Sokba kerülhet a kerti hulladék égetése

2021-10-14 10:28:20 | Módosítva: 2021-10-14 10:30:24

Az országgyűlés 2020 nyarán hozott egy módosítást, aminek értelmében 2021 januárjától az egész országban tilos lett volna avart, illetve hulladékot égetni. A veszélyhelyzet ezt felülírta, egy tavaly december 2-i, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad "a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása".


Bizonyos területeken továbbra is tilos lehet az avar és hulladékégetés - erről az önkormányzatok döntenek. A tűzgyújtási tilalmakról a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága ad ki tájékoztatást. Az érintett területeken az önkormányzati rendelkezésektől függetlenül tilos tüzet gyújtani.

Az önkormányzatok többsége kivár, és a tiltás előtt érvényben lévő rendeletet léptették újra hatályba. Az avar és kerti hulladék égetésének szabályozása egyes településeken (jellemzően nagyobb helységekben) már korábban is tiltva volt, másutt általában az év egy időszakában vagy a hét bizonyos napjain engedélyezik az égetést. Biztosnak tűnik, hogy a következő hetekben lehulló nagy mennyiségű avar eltüntetésének eszköze sok helyen továbbra is a rendkívül szennyező égetés marad, kihasználva a jogszabályi halasztás által felkínált kiskaput.

Aki tiltott helyen vagy tiltott időszakban égeti el a kerti hulladékot, az akár 100 ezer forintos bírsággal is büntethető.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelem rendszerek talajcsavarokon

Hazánkban a támogatásoknak a magas energia áraknak és a környezettudatosságnak köszönhetően egyre több igény mutatkozik a megújuló energiák – mint a nap, szél vagy akár a geotermikus energia –...


Szárazépítés mesterfokon

A napokban került forgalomba a HiKoki új, akkumulátoros kombinált csavarozógépe, ami minden szárazépítő szakember igényeit kielégíti, hiszen használható hagyományos módban és táras csavarozóként...