A parketta egyik oldalán

2014-04-17 15:18:59 | Módosítva: 2015-05-04 12:49:25

A Plastdur ragasztókat gyártó VODICSKA KFT magyar cég, a korszerű összetételű, környezetbarát, szervesoldószer-mentes, vizes bázisú diszperziós ragasztók és lakkok fejlesztésével, gyártásával, kereskedelmével foglalkozik, amelyek között bútoripari- építőipari ragasztók és lakkok is találhatók. Laboratóriumában az alapanyagok és a végtermék minőségellenőrzése mellett, az európai szabványoknak megfelelő új termékek fejlesztése történik. A felhasználók javaslatainak, igényeinek figyelembe vételével olyan vizes diszperziós parkettaragasztó anyagot fejlesztettek ki, amely – visszafordítva a negatív előítéletet – a szerves oldószeres ragasztók méltó versenytársa lett.

A parkettázási munka során figyelembe kell venni azt, hogy a fa „élő” anyag. Nedvességtartalma jelentősen befolyásolja tulajdonságait. Feldolgozása során mesterségesen szárítják. Az üzemből kikerülő termék nedvességtartalmát a szabvány 9±2%-ban határozza meg. Ennél alacsonyabb nedvességtartalmú parketta a beépítés közben a környezetéből nedvességet vesz fel, megduzzad, ezért célszerű a faanyag nedvességtartalmát beépítés előtt méréssel ellenőrizni. 

Ugyancsak ellenőrizni kell az aljzat nedvességtartalmát (amely maximum 5% lehet) és a helyiség légállapotát (amelynek hőmérséklete minimálisan +15 °C és relatív páratartalma maximálisan. 65% lehet). A lerakásnál 10-15 mm mozgási hézagot kell kialakítani a csatlakozó szerkezeteknél. A vizes alapú parkettaragasztók gyártása során gyakran felmerülő probléma, hogy a könnyű kezelhetőség érdekében növelni kellene az oldószer (a víz) mennyiségét, amitől a fa elázik, deformálódik.


Parketta Plusz ragasztó a szerves oldószeres parkettaragasztók előnyös tulajdonságait nyújtja azok egészségre és a környezetre gyakorolt veszélyes hatásai nélkül. Sikerült olyan ragasztóanyagot kifejlesztenünk, amelyben – különleges összetételének eredményeképpen – a magas (70% fölötti) szárazanyag-tartalom előnyös reológiai tulajdonságokkal párosul. Nagy viszkozitása ellenére, az aljzatnak és a parkettának megfelelő fogazású kenőlemezzel jól kenhető, könnyen bedolgozható. Az egyenetlen felületen húzott bordák is tartósan megmaradnak, az anyag nem folyik szét, a parketta és az aljzat közötti hézagokat, egyenetlenségeket áthidalja. A biztonságos kötéshez kevesebb ragasztóanyagra van szükség.

Az alacsony víztartalom és kevesebb ragasztó miatt, kevesebb víz jut a rendszerbe, és ennek eredményeképpen a parkettalécek nem deformálódnak. A parkettalécek között nem keletkeztek hézagok, mert nem duzzadtak meg a lerakás alatt, így nem is zsugorodtak össze a ragasztó száradása után.

A ragasztóanyag egyaránt alkalmas mozaik-, intarzia- és lamella-parketta illetve hagyományos, csaphornyos parketta ragasztásához a szokásos (beton, padlopon, pozdorja, illetve OSB stb.) aljzatokra. Ezekhez a parketta-típusokhoz eddig nem ajánlották a vizes diszperziós ragasztókat, mert a vékony parkettaléceket a hagyományos vizes ragasztók eláztatták, „kagylósították”. A svédpadló nagy mérete nagyobb deformációs veszélyt jelent és emiatt volt „tiltó listán”. A Plastdur Parketta Plusz ragasztóval ezeket a kényes termékeket is biztonságosan lehet leragasztani.


Száraz és pormentes aljzaton, 15-25 °C közötti hőmérséklet mellett (a felhordott mennyiségtől függően) a nyitott idő 20-25 perc. Ez elegendő arra, hogy egy szokványos méretű helyiség aljzatát egy sávban végigkenve, a parkettaléceket lerakhatjuk a ragasztó beszáradása előtt. Speciális töltőanyagai lehetővé teszik, hogy a 3-4 mm vastag ragasztóréteg teljes keresztmetszetéből könnyen kijut a víz. Ennek, valamint a bordáknak köszönhetően a ragasztó gyorsan szárad, minimálisan 48 óra múlva a parketta géppel csiszolható, 3 nap múlva lakkozható. 

A ragasztó megbízható erős kötést alakít ki a parketta és a nedvszívó aljzatok között. A megszáradt ragasztóréteg flexibilis, követi a parkettalécek (hőmérséklet- és nedvességtartalom változása miatti) dilatációs mozgását. A parkettalécek nem rideg kapcsolatban állnak egymással és az aljzattal, ezáltal nem fordulhat elő, hogy a szoba közepén szakad szét a parkettatábla, miközben feltépi az aljzatot is. Színe a fa színéhez hasonló, a hézagokban nem feltűnő.


- Jól ragad a különféle keményfákhoz, laminált parketták fonák oldalához, így kiválóan alkalmas beltéri lépcsők leragasztására. 
- Alkalmas polisztirol, gipszkarton táblák ragasztására egymáshoz, illetve nedvszívó felületekhez.
- Felhasználható parafa-tapéta ragasztására, nedvszívó falfelületre. Nagy kezdeti tapadóerejének köszönhetően a parafa-tapéta megtapad, támasztást nem igényel.
- Juta-hátú szőnyegek kiváló ragasztója.    

A Plastdur PARKETTA PLUSZ parkettaragasztó az európai előírásoknak megfelelően szerves oldószert még nyomokban sem tartalmaz. 

Környezetbarát, egészségre ártalmatlan, korszerű hazai termék!


dr. Vodicska Miklós
VODICSKA KFT. 
www.vodicska.hu
(+36-30) 9-333-793

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Parkettalakk

APLASTDUR PUR 6parkettalakk-család aVODICSKA KFTsaját fejlesztésű terméke. A vizes diszperziós, 100%-ban poliuretán alapú, egykomponensű, önmagában térhálósodó lakk nagy kopásállósággal,...