Nézzük a technikát!

Leválás a távfűtésről II. rész

2009-05-22 01:19:05 | Módosítva: 2009-05-23 21:39:35

Előző lapszámunkban megpróbáltuk érzékeltetni azt a kálváriát, amit a távfűtési rendszerről leválni szándékozó lakóközösségeknek vállalnia kell. Írásunkban jeleztük, hogy a probléma nem elsősorban műszaki-, és talán ,már nem is igazán gazdasági jellegű, hanem leginkább jogi kérdésről van szó. Most azonban lapunk eredeti profiljához híven a műszaki megoldást igyekszünk bemutatni.

Tarján Ernő - a tervezést és a kivitelezést végző vállalkozás vezetője - személyesen mutatta be az Ezermesternek azt a budapesti lakóházat, aminek fűtésrendszerét idén januárban teljes egészében leválasztották a távfűtésről,és közösségi gázfűtésre állították át. A 2x100 lakásos épület több mint 30 éves fűtésrendszere mind műszaki színvonalában, mind állapotában meglehetősen lepusztult volt. Az egycsöves fűtés klasszikus megoldása; a lakásokban nem hogy egyedi mérésre, de még fűtésszabályozásra sincs lehetőség. A radiátorok régiek, semmiféle elzáró szerelvény nincs rajtuk - de egycsöves fűtésnél nem is lehet.
A tervező elsőként az átalakítás műszaki lehetőségeit vizsgálta meg, hogy később a lakóközösség konkrét ügyben hozhasson döntést. Legelőször is azt, hogy az épület számára van-e elegendő mennyiségű, elérhető gáz kapacitás. A Gázművektől erre pozitív válasz érkezett. Ezután következett a műszaki megoldás, illetve annak a helyigénye. Miután a távfűtéses panellakásokban kémény egyáltalán nincs, ezért kézenfekvőnek mutatkozott a fűtőberendezést a tetőszintre felvinni, és az égésterméket közvetlenül kivezetni. Ehhez egy kb. 9 m2-es gépészeti helyiséget bocsátott a kivitelező rendelkezésre a lakóház.

leválás a távfűtésről A 2x100 lakás fűtéséhez és melegvíz ellátásához szükséges hőenergiát 2x 5 db. különálló kondenzációs, fali Remeha-115-ös gázkazán biztosítja. Ezek a hőigény függvényében egymás után lépnek be az energiaszolgáltatásba, tehát egyszerre csak annyi kazán működik,és akkora teljesítménnyel, amekkora energiamennyiségre szükség van. A hőtermelő helyiségben - fent a 11. emeleten - a kazánokon kívül csak a vezérlés kapott helyet. A szabályozás a külső hőmérséklet és a visszatérő fűtővezeték hőmérsékletének függvényében vezérli a kazánokat. A helyiség patika tisztaságú, igazi 21. szádi színvonalú, látványnak sem utolsó.
A legfelső szinten megtermelt hőenergia , a primervezetéken keresztül, melegvíz formájában, lemegy a lakóház pinceszintjén lévő gépészeti térbe, a hőközpontba. Avatatlan szemlélő számára ez már nehezebben áttekinthető.
(Szintén a pincében volt a távhőszolgáltató belépési pontja, tehát itt volt lehetőség a több kilométerre lévő primer hőközpontban, szintén gázból termelt melegvíz betáplálására, a ház eredeti fűtési rendszerébe).

távfűtési alternatíva A gázkazánokból érkező hőenergia (fűtővíz) egy hidraulikus váltóba kerül, aminek,egyebek mellett az a szerepe, hogy megnövelje a keringésben lévő víz mennyiségét. A kazánok fűtővize (ottlétünkkor kb. 70 °C-os volt) a motoros háromjáratún keresztül állítja elő a radiátorok számára szükséges hőfokú fűtővizet (ugyanakkor ennek hőfoka 40 °C volt) és a boylerekben a használati melegvizet (kb. 50 fokos). Ez utóbbi 2x3db. egy köbméteres tartályba kerül, és innen megy a lakásokba az eredeti melegvíz csöveken keresztül. Minden lakásban saját vízóra méri a melegvízfogyasztást.
A fűtőkör "előre menője" egyetlen csövön, függőlegesen felmegy a legfelső szintre, itt történik meg a strangonkénti szétosztás, és a strangok betáplálása. A fűtéskorszerűsítés első lépésében a lakásokban semmiféle munka nem folyt, így maradt az eredeti, szabályozhatatlan egycsöves fűtés, a régi radiátorok. Csak az energiaforrás változott meg; most már a saját gázkazánok szolgáltatják a hőenergiát.
Az új rendszer kiépítése négy szakember számára nagyjából 4 havi munkát jelentett. Ez idő alatt a távhős fűtésrendszerhez egyáltalán nem kellett nyúlni, az folyamatosan működött. Az átállás egyetlen nap alatt, a tél közepén, -10 C fokos átlaghőmérsékletű időszakban, teljesen zökkenőmentesen lezajlott.
A melegvíz termelés átállítása egy nappal korábban történt meg. A lakók alig vettek észre valamit mindebből.

fűtéskorszerűsítés A leválásnak ez az első lépcsője lakásonként kb. 300 ezer forintba került a lakóknak. Erre személyenként vettek fel 5 éves futamidejű hitelt, és a törlesztési részleteket a megtakarításból fedezni tudják.
A rendszer azonban egy második ütemben válik teljessé. Ebben megszüntetik az egycsöves fűtést, kicserélik a ház fűtésrendszerét, és az összes radiátorát, az újakra fűtés közben is cserélhető betétű termosztatikus szelepeket szerelnek fel, illetve a lakásonkénti mérőhelyek kialakításával megtörténik a lakások által felhasznál hőmennyiség mérése. Ezzel jelenik majd meg az egyéni mérés és a radiátoronkénti szabályozás lehetősége, ami várhatóan további 20 % energia és fűtésköltség megtakarítást jelent majd.
A második ütem terveiben szerepel napkollektorok felszerelése is, ami a használati melegvíz előállításához plusz hőenergiát táplál majd be. A használati melegvíz előállításához rendszerbe fogott napenergia hasznosításával, éves viszonylatban minimum 50 % gázmegtakarítás érhető el, ami praktikusan azt is jelenti, hogy a kibocsájtott Co2 mennyisége is 50 %-kal csökken.

Mivel azonban, éves viszonylatban, a ház által jelenleg felhasznált gázmennyiségnek mindössze csak alig a fele fordítódik a használati melegvíz előállítására, így a teljes gázmennyiségre vonatkoztatva a napkollektor rendszer beiktatása gázoldalon csak 25%-os megtakarítást eredményez.
Co2 kibocsátás szempontjából nézve - a ház az eredeti állapotához képes - a második ütem megvalósulásával - csak 20 % távhőveszteséggel számolva! - így is 65 %-kal közelebb kerül az ideálishoz.
A további csökkenéshez elengedhetetlen a szóban forgó panelépület hőfizikai állandóinak alapos megváltoztatása (megfelelően méretezett utólagos külső hőszigetelés, a külső határoló falakban lévő nyílászárók cseréje stb.)
A második ütem nagyjából megduplázza majd az első ütem beruházási költségeit.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Modern fűtésszabályozás

Az egyre növekvő energiaárak szükségessé teszik, hogy az épületek fűtését a lehető legjobb hatásfokú szabályozókkal állítsuk be, és folyamatosan felügyeljük.


Fűtéskorszerűsítés gazdaságosan, kémény nélküli kivitelben

Az ősz közeledtével foglalkozni kell fűtésrendszerünk átvizsgálásával, jobb esetben fűtésünk korszerűsítésével. Az utóbbira kínál kedvező áru és gazdaságos megoldásokat gázkészülékeik beépítésével...