A fénycsöves világítás minőségi problémái

Aki környezetében fénycsöves világítást üzemeltet, bizonyára már találkozott rendellenes működéssel, amelyek olykor nagyon zavaróan tudnak hatni. A hibaelhárítás, a rendszer működési elvéből adódóan bonyolultabb, mint egy hagyományos izzós lámpatest esetében. Az alábbiakban a gyakrabban előforduló hibákat és ezek megszüntetésének módját foglaltuk össze:

Kompakt fénycsövek

A kompaktfénycsöves lámpatestek esetén szinte valamennyi, az előbbiekben felsorolt meghibásodás fölmerülhet. Különbség, az alábbiak szerint mutatkozik:

  • a kompakt fénycső csak egy végén fejelt, ezért nem fordulhat elő kétvégű feketedés
  • egyes típusok fejébe gyárilag be van építve a gyújtó, ez esetben a gyújtó működése ellenőrizhetetlen
  • amennyiben a kompaktfénycső fejelésébe épített gyújtó beragad, olyan magas hőmérséklet keletkezhet, amelynél már a műanyagfoglalat is megolvad.
  • az elektronikus előtéttel egybeszerelt típusoknál sem áramköri, sem érintkezési, csatlakozási meghibásodás nem ellenőrizhető. E típusok javíthatatlanok.
  • léteznek foglalatba szerelt elektronikus működtető egységek, amelyek élettartama általában 3-4 kompaktfénycsőének felel meg. Amennyiben nem világít a fényforrás, ezt cserélni kell. Az elektronika javíthatatlan.
  • bizonyos típusok csak a külső elektronikus előtéttel működtethetők (4 csaposak) ezek helyére belő gyújtós típusú (2 csapos) nem szerelhető és fordítva. Célszerű vásárláskor a rosszat magunkkal vinni beazonosítás céljából.
  • az energiatakarékos fényforrás cseréjénél, ennek hosszára is oda kell figyelni, hogy lehetőleg a tönkrementtel azonos, vagy rövidebb legyen, mert egyébként előfordulhat, hogy nem fér be a lámpatest burájába.
  • Csere alkalmával figyeljünk oda a kompaktfénycső színhőmérsékletére és színvisszaadására. Tehát csak a teljesítmény ismerete nem elégséges. A teljesítmény utáni szám, ha 8-as, a fényforrás színvisszaadási indexe 80-89, ha 9-es, akkor 90-100 közötti érték. Az ezt követő két számjegy a színhőmérsékletre utal: 27=2700K; 30=3000K; 40=4000K. Minél alacsonyabb az előbbi szám, annál melegebb színhőmérsékletű a fénycső, illetve kompaktfénycső.
  • A kompaktfénycső felületi hőmérséklete magasabb, mint az egyenes fénycsőé
  • Kültéri használat esetén, nagy hidegben az élettartama végéhez közeledő fényforrás nem gyújt be. Az alacsony hőmérséklet, a fényáram csökkenést is előidézi.

Nagy János
világítástechnikai szakmérnök
a MEE Világítástechnikai Társaság elnöke

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: világítás, fénycső

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Halogén, xenon vagy LED?

A ’90-es évek eleje óta a halogén fényszórót energiatakarékosabb és nagyobb fényerővel rendelkező fényforrások is helyettesíthetik. Az egyes megoldások előnyeit és hátrányait foglaljuk össze.


Rejtett világítás

Az ANRO polisztirol stukkókat nagyon sok területen fel lehet használni, azonban a leglátványosabb mind közül a rejtett világítás. Az oldalfal illetve a mennyezeten történő világítás kialakításnak...