Szolár tároló választása

2010-09-08 22:37:47 | Módosítva: 2010-09-11 23:11:22

A megújuló energiát használó rendszerek egyik központi eleme a tároló. A melegvízkészítő rendszereknél (solar thermal és hőszivattyús) ez az egység a bojler vagy puffertároló.

Egy megépített rendszer használhatóságát nagymértékben befolyásolja, hogy a kiválasztott tároló megfelelő kapacitású-e, hiszen a „begyűjtött” energiát sosem a befogás pillanatában, hanem később, este vagy éjszaka, esetleg másnap használjuk fűtésre, fűtés résegítésre vagy fürdésre, mosásra, mosogatásra (HMV). Az ilyen jellegű kereslet- kínálat időbeni eltolódásának kiegyenlítésére szolgál a kellő kapacitású puffertároló vagy bojler. A tartályok rendelkeznek kettő, nem ritkán három hőcserélővel, valamint több magasságban víz kivételi csonkokkal. Ezen megoldások teszik lehetővé alternatív hőforrás alkalmazását (pl. pelletkazán).
Német nyelvterületen használ a szolár szakma egy ökölszabályt az általában „ideális” HMV előállító rendszerek kapacitásának meghatározására családi házak esetén. Ez pedig:
napkollektor nagysága (vákumcsövek száma) = 10 x családtagok száma
puffertároló nagysága (liter) = 100 x családtagok száma

Hazánkban sokszor sokkal karcsúbb rendszereket építünk ki, tudjuk elsősorban anyagi korlátok miatt. Forgalmazók hirdetéseiben sokszor ajánlanak 4-6 fős családnak 200-250 literes bojlerrel ún. családi csomagot. Egyszerűen belátható, hogy a kisebb térfogatú tartályok magasabb hőfokra lesznek (akár 80-90 °C) fűtve, így ezek vesztesége is nagyobb. Bölcs döntést hozunk, ha extra vastag szigetelés helyett inkább tartály térfogatra költünk, és tartjuk az 55-65 °C tartályhőmérsékletet.

 

Berke István
okl. gépészmérnök
hungarosolar.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napenergia plusz program

A Napenergia Plusz Program keretein belül az állam 75 milliárd forinttal járul hozzá a napelemek telepítéséhez és a megtermelt energia tárolásához! 66% állami támogatással lehet napelem...


Napelemes kiserőművet

Több mint kétszáz napelemmodulból álló kiserőművet építettek ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) zalaegerszegi gazdálkodási karán.