Konyhai hulladékok kerti felhasználása

2011-12-27 00:11:40 | Módosítva: 2011-12-28 22:42:08

A szerves hulladékok komposztálása bevált környezetbarát gyakorlat, sőt vannak olyan konyhai maradékok, melyeket közvetlenül kertünk javára is fordíthatunk! Kávézacctól a grapefruit héjig.

 

Kifacsart citrom/narancs/grapefruit héj: a félbevágott, felfordított citrusféle kiváló csigariasztó, a frissen ültetett, zsenge növényeket védhetjük meg a rágáskártól.

Tojáshéj: az ásványi anyagokban, kiváltképp kálciumban és magnéziumban gazdag héj tápanyagot biztosít a komposztban lakó giliszták számára, serkenti azok szaporodását. Ezen felül fellazítja, levegőssé teszi a földet, ami különösen paradicsompalánták ültetésénél lehet előnyös.

Kávézacc: szintén a talaj vagy a komposzt gazadítását szolgálja. Elsőrangú talajtakaró, gazdag nitrogénben, ami a növények számára elengedhetetlen tápanyag. Paradicsom vagy bors termesztésénél különösen hasznos. A kávézacc még ezernyi más dologra is felhasználható, a szagtalanítástól a hangyák távoltartásán keresztül a súrolószerig!

Tealevél: hasonlóan a kávéhoz, a televelek is rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Érdemes a tavaszi vagy koranyári időszakban keverni a komposzthoz, amikor a talajban lévő mikroorganizmusok a hőmérsékletnek köszönhetően a legaktívabbak. Fontos, hogy a filteres teák zacskója nem minden esetben biológiailag lebomló anyagból készül, ezért ha ilyen teát fogyasztunk, ne dobjuk zacskóstul a komposztba!

Olajos magvak héja: mogyoró, pisztácia, napraforgó a legfinomabb csemegék, de a héjuk is jól hasznosítható, fellazítják a talajt. Fontos, hogy az esetlegesen rajtuk található sót mossuk le a talajba/komposztba történő bekeverés előtt!

Papírgurigák: a javarészt újrahasznosított papírból készült kéztörlő vagy vécépapír gurigák nem tartalmaznak veszélyes anyagot, így nygodtan használhatóak palánták kiültetés utáni védelmére. 5-10 cm-re a talajba dugva őket, a kezdeti időszakban védik a növényeket a csigák és rovarok támadásától

 

Erőspaprika: az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztó- és írtó. Keverjük öszsze csapvízzel, töltsük szórófejes flakonba és kész a vegyszerektől mentes oldat.

A lejárt szavatosságú, erős aromájú fűszereket (pl. bors, fahéj) ne dobjuk ki, a vakondok elleni vegyszermentes védekezésben nagy hasznukat vehetjük. Szórjuk a vakondtúrások tetejére, így elvehetjük az állat kedvét attól, hogy feltúrja a kertünket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hulladék, maradék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üvegház PET palackokból

A PET palack hulladékként igen káros, ám számos dologra felhasználható, mely lehetőségekről korábbi lapszámainkban már olvashattak. Most egy nagyobb szabású vállalkozást mutatunk be, nevezetesen...


Lomtalanítási tudnivalók

Budapesten évente egyszer ingyenesen igénybe vehetjük a FKF Zrt. lomtalanítási akcióját. Ennek keretében a háztartásban keletkező nagydarabos hulladékoktól szabadulhatunk meg. A vidéki...