A színek ereje

2013-02-07 22:15:29 | Módosítva: 2013-02-18 20:41:10

A színek nem csupán esztétikai szempontból fontosak. Képesek egy helyiség hangulatát alapvetően meghatározni, és evvel hatni az ott tartózkodók hangulatára. Tudósok szerint minden színárnyalat egyedi hullámhosszú és frekvenciájú sugárzást ver vissza, befolyásolva az agyműködést. Némelyik serkent, némelyik pedig megnyugtat.

A színek tudatos használatával megváltoztatható otthonunk hangulata. Ehhez nem szükséges az egész lakás felforgatása, az összes fal átfestése. Elegendő néhány hangsúlyos használati tárgy kicserélése (pl. új függöny, szőnyeg, ágytakaró, nagyméretű párna). Tökéletes színösszhang hozható létra, ha a nagyobb méretű tárgyak mellé beszerzünk egy-egy kisebb, azonos színű dísztárgyat. Még vitatott, hogy a színeknek lenne kimondottan gyógyító hatásuk – bár a színpszichológia, mint kutatási terület már létezik –, de az biztos, hogy egy helyiség, amelyben sokat tartózkodunk, legyen az a munkahelyünk vagy az otthonunk, alapvetően befolyásolja hangulatunkat, azon keresztül pedig egészségünket

KÉK: vérnyomáscsökkentő

A kék és árnyalatai nyugtató hatásúak, csökkentik a légzésszámot, a vérnyomást, jó hatással van a gyulladásokra. Az égszínkék békét sugároz, a közép- és sötétkék bátorít. A kék túlsúlya azonban a szomorúságot, lehangoltságot okozhat.

VÖRÖS: serkentő, étvágycsökkentő

Szenvedélyes szín, serkenti az agyműködést, növeli a légzésszámot, a pulzust és a vérnyomást is. Mindezek miatt óvatosan szabad csak használni, és keverni kell meleg pasztellszínekkel, pl. világos barna, drapp. Rózsaszínnel kombinálva étvágycsökkentő hatású lehet.

BÍBOR: fejfájás és idegesség ellen

A kék nyugalmát és a vörös szenvedélyességét ötvöző bíbor egyensúlyban tarthatja kedélyünket, azonban vannak emberek, akiket ez a szín kimondottan zavar. Elmélkedéshez a bíbor mélyebb árnyalatai a megfelelőek. Egyesek szerint tompítja a migrénes fejfájást.

 

SÁRGA: pihentető

A sárga világosságával és melegségével nagyon alkalmas az egész falfelület színezésére. Egy északi fekvésű helyiség is vidámabbá tehető vele. Pihentető hatása kényezteti a lelket. Állítólag jó hatással van a bélbetegségekre.

 

ZÖLD: a nyugalom színe

A kék nyugalmát kombinálja a sárga felemelő kipihentségével, tele van élettel. Enyhíti az idegességet, csökkenti az izmok feszességét. Jól lehet koncentrálni egy alapvetően zöld helyiségben – akár a természetben. Depressziós és szorongásos betegek kezelésére is szokták használni.

NARANCSSÁRGA: emésztésjavító, étvágygerjesztő

Mivel alapvetően sárga, ugyanolyan pihentető. A vörös „bolondítja meg”, így együtt növelik az étvágyat, serkentik az emésztést. Keverve a hasonló árnyalatú színekkel (sárga, barack, okker) derűs hangulat hozható létre vele.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szín, dekoráció

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szintetikus kaucsuk

A szintetikus kaucsuk, másképpen mesterséges gumi, szemben a természetes gumival, ami Dél-Amerikából vált ismerté Európában, és a Hevea fa nedvéből készítették az indiánok. Később a természetes...


Új generációs tapéták

Sokan azért választják falburkolatként a tapétát, mert ez az anyag olyan motivációs lehetőségeket nyújt, amelyeket más módon szinte lehetelen megvalósítani. Ezért a tapétázott falak újra divatosak,...