Plusz szigetelés az ablakokon

A korszerű redőnyök előnyei

2010-12-03 22:22:43 |

A redőnyök elsődleges szerepe a beeső fény mennyiségének a szabályozása, ám e mellett nem elhanyagolható, hogy korszerű változataik a helyiség hőmérsékletét is jelentősen befolyásolhatják. Leeresztett állapotukban nyáron érzékelhetően csökkentik a helyiség hőmérsékletét, és a lamellák közötti nyílások még a légcserét is kielégítően biztosítják. Télen pedig teljesen leeresztett felületük jelentősen gátolja a belső tér hőleadását. Ennek mértéke természetesen függ a redőnyök szerkezetétől és anyagától is.

A mai korszerű redőnyök többnyire több cellás műanyag lamellákból, illetve kétrétegű alumínium profilanyagból készülnek. Ez utóbbiak belsejét freonmentes PUR hab tölti ki, amely jelentősen megnöveli a lamellák hő- és hangszigetelő tulajdonságát. A műanyag redőnyök ugyan nagyon közkedveltek, ám hosszú távon az alumíniumból készültek az előnyösebbek, mivel élettartamuk akár több évtized is lehet.

A rádiós távvezérlés típustól függően több funkció vezérlésére alkalmas, és előre programozgatóE redőnyök azonban nemcsak árnyékoló szerkezetek, hanem egyben a belső terek hang- és hőszigetelését is kedvezően befolyásolják. Nyári időszakban is érvényesülnek előnyös hatásaik, ám a fűtési időszakban a leeresztett redőnyök számottevően csökkentik a fűtési költségeket. Ez akár 15-20 % is lehet. A redőnyök ugyanis az ablakok előtt egy harmadik szigetelő rétegként funkcionálnak. Szigetelő hatásuk természetesen az ablakok nagyságától, azok szigeteltségétől, továbbá a lamellák szigetelő tulajdonságától és a redőnyök szerkezeti kialakításától is függ.

A műanyag lamellák hőszigetelő tulajdonsága is jó, ám az alumíniumból készültek PUR hab töltése jelentősen növeli a lamellák szigeteltségét. A lefutók gumi- vagy kefeszigetelése is jobban szigetel, mint a sima lefutóké, és e mellett még a redőny mozgatását is csendessé teszi. A lamellák alján levő lágy gumibetét pedig a redőnytest hézag-mentesebb alsó párkányra fekvésével állja útját a hideg levegőnek. Nem lényegtelenek a redőnytokok sem, mivel ezek közül is csak a megfelelő hőszigetelésűek csökkenthetik számottevően a hideg levegő hűtő hatását. Ezért mindezek kellő átgondolásával célszer redőnyt választani és rendelni.

A leeresztett redőnyök akár 20 % hőmegtakarítást eredményezhetnekMagától értetődő, hogy a redőnyök télen csak teljesen leeresztett állapotban akadályozzák meg a lakóhelyiség levegőjének a lehűlését. Ez főként az esti órákban jelentős, amikor a külső fényviszonyok miatt már úgyis felgyújtjuk a világítást. A teljesen leeresztett redőnyök egyúttal a külső zajokat is érezhetően csökkentik, és ez a hatás még ebben az időszakban sem lebecsülendő a nyugalmunk szempontjából. Előtte azonban ajánlatos az alapos szellőztetés, hiszen az átmelegedett falak még egy intenzív levegőcsere után gyorsan felmelegítik az alakon beáramló friss hideg levegőt is. Reggel pedig egy, az estinél még hosszabb szellőztetéssel cserélhető ki az éjszaka elhasznált levegő, a frisset pedig gyorsan átmelegíti a kellő intenzitású fűtés. Így a hideg éjszakai hőmérsékletcsökkenés okozta hőleadás jelentős részét a leeresztett redőny megakadályozza, és ezáltal a fűtést sem kell magasabb fokozatra állítani.

A redőnyök motorja legegyszerűbben vezetékes vezérléssel mozgathatóA redőnyök felhúzása és leeresztése kézi csévélők bármelyikével könnyedén lehetséges. A nagyobb méretűek felhúzása azonban komolyabb erőkifejtést igényel, ami az idősebb embereknek komoly gondot okozhat. Természetesen erre is van megoldás, mégpedig a redőnyök motoros mozgatása. Ez esetben a redőnyt a tengely helyére szerelt, és azt felcsévélő és leeresztő csőmotor mozgatja. A motor mindig a redőny méretéhez és súlyához igazodó teljesítményű, és könnyen a redőnytokba építhető.

A csőmotorokat vezetékes- és rádiós vezérléssel lehet kapcsolni. Az egyszerűbb megoldás ugyan a vezetékes vezérlés, ám ez csak vezetékezéssel oldható meg. Ez különösen több redőny egyszerre történő vezérlésénél okoz problémát.
A rádió vezérlés ennél sokkal több variációs lehetőséget biztosít, és Minden korszerű szerkezetű redőnybe beszerelhető a csőmotorkülön vezetékezést sem igényel. Többcsatornás vezérléssel akár automatikusan, a megadott időben mozgatja a redőnyöket, egymástól akár függetlenül is. Külső fényérzékelővel kiegészítve pedig a beállított érték függvényében hozza működésbe a redőnyök motorjait. E rendszerek számos működésbiztonsági funkcióval is rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a redőnyök sérülését. A különféle szolgáltatásokat nyújtó távirányító rendszerek egyben biztonságtechnikai szempontokat is szolgálhatnak megfelelő előprogramozás esetén.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: redőny, nyílászáró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karnisok

Egy otthon függönyök nélkül, a függönyök pedig karnisok nélkül szinte elképzelhetetlenek. Ezek nélkül az ablakok, vagy akár a nagy felületű üveges ajtók - amelyek a helyiségekbe engedik a fényt, és...


Komfort rádióhullámokkal

A déli hőségben maguktól leereszkedő redőnyök, a hol itt, holott felkapcsolódó világítás, amely a szabadság alatt azt alátszatot kelti, mintha otthon lenne valaki; fűtés, mely már amunkahelyről...