Túl jól záródnak ablakaink

Ablakszellőzők

2009-08-04 19:14:33 | Módosítva: 2009-08-12 21:55:12

Régi igazság, hogy minden jó megoldásnak vannak hátrányai. Így van ez az új, jól záródó nyílászárokkal is. Tökéletesen záródnak, nincs huzat, megakadályozzák, hogy a réseken télen megszökjön a meleg, viszont ezzel megszüntetik a lakóhelyiségek légcseréjét is, ami egyébként szükséges.

Életvitelünkből adódóan a levegőben fokozatosan nő a páratartalom, amit csak kellő szellőztetéssel lehet megszüntetni. Ha ez nem megfelelő, könnyen a falak penészesedését, foltosodását idézheti elő, különösen a nem kellően szigetelt falú épületeknél. Igen ám, de miként lehet ezt a jól záródó ablakoknál optimálisan megoldani? Ezt a problémát az ablakszellőzők, pontosabban a légbevezető szerkezetek oldják meg, mégpedig szinte automatikusan.

Új résszellőző állás az ablakokon

A csukott ajtók, ablakok belső oldalára szerelt légbevezetőkkel lehet pótolni a friss levegőtA túl intenzív szellőztetés problémája ma már csak a régebben beépített, vagy kicserélt korszerű ablakoknál okoz problémát. A régi ablakokon ezt a rosszul záródó ablakszárnyak melletti rések intenzíven elvégzik. Az új vasalatú műanyag- és fa ablakoknál a szellőzés megteremtésére ugyanis már eleve van egy ún. résszellőző állás is, amely lehetővé teszi az ablak szellőző funkciójának használatát. Ezt az ablakszárny bukóállásában 1 cm szélesre nyitásával lehet elérni. A résszellőző ablakszárny-állást a kilincs felső állása előtti helyzetében lehet beállítani és egyben rögzíteni.
A szellőzés ideje azonban tőlünk függ, és ez nem mindig ideális, különösen a fűtési idényben lehet gazdaságtalan, vagy nem elégséges. Ez a megoldás azonban még mindig előnyösebb, mintha a szellőztetéshez a szokványos bukófunkciót vennénk igénybe. Az ideális és a belső páratartalomhoz igazodó szellőzési időt azonban csak higrométer segítségével lehet behatárolni, e nélkül nagyon is esetleges, bizonytalan és körülményes is a szellőzéshez szükséges idő megállapítása.
A régebbi, résszellőzéssel még nem rendelkező, de korszerű ablakok szellőzésének a javítására manuálisan nyitható és zárható légbevezető is pótolhatja az ablak résszellőző funkcióját, ám annál nem nyújt semmivel többet. A szellőztetés ideje ennél sem szabályozott, viszont a bukó ablakálláshoz viszonyítva alig érzékelhető a levegő frissítése. Felszereléséhez az ablakba mart átvezető nyílások szükségesek, amelyek szerencsére utólag is kialakíthatók.

Higroszabályozós légbevezetők

A páradús levegőjű helyiségekben a falak bepenészedhetnekA páraérzékelős technológia a szabályozott szellőzés korszerű, megbízható és automatikusan működő megoldása. A páratartalom ugyanis jól jelzi a levegő szennyezettségének a mértékét. A páraérzékelős légbevezetők így az adott helyiségben a belső relatív pártartalom alapján szabályozzák a bevezetett friss levegő szükséges mennyiségét. A szellőző elemek folyamatosan és optimálisan működnek, mindig a megfelelő mértékben nyitnak utat a friss levegőnek.
Az érzékelők működésekor az anyagok nedvesség hatására történő megnyúlását, illetve a szárazabb levegő hatására történő összehúzódást használják ki. A légbevezetőkben ugyanis 8, illetve 16 rétegű poliamid pántköteg van, amely egy vagy több zsalut mozgat. A zsaluk szabályozzák a beáramló friss levegő mennyiségét a mindenkori belső páratartalom függvényében. Minél nagyobb a belső páratartalom annál jobban nyitnak a zsaluk. A légbevezetők érzékelője csak a belső pártartalmat érzékeli, a beáramló friss levegőtől el van szigetelve, tehát annak nedvességtartalma, vagy hőmérséklete a légbevezető zsaluinak működését nem befolyásolja.

A légbevezetők csak a friss levegőt engedik a lakásba A lakásokban gyakran az alapos és intenzív szellőztetésnek tulajdonítják az ilyenkor bekövetkező jelentős hőveszteséget, ami igaz is. A higroszabályozású szellőzők esetében viszont jelentős energia takarítható meg, hiszen csak az optimális mértékű légcserét teszi lehetővé, mégpedig csak akkor, amikor az indokolt. Szélsőséges hideg esetén egy tolóretesszel a beömlő nyílás le is zárható. Külön megemlítendő, hogy a külső esővédők egyben akusztikus zajcsökkentőként is funkcionálnak, ami a nagy forgalmú utak mentén a zajterhelést is jelentősen csökkentik. Ezek a korszerű légbevezetők jelentős energia-megtakarítást eredményeznek, és felszerelésükre szerencsére még utólagosan is mód van.

Típusváltozatok és kiválasztásuk

Mivel több típus is beszerezhető kézenfekvő a kérdés, hogy melyiket válasszuk? Ezt Várnagy Elemér, az A-ablak Kft. szakértője szerint a helyiség légköbmétere, a használati módja és fűtése alapján ajánlatos meghatározni. Tapasztalata szerint célszerű mindig a nagyobb hozamú légbevezetőt választani, mert a lakóhelyiség használata változhat, a nagyobb hozamú légbevezető pedig a megnövekedett páratartalmú légteret is képes átszellőztetni.

A légbevezetők felszereléséhez a szárnyba és a tokba mart átvezető nyílások szükségesek Ha pedig a lakóhelyiségben nyitott égésterű gázkészülék van, akkor csak nem zárható és növelt minimumhozamú légbevezetőket célszerű alkalmazni. Ezek ugyanis a nyílt égésterű gázkészülékek működéséhez szükséges égési- és szellőző levegő utánpótlását is képesek biztosítani. Arra azonban fel kell hívni a figyelmet, hogy a légbevezetők megoldják ugyan a friss levegő beáramoltatását, viszont az elhasznált levegő elvezetéséről gondoskodni kell. Ezt csak egy komplett szellőztetési rendszer kiépítésével lehet ideálisan megoldani.
Ami pedig a beépítésüket illeti, azt már az új ablak megrendelését követő helyszíni felmérés alkalmával ajánlatos jelezni, hogy a helyiség adottságai alapján lehessen meghatározni a megfelelő légbevezetők típusát a fűtőkészülékre is tekintettel. Új építésű létesítményeknél ezt a gáztervet készítőnek kell meghatároznia. Az utólag beépítendő légbevezetők beszereléséhez természetesen nyílást kell marni az ablakba, ami a helyszínen, a légbevezetőhöz igazodóan is elvégezhető, ám ezt nem minden ablakos cég vállalja. Ilyen esetekben olyan céget kell keresni, aki ezt felelősséggel és garanciával hajlandó elvállalni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Aero Plus avatarja

Aero Plus        

Az AERO PLUS típusú nyílászáróba építhető légbevezető termékcsalád méretezett levegőellátás biztosítására alkalmazható. A légbevezetők közérzetjavító és egészségmegőrző hatásúak és illatpárnával ellátottak.

Az AERO PLUS típusú nyílászáróba építhető légbevezetők egyes típusai gáztüzelésű berendezések méretezett égési levegő ellátására is javasoljuk.

Hővisszanyerős szellőztetés

Egy passzívház fűtése – és hűtése – alapvetően a szellőztetésen keresztül történik. A hőszigetelési követelmények mellett ez a passzívház legfontosabb szempontjai közé tartozik.


Szellőztessünk, de hogyan?

Az egészséges élet elképzelhetetlen friss levegő nélkül. Ezt zárt helyiségben is biztosítanunk kell, ha jó közérzettel szeretnénk dolgozni, pihenni. Az egyre tökéletesebb szigetelések miatt a...