Ablakfelújítás Robering technológiával

2011-09-08 11:48:36 | Módosítva: 2011-09-08 11:48:36

A Robering® technológiát a nyílászárók műszakilag korrekt, időtálló, esztétikus felújítására Németországban fejlesztették ki, s szerte Európában közel negyven éve eredményesen alkalmazzák. A rendszerben használt profilok és szigetelések anyaga és kiképzése maximálisan biztosítja azt, hogy a felújított ajtók, ablakok, megfeleljenek az új nyílászárókkal szemben támasztott hőszigetelési lég- és vízzárási követelményeknek is.

Lényege, hogy a régi faszerkezet megtartásával a külső ablakkeretre rögzítik az Ecotherm profilba rögzített hőszigetelő üveget. A profilnak hármas szerepe van:
A vastag hőszigetelő üveget mechanikailag stabilan rögzíti a keretbe.

A profil belsejében futó merevítő borda és a beépített sarokmerevítések erősítik, stabilizálják az esetenként vékony ablakkeretet, átvéve tőle a megnövekedett súly miatti többletterhet. Ezért lehet viszonylag rossz állapotú, gyenge merevségű szerkezetekbe is beépíteni. A profil szélein kialakított lágy fülek légmentes zárást alakítanak ki az üveg és a fa között, így akadályozva meg, hogy a külső oldalon az eső, a pára bejusson a fába. Ez jelentősen növeli a fa élettartamát, és megvédi a festést a tönkremeneteltől.

A felújítás folyamata néhány órás munkával jár, falbontás, vakolás nélkül történik. Az ablakkeret leszerelése után eltávolítják a régi üvegeket, majd az illeszkedő éleknél célszerszámmal egy megfelelő szélességű- és mélységű hornyot marnak az ablak- illetve ajtókeretbe. Ezután a keretbe helyezik a szilikon gumiból készült Eurostrip tömítőcsíkokat.

A Robering ECOTHERM profillal ellátott új hőszigetelő üveget csavarokkal fixen rögzítik a keretbe, majd a takaróelemet felpattintják. Kizárólag a legmodernebb, alacsony emissziós (Low-E), argon gázzal töltött hőszigetelő üveg kerül beépítésre, amely egyedi igény szerint lehet katedrál, biztonsági, parsol vagy speciális üveg is. A Tessauer ablakoknál az L alakú PVC takaró idomokat méretre vágják, és a keret belső oldalára szilikonos ragasztással rögzítik. Ezután következik az esővíz befolyását megakadályozó Klapp záró profil tokra történő felszerelése. A felújítást az asztalos munkák zárják, vagyis a zárak, zsanérok beállítása, esetleges gyalulás és festés.

A profilok anyaga tartós, UV-álló, fotostabil, időjárásálló, karcolás-biztos PVC-ből készült, 35 év gyártói garanciával. A felújított szerkezet hőátbocsátási tényezője 1,2-1,3 W/m2K-ra csökken. Ez esetenként 30-40%-os energia-megtakarítást is eredményezhet.

A műszaki felújítás után jelentős előnyként jelentkezik még, hogy a hőszigetelő üveg behelyezésével a szerkezet átlagos zajcsillapítása legalább 32 dB lesz, valamint a tok és a nyílószárny között kialakított légzárás miatt a huzat, a por és szennyeződés beáramlása gyakorlatilag megszűnik.

A Robering profil kialakítása megakadályozza a víz beszivárgását az üveg és a faszerkezet közé, így a nedvesedésből-száradásból adódó festés-állagromlás a minimálisra csökken, a faszerkezet festését, karbantartását jóval ritkábban kell elvégezni.

A Robering® felújító rendszer használatának előnyei:

  • Megmarad az eredeti szerkezet, a fa páraáteresztő, lélegző-képessége, az átalakításhoz nincs szükség építési engedélyre, nem változik meg a homlokzati kialakítás.
  • Gyors: egy ablak a helyszínen mintegy negyven perc alatt felújítható, ezért a munka akár télen is elvégezhető.
  • Tiszta. Nem kell bontani, nincs por, piszok.
  • Nem sérül a homlokzat és a belső burkolat, tehát nincs helyreállítási költség.
  • Környezetbarát: a régi faszerkezet megtartásával nincs szükség újabb fák kivágására.
  • Régi épületeknél megőrzi az épített környezet szépségét.

AJOLOS Építőipari és Szolgáltató Kft.
1022 BUdapest, Bimbó út 6.
Tel.: +36-1-315-0007, +36-20-383-9025
www.ajolos.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A lakásfelújítás fontos része: mázolás

Ez bizony nem kis munka, és sokba is kerül, ha szakember csinálja. Sokan takarékosságból ezért maguk vállalkoznak a kivitelezésére. Látszatra könnyűnek tűnik, de nem az. Ráadásul ez esetben...


Gépi szellőztetés – 20-30% energia-megtakarítás

Az energia racionális felhasználása egyre nagyobb értéket képvisel a társadalomban. Ez azt eredményezi, hogy az épületek energia igényét és szennyezőanyag kibocsátását tovább kell csökkenteni....