Rozsdagátlás

Fémek korrózióvédelme

2008-12-03 21:29:03 |

A fémtárgyak, de főleg az acélból készültek korrózióvédelme az állaguk megóvása miatt fontos. A rozsda kialakulásáért főként külső térben az időjárás szélsőséges körülményei, elsősorban a nedvesség és az ingadozó hőmérséklet a felelős. Ez oxidációs folyamatot idéz elő, amit csak megfelelő felületi bevonatokkal lehet kivédeni.

Természetesen ezek sem örökéletűek, agresszív környezetben pedig még a tűzi horganyozás is csak hosszú évekre, de nem örökre biztosít védelmet a rozsdásodás ellen. Ez egy folyamatos küzdelem, amelynek során csak állandó javító karbantartással lehet célt érni.
Ez a feladat mindig "kétfrontos". Az új tárgyak felületét már eleve megfelelő rozsdásodás elleni védőbevonattal, majd alapozó és fedőfestékkel kell ellátni, hogy megakadályozzuk a rozsdagócok kialakulását.
A már lefestett fémtárgyakon helyenként kialakult rozsdásodó gócokat mielőbb lokalizálni kell, és új bevonattal kell ellátni a korrózió tovább terjedésének megakadályozása érdekében. A különböző munkákhoz más és más, de hatásukban hasonló szereket használnhatunk.
Kezdjük a gócmentesítéssel. Ezek csak bizonyos idő elteltével, a nem megfelelő védelemmel ellátott helyeken jelentkeznek, pl. keretszerkezetek, kerítések hegesztési varratai környékén, vagy nem megfelelően alapozott, rozsdátlanított felületi részeken. Ilyen helyeken a festéken barnás rozsdafoltok jelennek meg, vagy a bevonat foltokban leválik a fémfelületről. Ha ez csak kisebb területeken észlelhető, akkor célravezető a javító utókezelés. E célra számos olyan szer használható, amely vegyszerrel történő kezelés során passzíváló, oxidációt gátló bevonatot hoz létre a fémtárgyakon. Ez azonban önmagában kevés, ezt követően még több, nagy ellenálló képességű kültéri festékréteg felhordásával kell növelnünk a bevonat hosszantartó tartósságát, akár a teljes felületen.
A vegyi bevonatot képező szerek közül a legrégebbinek mondható folyékony Evipasz pl. a már rozsdásodó, de drótkefével a málló revétől megtisztított felületeken, és új, kezeletlen fémfelületeken is hatásos. Beecsetelés után a maradék folyadékot le kell mosni, majd következhet a korróziógátló alapozó és a fedőfestés.
Javító jellegű munkákhoz alkalmazható spray kiszerelésben is hasonló passzíváló szer, amely még a nedvességet is kiszorítja a hajszálrepedésekből, mások meg cink alapú galván rozsdagátló réteget képeznek a fémfelületen, pl. a Zink 62. Ezeket többnyire csak kis, vagy javító jellegű munkákhoz célszerű alkalmazni, pl. karosszéria elemek, kerítések, ajtó- és ablakrácsok rozsdásodó részeinek újrafestés előtti korrózió mentesítésénél.
Sokak által ismert festék a Hammerite is, amely különleges összetétele folytán nemcsak átalakítja a rozsdás, de nem máló felületet, és hathatós védelmet is biztosít számára, ha két rétegben és a teljes felületen kerül felhordásra. Az erősen rozsdás felületekről azonban minden esetben el kell távolítani a málló részeket, mert ezek gátolják a korróziógátlók hatásosságát, és az újabb fedőfesték megtapadását is. Alig rozsdás felületekre azonban külön alapozó felhordása után lehet csak alkalmazni!
Korlátok, kerítéselemek felerősítésekor a kezeletlen felerősítő csavarok is okozhatnak korróziót. Ezeket ajánlatos galvánbevonatuakra cserélni, környezetüket pedig alapos rozsdamentesítés után lefesteni. Ezzel megakadályozható az anyag további károsodása, ami különben egyre inkább kiterebélyesedhet.
Más esetekben viszont a megfelelő alapozó festék, illetve a felület megfelelő előkészítésének hiánya okozza a festékréteg foltokban való leválását. Ilyenkor célszerűbb a régi bevonatot eltávolítani, majd huzalkefézés és kellő zsírtalanítás után az egész szerkezet kellő korróziógátló alapozása után következhet a teljes felület felújítása, azaz újra festése.
Új szerkezeti elemek, vázak, kerítések stb. esetében a kötelező és alapos felületi csiszolást és zsírtalanítást követően a fenti szerek helyett a különféle rozsdagátló és alapozó festékeket célszerű alkalmazni. Ezek között található vizes diszperziós festék is, pl. a Noverox, amely még a futórozsdát is átalakítja, és még a földbe helyezett oszlopokat is megóvja a káros oxidációtól, továbbá utólag hegeszthető is, éppen úgy, mint a Buda Primer rozsdagátlóval bevont felületek.
Mivel a rozsdagátló rétegek többnyire lassú száradásúak, a munkához ajánlatos olyan bevonó anyagot választani, amelyik gyorsan szárad és kitűnő tapadó alapot biztosít a további alapozó és átvonó festéknek. Mert a védőbevonat tartóssága szempontjából ez is fontos. Ilyen pl. az akril alapú Prisma Color rozsdagátló festék, amely kiváló tapadást biztosít a további festékrétegeknek, ám azok kimondottan csak kültéri és UV állóak lehetnek. Beszerezhetők még olyan 3:1-ben bevonó fémfestékek is, pl. a Ferro Dekor, amelyek önmagukban korróziógátló, átvonó és fedőfestékként szolgálnak, természetesen ezeket három rétegben kell alkalmazni, különben nem lesz kellően hatékony a védelmük.
A hatékony rozsdásodás elleni védelemhez szükséges szereket, különféle bevonó anyagokat a nagyobb festékszaküzletekben lehet beszerezni, ahol ezek alkalmazásáról szakszerű tanácsokkal is szolgálnak. Ezeket a saját érdekünkben ajánlott megfogadni, különben jövőre is gondunk adódhat fémtárgyaink újfent rozsdásodó részeivel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miért rozsdamentes?

Sokan keverik a saválló és arozsdamentes anyagot. Röviden így jellemezném: minden saválló rozsdamentes, de nem minden rozsdamentes saválló. Amostanában divatos minimál lakberendezési stílushoz...


Fémek korrózióvédelme

Állandó harcot folytatunk környezeti tárgyaink állagának fenntartása, megóvása érdekében, az erózió és korrózió ellen. Ez a védekező harc szüntelen, folyamatos, és az eredmény érdekében minden...