek megvalósításban. Az egymás mellé épülő házak terveit a helyi építési hatóságon kívül a tűzoltóságnak is jóvá kell hagynia, a saját szakmai szempontjaik betartatása miatt.

Fontos kérdés, hogy a meglévő lakást kívánjuk-e bővíteni a tetőtér beépítésével, belső lépcsővel, vagy új lakást kívánunk létrehozni külső lépcsővel, esetleg lépcsőházzal. A lakás jogállásának szempontjából is fontos, az építési engedélynek tartalmaznia kell ezt. Külön lakás esetén a közmű cégektől is előzetes elvi engedély kell beszerezni, és az építési engedély kérelemmel együtt beadni a helyi építési hatósághoz, hogy a víz, csatorna, gáz, villany közművek lehetővé teszik-e a bővítést.

A fenti szempontok figyelembevételével tudja csak az építésztervező álmaink tetőtéri otthonát megtervezni. A tervezővel legyünk nyíltak, azon túl, hogy pontosan hány szobát, fürdőt, WC-t stb. szeretnénk, az életünkbe is avassuk be egy kicsit. Mondjuk el, mennyiből szeretnénk megépíteni a lakást, mekkora a család, hány gyereket tervezünk, a már megszületett gyerekek életkora – de vegyük figyelembe, hogy a gyerekek gyorsan felnőnek -, a családi és baráti szokásaink, mind-mind személyeskedésnek tűnnek, de csak ezek ismeretében tud az életünknek kényelmes otthont tervezni.

Az építési engedélykérelemhez csatolni kell egy építési jogosultságot igazoló okiratot is, amelyben bizonyítani kell, hogy jogunk vagy a tulajdonostól engedélyünk van az építkezésre, hiszen a építtetőként tulajdonrészt szerzünk az ingatlanon. Kell hivatalos földhivatali térképkivonat; ha nem lakás, hanem pl. iroda, üzlet lesz akkor szakhatósági engedély is. A terveket az illetékes kéményseprő hatóságnak is be kell nyújtani.

Ha minden szükséges kérelem és engedély be van adva, a helyi építési hatóságnak 2 hónap áll rendelkezésére, hogy az engedélyt megtagadja, módosíttassa vagy megadja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőtéri hőszigetelés

Hogyan szigeteljünk tetőtér beépítéskor? Az igény viszonylag egyszerűen megfogalmazható: Azt szeretnénk, hogy télen kevés energiával és költségért kelljen fűtenünk, nyáron pedig ne legyen...


Éves kertterv

Télen nem sok tennivaló akad a kertben, itt az idő a tervezéshez. Minél átgondoltabban alakítjuk ki a következő évre tervezett kertészeti munkáinkat, annál hatékonyabbak lehetünk. Kevesebb...