Nyári veteményezés

2017-07-13 22:20:15 | Módosítva: 2017-07-23 21:01:46

A közvélekedésben a tavasz a veteményezés, a nyár a sok öntözés, az ősz a betakarítás időszaka. A haszonkerti növények óriási fajtaválasztékának köszönhetően ezek az időszakok összekeverednek, hiszen rövid tenyészidejű zöldségeket még júliusban és augusztusban is vethetünk, természetesen akkor, ha az öntözésük megoldott.


A rövid tenyészidejű tavaszi zöldségek (hónapos retek, borsó, saláta) letermése után nem érdemes üresen hagyni a területet. Ezek után már május-júniusban felszabadul a terület, és ha nem hasznosítjuk azt, akkor a gyommentesítéséről kell gondoskodjunk, ami nagyjából ugyanannyi munka, mintha valamit nevelnénk is ott. Számos olyan zöldségnövényünk van, amely nyári vetéssel még a fagyok előtt szedhető.

Azokat a növényeket nevezzük másodnövénynek az adott területen, amelyek egy vegetációs időn belül már egy letermett kultúra helyére kerülnek. Annak érdekében, hogy mindkét növény – azaz a főnövény és a másodnövény is – beérjen, szükségszerű, hogy mindkettő viszonylag gyors fejlődésű, rövid tenyészidejű legyen. Ezért másodvetésre a hosszú tenyészidejű, vagy a fagyokig termő zöldségek, mint a paprika, paradicsom, padlizsán, cukkini stb. szóba sem jönnek.

Káposzták és karalábék közül is a kisebb méretű, de rövidebb tenyészidejű fajták válhatnak be erre a célra. Egyre nagyobb trend a tépősaláták fogyasztása, melyeknél nem kell megvárni a fejesedét, hanem a levelek folyamatosan szedhetők a tövekről. Terjedőben lévő újdonság a mizuna (vagy mizume), új keletű magyar nevén mustársaláta, mely 35 napos ciklusokban termeszthető. A keléstől számított ennyi idő alatt kikel a növény, fogyaszthatjuk pikáns leveleit, virágzik és magot is hoz. Mindezt kicsit több mint egy hónap alatt. Egy év alatt akár 4-5 nemzedékét is felnevelhetjük, vagy ha télen ablakban is hajtatjuk, akkor akár 9-12 nemzedék is összejöhet – tehát kiváló növény, mely télen-nyáron friss zöldet biztosít a konyhához.

Milyen növények alkalmasak nyári vetésre

Fejes káposztából a közepes tenyészidejű fajták június végéig, rövid tenyészidejű fajták július közepéig ültethetők. Kelkáposzták közül a hosszú tenyészidejű fajták július elejéig, rövid tenyészidejűek július végéig ültethetők. A brokkoli június végéig ültethető. Az ültetéshez természetesen a palántát előre neveljük meg, vagy ha állandó helyre vetünk, akkor 20-25 nappal korábban tegyük azt meg, hiszen a magból kikelő növények ekkor lesznek „palánta” méretűek.

Karfiolból a hosszú tenyészidejű fajták június végéig, közepes tenyészidejűek július elejéig, rövid tenyészidejűek július közepéig ültethetők. Karalábék közül a hosszú tenyészidejű fajták július közepéig, rövid tenyészidejű fajták augusztus közepéig ültethetők. Kínai kelt azonban még augusztus elején is vethetünk. A zöldbabot legkésőbb július elejéig vessük, hogy őszre a fagyok előtt leszedhessük a termését. Cékla esetén tárolásra a hosszú tenyészidejű fajtákat, július közepén kell vetni. A rövid tenyészidejű fajták augusztus elejéig vethetők.

Fejes salátát, ha augusztus közepén ültetünk, még lesz belőle termésünk a fagyok előtt. Ha állandó helyre vetjük, annak legkésőbbi ideje július vége.

Az endívia saláta (őszi) legkésőbb július végén ültethető. Az őszi és téli retek augusztus közepén, őszi hónapos retek szeptember elején vethető még az évben utoljára.


A tépősaláták kikelésük után 7-10 nappal már fogyaszthatók


A kelkáposzta egyes fajtái is alkalmasak nyári vetésre


Karalábéból is szüretelhetünk ősszel


A cékla jól tárolható, így ideális téli zöldség


A téli retekféléket is mostanában vessük

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.