Tetőfedés kerámia tetőcseréppel

2020-11-12 12:18:27 | Módosítva: 2020-11-13 09:18:51

Funkcionális és esztétikai tartósság, életteli színek akár egy életre. Az agyag évezredek óta fontos része az emberi életnek – a természet ajándéka, éppúgy, mint a víz, vagy akár a napfény. Annyira természetes alkotóelemévé vált lakókörnyezetünknek, hogy szinte észre sem vesszük a jelenlétét, és ez így van jól: ott rejtőzik a falakban, a tetőcserepekben, vagy akár a kertben, konyhában is.


Miért használjuk olyan szívesen a kerámiát már az ókori Mezopotámia óta? Mert emberközelinek és megbízhatónak tartjuk; mert stabil, tartós és biztonságos, és persze időtálló, ugyanakkor nem szorul karbantartásra.

A tradicionális, íves vágású, téglavörös vagy piros színű tetőcserép a gyerekrajzokon elválaszthatatlan része a házaknak. Ha ettől elrugaszkodva a tervező asztalokon életre kelő épületekre pillantunk, akkor azt látjuk, hogy a kerámia tetőcserép a legkülönbözőbb formákban elérhető, és bármely építészeti stílus kedvelője megtalálhatja köztük a számára megfelelőt, a modern házaktól a műemlékekig.

A kerámia tetőcserepek összes előnyös tulajdonsága az alapanyagának, az agyagnak köszönhető. Évezredes történelme alatt bizonyította, hogy az égetett kerámia kiválóan állja az idő és időjárás próbáját. Mivel a cserép a maximális törőszilárdságát már a kiégetés pillanatában eléri, a kész tető is az első pillanattól kiemelkedően bírja a terhelést.

A kerámia porózus szerkezete nedvesség felvételére és elpárologtatására is képes, ennek köszönhetően evaporatív hűtéssel képes hozzájárulni a tetőtér kellemes hőmérsékletéhez. Sokan tartanak attól, hogy amennyiben a cserép nedvességet tud felvenni, akkor a fagyás valószínűsége növekszik. Amennyiben az agyag minősége önmagában, vagy modern finomítási módszereknek köszönhetően megfelelő, akkor ezek a pórusok tölcsérszerű formájukkal lehetővé teszik, hogy a megfagyó víz térfogat-növekedésének teret biztosítsanak a cserép bármiféle károsodása nélkül.


A szabványszerű vizsgálat szerint a fagyállóságot a cserepeket beáztatva, maximális vízfelvétel után 150 cikluson keresztül kell vizsgálni. Ez azt jelenti, hogy egy speciális fagyasztókamrában a cserepeket le kell fagyasztani, és szobahőmérsékletű vízzel fölengedve kell kiolvasztani minimum 150 egymást követő alkalommal. Ez a vizsgálat is bizonyítja a Tondach kerámia cserepek kiváló faggyal szembeni ellenállóságát.

Gyakran felmerülő kérdés a kerámia építőanyagok kapcsán a mészkukac kialakulásának lehetősége. A mészkukac megjelenését az agyag finomítása után, az agyagszemcséknél lényegesen nagyobb meszes ásványdarab jelenléte okozhatja. A kiégetéskor ez a mész égetett mésszé alakul, és amikor először találkozik nedvességgel, oltott mész keletkezhet belőle. Ez a folyamat térfogat-növekedéssel jár, és felületi hibák megjelenéséhez vezethet. A Tondach cserepek gyártásakor az agyagot 200 mikronnál is finomabb, púderszerű porrá finomítjuk, így garantálva, hogy mészkukac kialakulásához vezető maradvány ne kerülhessen a késztermékbe.

A natúr kerámia téglavörös színét az alapanyag fémoxid tartalma és az égetési eljárása határozza meg. A natúr cserép anyagában színes, vágott éleken is a felületen láthatóhoz hasonló megjelenést biztosít. Ha a téglavöröstől eltérő színt szeretnénk, akkor az engóbozás technológiáját kell alkalmaznunk. Mivel égetett kerámiát évezredek óta gyártanak, az engób fogalmát már a Magyar néprajzi lexikon is definiálja: „a cseréptárgyakra az első égetés előtt kerülő, a tárgy egész felületét fedő vagy egyes részeit díszítő agyagfesték”.

Ezt az engóbot különböző fémoxid tartalmú agyagporok, további fémoxidok és esetenként speciális üvegpor vizes oldata alkothatja. Mivel égetéskor a cserepet a lágyuláspontját meghaladó hőmérsékletre, 1000 °C fölé hevítjük, agyagfesték az agyaggal eggyé válik, azaz fuzionál, így egy elválaszthatatlan, lekaparhatatlan felületet képez. Innen kapták a Tondach színes felületei a FusionColor és FusionProtect elnevezéseket. A különböző összetételű engób keverékekkel egyre pórusmentesebb felületeket vagyunk képesek létrehozni. Minél homogénebb a felület, annál kevésbé tudnak rajta megtapadni a szennyeződések vagy a moha. Nem kell attól tartani, mint más utólag műanyag festékkel színezett tetőfedő anyagok esetén, hogy UV vagy egyéb környezeti tényező hatására a tető elveszíti színét, és felújító festék alkalmazása válik szükségessé. A FusionProtect felület a szél és csapadék eróziós hatásával szemben is kiemelkedő védelmet biztosít. A TondachFusion technológiával kialakított fakulás-mentes, időtálló színei garantálják a tető esztétikai tartósságát.

Molnár Gergely, termékmenedzser

www.wienerberger.hu/termekek/tondach.html


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esztétikum kontra funkcionalitás a tetőfedésben

A megváltozott Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatására sokan fognak házépítésbe, felújításba, jelentősen befolyásolva ezzel a következő évek családi kiadásait. Elsősorban az esztétikumot...


Tetőfedő anyagok

Ahány ház, annyiféle tető van rajtuk. Az épületek tetőzete és annak szerkezete sokban függ attól, hogy milyen fedőanyag kerül a tetőszéket alkotó gerendavázra. Az anyagok választéka igen...