Pollen allergia

Januári lapszámunkban már foglalkoztunk a lakásban, zárt térben jellemző allergén anyagokkal. A növények virágzási ideje új támadásoknak teszi ki az erre érzékenyeket.

A virágos növények pollenjei közül csak kevés vált ki immunreakciót, de mivel pollenek szinte folyamatosan vannak a levegőben, ezért ez is fontos tényező. Az ezer fűfaj közül mindössze néhány, és az ötvenezer fafajból is csupán alig száz okozhat allergiát. Utóbbiak közül érdemes kiemelni a hazánkban is sokfelé elerjedt kőrist, diót, szilt, a nyárfaféléket és a bodzát.
Ezek ellen védekezni csak korlátozottan tudunk. A védekezést semmiképp nem éri meg a kertünkben e növények kiirtásával kezdeni, mivel ez hatástalan lenne pollenszempontból. A növények virágpora ugyanis akár több száz kilométeres utakat is bejárhat a széllel, így egy-két közeli kivágott fa nem változtat a helyzeten.
A megoldás az lehet, ha kerüljük a polleneket - már amennyire ez lehetséges. A levegő pollenkoncentrációja délelőtt 5 és 10 óra között a legnagyobb. Tavasszal van egy csúcsidőszak, ekkor a tavaszi virágzású növények porára érzékenyek érezhetik a tavasz beköszöntének kevésbé áldásos oldalát. A parlagfű pollenje (ami a legtöbbeket érint) július végétől november végéig lehet jelen a levegőben szeptemberi tetőzéssel.
Aki pollenallergiás, jobban teszi, ha nem nyír füvet, vagy ha ez nem megoldható, akkor legalább védőfelszerelésben, arcmaszkban tegye ezt. Bár az esők utáni időszak nem a legoptimálisabb a kerti munkák elvégzésére, ám ekkor szintén nagyon alacsony a pollenkoncentráció, hiszen az esőcseppek a levegőből "kimosták" a virágport.
A kertben használt ruhával, cipővel a pollenre érzékenyek ne menjenek be a lakásba; a házban vágott virágot és virágjukkal díszítő dísznövényeket ne tartsanak.
A lakás szellőztetését tavasztól őszig célszerű késő éjszakára, vagy a kora hajnali órákra időzíteni.
A légtisztító berendezések, a víztartállyal kombinált porszívók, valamint a légkondicionáló berendezések pollenszűrői mind azt hivatottak elérni, hogy a szoba légterébe jutott virágporszemek kiszűrhetők legyenek. Ehhez persze rendszeres vizes portalanításra is szükség van, különben az egyszer bejutott pollenek, hosszú hónapokig kavaroghatnak a levegőben.

Pollennaptár a leggyakrabban allergiát kiváltó növénycsoportok felsorolásával:

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: pollen, allergia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pollen és porriadó

Bár a pollen és a szálló por koncentrációja az év folyamán nem októberben a legmagasabb, az erre allergiások ilyenkor még nem lélegezhetnek fel. Néhány apró trükkel csökkenthetjük az allergén...


Légtisztítás klímával

Az allergiában szenvedők mindent megtesznek, hogy legalább a lakáson belül csökkenteni tudják a pollen koncentrációt és az allergén por mennyiségét. Erre a célra a legkülönbözőbb árú és tudású...