A parketta egyik oldalán

2014-04-17 15:18:59 | Módosítva: 2015-05-04 12:49:25

A Plastdur ragasztókat gyártó VODICSKA KFT magyar cég, a korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével foglalkozik, amelyek között bútoripari- építőipari ragasztók és lakkok is találhatók. Laboratóriumában az alapanyagok és a végtermék minőségellenőrzése mellett, az európai szabványoknak megfelelő új termékek fejlesztése történik. A felhasználók javaslatainak, igényeinek figyelembe vételével olyan vizes diszperziós parkettaragasztó anyagot fejlesztettek ki, amely – visszafordítva a negatív előítéletet – a szerves oldószeres ragasztók méltó versenytársa lett.

A parkettázási munka során figyelembe kell venni azt, hogy a fa „élő” anyag. Nedvességtartalma jelentősen befolyásolja tulajdonságait. Feldolgozása során mesterségesen szárítják. Az üzemből kikerülő termék nedvességtartalmát a szabvány 9±2%-ban határozza meg. Ennél alacsonyabb nedvességtartalmú parketta a beépítés közben a környezetéből nedvességet vesz fel, megduzzad, ezért célszerű a faanyag nedvességtartalmát beépítés előtt méréssel ellenőrizni. 

Ugyancsak ellenőrizni kell az aljzat nedvességtartalmát (amely maximum 5% lehet) és a helyiség légállapotát (amelynek hőmérséklete minimálisan +15 °C és relatív páratartalma maximálisan. 65% lehet). A lerakásnál 10-15 mm mozgási hézagot kell kialakítani a csatlakozó szerkezeteknél. A vizes alapú parkettaragasztók gyártása során gyakran felmerülő probléma, hogy a könnyű kezelhetőség érdekében növelni kellene az oldószer (a víz) mennyiségét, amitől a fa elázik, deformálódik.


Parketta Plusz ragasztó a szerves oldószeres parkettaragasztók előnyös tulajdonságait nyújtja azok egészségre és a környezetre gyakorolt veszélyes hatásai nélkül. Sikerült olyan ragasztóanyagot kifejlesztenünk, amelyben – különleges összetételének eredményeképpen – a magas (70% fölötti) szárazanyag-tartalom előnyös reológiai tulajdonságokkal párosul. Nagy viszkozitása ellenére, az aljzatnak és a parkettának megfelelő fogazású kenőlemezzel jól kenhető, könnyen bedolgozható. Az egyenetlen felületen húzott bordák is tartósan megmaradnak, az anyag nem folyik szét, a parketta és az aljzat közötti hézagokat, egyenetlenségeket áthidalja. A biztonságos kötéshez kevesebb ragasztóanyagra van szükség.

Az alacsony víztartalom és kevesebb ragasztó miatt, kevesebb víz jut a rendszerbe, és ennek eredményeképpen a parkettalécek nem deformálódnak. A parkettalécek között nem keletkeztek hézagok, mert nem duzzadtak meg a lerakás alatt, így nem is zsugorodtak össze a ragasztó száradása után.

A ragasztóanyag egyaránt alkalmas mozaik-, intarzia- és lamella-parketta illetve hagyományos, csaphornyos parketta ragasztásához a szokásos (beton, padlopon, pozdorja, illetve OSB stb.) aljzatokra. Ezekhez a parketta-típusokhoz eddig nem ajánlották a vizes diszperziós ragasztókat, mert a vékony parkettaléceket a hagyományos vizes ragasztók eláztatták, „kagylósították”. A svédpadló nagy mérete nagyobb deformációs veszélyt jelent és emiatt volt „tiltó listán”. A Plastdur Parketta Plusz ragasztóval ezeket a kényes termékeket is biztonságosan lehet leragasztani.


Száraz és pormentes aljzaton, 15-25 °C közötti hőmérséklet mellett (a felhordott mennyiségtől függően) a nyitott idő 20-25 perc. Ez elegendő arra, hogy egy szokványos méretű helyiség aljzatát egy sávban végigkenve, a parkettaléceket lerakhatjuk a ragasztó beszáradása előtt. Speciális töltőanyagai lehetővé teszik, hogy a 3-4 mm vastag ragasztóréteg teljes keresztmetszetéből könnyen kijut a víz. Ennek, valamint a bordáknak köszönhetően a ragasztó gyorsan szárad, minimálisan 48 óra múlva a parketta géppel csiszolható, 3 nap múlva lakkozható. 

A ragasztó megbízható erős kötést alakít ki a parketta és a nedvszívó aljzatok között. A megszáradt ragasztóréteg flexibilis, követi a parkettalécek (hőmérséklet- és nedvességtartalom változása miatti) dilatációs mozgását. A parkettalécek nem rideg kapcsolatban állnak egymással és az aljzattal, ezáltal nem fordulhat elő, hogy a szoba közepén szakad szét a parkettatábla, miközben feltépi az aljzatot is. Színe a fa színéhez hasonló, a hézagokban nem feltűnő.


- Jól ragad a különféle keményfákhoz, laminált parketták fonák oldalához, így kiválóan alkalmas beltéri lépcsők leragasztására. 
- Alkalmas polisztirol, gipszkarton táblák ragasztására egymáshoz, illetve nedvszívó felületekhez.
- Felhasználható parafa-tapéta ragasztására, nedvszívó falfelületre. Nagy kezdeti tapadóerejének köszönhetően a parafa-tapéta megtapad, támasztást nem igényel.
- Juta-hátú szőnyegek kiváló ragasztója.    

A Plastdur PARKETTA PLUSZ parkettaragasztó az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. 

Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termék!


dr. Vodicska Miklós
VODICSKA KFT. 
www.vodicska.hu
(+36-30) 9-333-793

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hézagtömítés a parkettán

A fa holtában is „dolgozik”, azaz változik. Felszíne teltebb, sötétebb lesz, és sajnos a mérete sem állandó, idővel fokozatosan összeszárad. Főként a fapadlókon, azok között is a parkettákon okoz...


Fapadlók felújítási lehetőségei

Ami állandó használatban van, azt előbb-utóbb fel kell újítani. Ez a fából készült hajó-, és svéd padlókra, parkettákra, sőt még a laminált padlókra is igaz. A felületük kopását a rendszeres és...